Целиакия – глутенова непоносимост

1 коментар4/5

Целиакия е вид хранителна алергия, причинена от съдържащия се в житните храни глутен. Първите симптоми на целиакия възникват още през първата годинка на детето. А най-ефикасното лечение на целиакия е безглутеновата диета.<

Целиакия – глутенова непоносимост
Какво е целиакия?

Целиакия е заболяване на автоимунната система, познато още като цьолиакия, глутенова непоносимост, глутенова ентеропатия, нетропическо спру, първична малабсорбация. Болестта се характеризира с увреждане на лигавицата на тънкото черво, което води до проблеми при разграждането на хранителните вещества, по-точно глутена – протеин, който се съдържа в житните растения. Непоносимостта към глутена е генетично вродена, но заболяването може да бъде провокирано и от вирусни и чревни инфекции, отслабен имунитет, неправилно захранване на бебето с храни, съдържащи глутен, преди 6-7 месец.

Какви са симптомите на целиакия?

Първите симптоми на болестта се проявяват около 5-6 месечна възраст до навършване на 2 години (ранна форма на целиакия). Появата на симптомите на заболяването между 2 и 6 годинки се счита за късна форма на целиакия.

 

  • ЛипЦелиакия – глутенова непоносимостса на апетит, загуба на тегло, сухота и лош дъх в устата, напукване на устните, поява на афти и херпеси

 

  • Стомашни проблеми – гадене, повръщане, подуване на корема, газове, болка, спазми, диария
  • Бледност, мускулна слабост и обща умора – резултат от нарушената обмяна на веществата, което води проблеми в усвояването на витамини, минерални соли, белтъчини, въглехидрати, мазнини
  • Психически смущения – апатия, негативно мислене, мълчаливост, депресия
  • Впоследствие, ако не се вземат мерки, се появява и недостиг на желязо, както и опасност от развиване на остеопороза, рахит, кожни заболявания, образуване на лимфоми.

Диагностицирането на заболяването става чрез подлагане на безглутенова диета – никакъв пшеничен или ръжен хляб (само царевичен), без продукти, съдържащи овес и ечемик, без булгур, кус кус, соев сос, грис, консумация на тестени изделия само с царевично брашно, картофи, оризови спагети, ориз, елда и т.н. Трябва да се избягват и кренвирши, колбаси, кетчуп, горчица, подправки, кубчета бульон, йогурт и всички онези продукти, в които производителите добавят и брашно като сгъстител, така че четете добре етикетите и съдържанието на храните, които купувате.

Друг начин за диагностика е тънкочревната биопсия за установяване на атрофията на лигавицата.
Целиакия – глутенова непоносимост
Лечение на целиакия

Най-ефикасният начин за лечение на целиакия е стриктното спазване на безглутенова диета. Подобрение настъпва към 3-4 седмица, но диетата трябва да се спазва няколко месеца, като постепенно се включват храни – алергени. След края на лечението се прави още една биопсия, за да се опреди състоянието на чревния тракт.

29.02.2012/Ели Йорданова

1 коментарДобави коментар »

Bill_Getman

От Bill_Getman24.04.2014, 15:55 ч.

Амарантовото (безглутеново) брашно е най-доброто за безглутенова диета: bgetov@gmail.com

Виж всички коментари за "Целиакия – глутенова непоносимост".

Още от "Заболявания"

Ларингит - когато останем без глас

Ларингит – когато останем без глас

Какво да правим, когато останем без глас? Научете повече за ларингита, за симптомите му и как да се лекуваме. Ларингит – когато останем без глас

Галакторея

Галакторея

Галакторея се нарича спонтанното изтичане на млекообразен секрет от гърдата, без това да е свързано с бременност, раждане и кърмене. От галакторея страдат между 30 и 80% от жените, а също и някои мъже. 

Тиковете – как да се справим с тях?

Тиковете – как да се справим с тях?

Тиковете - защо се появяват и как да се справим с тях? Напоследък ви се струпват все нови и нови задачи – в работата, вкъщи... Приятелката ви предупреждава, че често примигвате. Дали пък не е тик?