Болести, предавани по полов път

9 коментара1/5

Болестите, предавани по полов път са едни от най-коварните. Често протичат безсимптомно, а в същото време могат да застрашават живота ви. Кои са най-често срещаните болести, предавани по полов път?

 • Сифилис. Заразяването става най-често по полов път. Болестта може да бъде предадена и от майка на бебе в периода на бременността. Инкубационният период е от 2 седмици до 3 месеца, а първите симптоми възникват от 2 со 12 седмици след половия акт. Симптомите се изразяват в появата на язва в устната кухина или по гениталиите, обрив по тялото. В късен стадий на болестта се засяга сърцето, мозъкът, стига се до лудост, възможно е ослепяване и дори смърт. Важно е болестта да се лекува в начален стадий чрез антибиотици.
 • Гонорея. Симптомите се изразяват в гъсто жълтеникаво течение, парене при уриниране, болезнена менструация. Лечение с антибиотици е необходима за вас и партньорът ви.
 • СПИН (Синдром на придобитата имунна недостатъчност). Счита се за най-опасната полово предавана болест, водеща до смърт.Болести, предавани по полов път
 • Хламидии. Инфекцията се предава по полов път (или от майка на бебе по време на бременност), а симптомите се появяват до 3 седмици след сексуален контакт и се изразяват в парене при уринираме, кръвотечение от влагалището, , гадене, болки в корема. Мъжете пък страдат от бяло течение от пениса и изпитват болка при уриниране. Лечението включва антибиотици. Ненавременното вземане на мерки може да доведе до стерилитет.
 • Херпес. Предава се при сексуален контакт, целувка, орален секс и веднъж появил се, то периодично отново ще страдате от херпес, като неща като стрес, менструация, вирусна инфекция, могат да отключат вируса на херпеса. Някои хора не заболяват от херпес, а само са носители на вируса. Симптомите на херпеса са парене, сърбеж, подути лимфни възли в областта на гениталиите. Херпесът минава в рамките на 10 дни
 • Хипатит В.Болести, предавани по полов пътЗаразяването най-често е по-кръвен път или полов контакт.
 • Генитални брадавици. Причинител е човешкият папилома вирус, а заболяването се характеризира с появата на брадавици, отделящи секрет с неприятна миризма,  в областта на гениталиите.     Брадавиците бързо се разпространяват, броят им непрекъснато нараства и това създава опасност от появата на карцином на шийката на матката, повишава се риска за бебето по време на естествено раждане, което е причината да се прави цезарово сечение в случай на наличие на генитални брадавици. Лечението става чрез изгаряне на брадавиците с медикамент, лазер или електрокоагулация.
 • Кандидоза . Това е често срещана гъчбична инфекция, позната още като млечница.
 • Трихомониаза. Заболяването засяга влагалището, в някои случаи  - пикочопровода и простатната жлеза при мъжете. Симптомите са сърбеж, парене, жълтеникаво течение с неприятна миризма. Болестта води и до болка по време на секс. Лечението е посредством антибиотици.

Болести, предавани по полов пътИзключително важни са редовните профилактични гинекологични прегледи, тъй като симптомите на редица заболявания не са достатъчно изразени и остават незабелязани. При наличието на заболяване, предавано по полов път, лечениeто трябва да започне незабавно. Както вие, така и партньорът ви трябва да проведете курс на лечение. При ненавременно лекуване може да се стигне до стерилитет и други усложнения.

Как да избягвате болестите, предавани по полов път?

 • Ограничете безразборните сексуално контакти

 

 • Ползвайте презерватив
 • Оралният секс също носи опасност от заразяване с полово предавани болести
 • Заразяване с полово предавани болести може да стане не само по полов път, но и по кръвен – ако имате раничка в устната кухина, при татуиране, операции, кръвопреливане, бръснене

17.08.2011/Ели Йорданова

9 коментарaДобави коментар »

Dr...

От Dr...18.02.2012, 18:04 ч.

Спина е болест за която не е необходимо полов контакт лТова е най голямата заблуда ако си мислите че спин се трансферира само чрез секс ГРЕШИТЕ За човек вирусоносител на спин и една целувка е напълно достатъчно за да...

Виж всички коментари за "Болести, предавани по полов път".

Още от "Заболявания"

Скарлатина - причини, симптоми и лечение

Скарлатина - причини, симптоми и лечение

Скарлатина е вид шарка, характерна за ранна детска възраст. Ето какви са причинителите, симптомите и лечението на заболяването скарлатина.

Здрави ли са ушите ви?

Здрави ли са ушите ви?

Човешкото ухо е сложно устроена система, която е пряко свързана с цялостното здравословно състояние на организма ни. Ухото се състои от външно, средно и вътрешно ухо. Защо е важно да се грижим за здравето на ушите?

Дромомания – патологичен туризъм

Дромомания – патологичен туризъм

Туризмът е като наркотика – веднъж започнете ли, трудно се спира. А, ако повече сте в движение, отколкото у дома, то тогава си говорим за дромомания или т.нар патологичен туризъм.