Студова алергия

2 коментара2/5

През зимата градусите падат, а с тях и имунната система „сваля гарда“. Това дава зелена светлина на редица заболявания, едно от които е и студовата алергия. Какво представлява студовата алергия и как да се предпазим от нея?

Студова алергия
Симптоми на студовата алергия

Студовата алергия е коварно заболяване, защото на пръв поглед прилича на всяка друга хранителна алергия. Много пъти изследванията не могат да я „уловят“ и се налагат повторни тестове и цялостен преглед на здравния статус на болния. Сред най-срещаните симптоми на студовата алергия са зачервявания по кожата, отоци и обриви в областта на лицето, ушите и ръцете. Често се появява хрема и очите се навлажняват, не е изключено устните да се подуят. В някои случаи студовата алергия е придружена от странични ефекти като кихане, кашлица и главоболие – резултати от отслабналата имунна система на болния.

Понякога хората бъркат студовата алергия с уртикария (по-известна като копривна треска), тъй като някои от симптомите на двете заболявания съвпадат. При уртикарията също има зачервявания по кожата, сърбеж и подуване на устните, но те са съпътствани с висока температура, втрисане, а може да се стигне дори до задушаване - необходима е бърза намеса.

Студова алергияЗащо се появява?

Причините за появата на студовата алергия могат да са няколко. В едни случаи заболяването е наследствено, а в други е резултат от отслабнала имунна система. Понякога студовата алергия сигнализира за други здравословни проблеми, които болният не е забелязал. Най-често това са стомашни или чревни заболявания, както и проблеми със зъбите. Ходи се при дерматолог, ендокринолог и имунолог, правят се кръвни изследвания.

Какво отключва студовата алергия?

Изхождайки от името на самата алергия и сами можете да се досетите, че именно ниските температури дават зелена светлина на заболяването. Организмът образува тела, които се борят със студа, но ако те се комбинират помежду си, могат да нанесат трайни поражения. Зачервяванията и сърбежът избиват в следствие на слабата защита на кожата през зимните месеци и на липсата на достатъчно кислород в нея.

Но студовата алергия може да се отключи не само от студения вятър и студа през зимата. Потенциална заплаха са също студените напитки, миенето с хладка вода, дори допирът до някакви по-хладни или заледени предмети. Ако поддържате прекалено висока стайна температура в дома си, също може да предизвикате студовата алергия, тъй като организмът ще изживее термален шок, когато излезе отвън.

Студова алергияКак да се предпазим от студова алергия?

 

  • Тъй като най-застрашена от зачервяване и обриви е откритата кожа по лицето, през зимата винаги носете шал, шапка и ръкавици. Оставете суетата за по-топли времена и не се притеснявайте да се увиете с шала така, че да покриете носа и на показ да са единствено очите ви.

 

  • Използвайте защитен крем и овлажняващи козметични продукти, за да хидратирате кожата.
  • Стабилизирайте имунната система, като приемате повече витамини. Поглезете организма си с цитрусов коктейл от лимонов и портокалов сок или си направете плодова салата за десерт. Временно намалете цигарите и алкохола. Движете се.
  • Топлите напитки също ще ви съдействат - чай, какао, топло мляко и по-малко кафе. Те ще ви сгреят след дългата разходка по магазините.

12.12.2011/ Христина Спасова

2 коментарaДобави коментар »

cveti786

От cveti78613.12.2011, 04:49 ч.

Племенника ми до такава степен се влошава от студовата алергия,че го е срам по някой път да ходи на училище. Цялото му лице се подува и получава чак и подигравки от децата.

Виж всички коментари за "Студова алергия".

Още от "Заболявания"

Ганглионова киста (Ганглион)

Ганглионова киста (Ганглион)

Какво представлява ганглионовата киста (ганглион), как се диагностицира, как се лекува и кои хора са по-застрашени? Научете повече за ганглионовата киста (ганглион).

Аносмия – загуба на обоняние

Аносмия – загуба на обоняние

Представете си какво би било да не усещате никакви аромати – нито тези на развалени храни, но и нито на цветя или парфюм. Факт е, че такова заболяване съществува и то се нарича аносмия, или още - загуба на обонянието.

Хъркането – досадно и опасно?

Хъркането – досадно и опасно?

Според поостаряло обяснение хъркането е имало защитна функция по времето на пещерните хора. С тези страшни звуци мъжът държал дивите зверове далече от пещерата и така предпазвал партньорката и децата си.