Хранително отравяне

0 коментара2/5

Летните горещини отключват редица здравословни проблеми – от главоболие до не толкова безобидното хранително отравяне.

Коварната болест е сред най-честите диагнози на завърналите се от почивка, ето защо по време на ваканцията трябва да сте нащрек за причинителите на хранително отравяне.

Хранително отравяне

Какво представлява хранителното отравяне?
Ако по време на летните жеги повечето хора търсят къде да се скрият от парещото слънце, то за вредните микроорганизми и бактерии това е идеалното време за „изява“. Когато живакът на термометрите мине 30 градуса, невидимите за човешкото око вредители се пренасят върху почти всеки хранителен продукт, който сте забравили да сложите в хладилника. Заплаха се крие и в храните, които не са минали термична обработка или от невнимание не са измити добре. Сред най-срещаните виновници за хранително отравяне са бактериите:

  • Салмонели – причиняват едноименната болест „Салмонела“.Опасни са, защото отделят токсични вещества, които вредят на нервната система, белите дробове, бъбреците, лигавицата на тънките черва. Салмонелите се появяват и развиват в домашните животни и стигат до хората чрез консумацията на заразено месо или яйца. Друг вариант да се заразите със салмонели е ако храната е престояла дълго време извън хладилника или е останала сурова. Лошата хигиена след като сте посетили тоалетна или някое помещение за обществено ползване също може да ви снабди с вредните бактерии. Симптомите могат да се проявят няколко часа след заразяването или най-късно до 2-3 дни. Обикновено се налага хоспитализиране.

  • Хранително отравянеСтафилококи – повечето от тези бактерии са безвредни и живеят по кожата на хората. Но има такива видове, които причиняват хранителни смущения. Обикновено се появяват при неправилно съхранявана храна. Заразата се предава и при допир с преносител на вредни бактерии. В случай на хранително отравяне от стафилококи състоянието на болния се влошава рязко – покачва се температурата, чувства се отпаднал, не задържа храна или течности. Хранителното отравяне преминава до едно денонощие.

  • Клостридиум ботулинум – причиняват болестта ботулизъм – рядко срещана,но опасна, ако не се вземат мерки на време. Бактериите се развиват в най-често в птици, домашни животни и риби, достигат до хората след консумация на консервирани храни. Най-засегната е нервната система, възможни са и кръвоизливи. Протича тежко, затова болните задължително се хоспитализират. Лекуват се със специални медикаменти.
Всеки може да получи хранително отравяне, но най-застрашени са бебетата, децата, бременните и възрастните хора, тъй като при тях храносмилателната система е по-уязвима и податлива на инфекции.

Какви са симптомите на хранителното отравяне?

В зависимост от бактерията, която е предизвикала хранителното отравяне, симптомите се появяват в различна последователност. Хранителното отравяне е съпровождано от повръщане, втрисане, диария. Понякога се появяват грипни симптоми – висока температура, главоболие, световъртеж, болки в мускулите. При най-тежките случаи на хранително отравяне има и зрителни смущения. Ако заболяването е в по-лека форма, симптомите отшумяват до 24 часа.

Как се лекува хранително отравяне?
Хранително отравянеПроявените симптоми на хранителното отравяне водят до обезводняване. Ето защо сред основните цели на лечението е възстановяването на загубените течности и витамини и стабилизирането на организма. Освен това приемът на повече вода помага за прочистването на стомаха от токсините. Подобен пречистващ ефект имат активният въглен, който прекратява въздействието на токсичните вещества, и киселото мляко, известно с лечебните си свойства и имуностимулиращия си ефект. В случай на хоспитализиране болните се приемат в инфекциозно заведение, където им се прави микробиологичен анализ. Болните от хранително отравяне трябва да спазват и определен хранителен режим. Избягват се твърдите и тежки храни, тъй като дразнят стомаха, приемат се повече сокове. Препоръчва се по-лека храна и в по-малки количества.

Как да се предпазим от хранително отравяне?
  • Внимавайте какво купувате – заради летните отпуски магазините опустяват и храните се застояват по щандовете. Следете за срока им на годност, особено на яйцата и пакетираните месни и рибни деликатеси.

  • Дръжте храните в хладилника -  бактериите-причинителки на хранително отравяне обичат топлите места и високите температури. Студеният климат не им понася.

  • Когато готвите – топлинната обработка убива бактериите, затова не пестете време от нея. Лятото се налага да забравите за пържолите алангле.

  • Поддържайте добра лична хигиена – тя значително намалява риска от зараза с някои от вредните бактерии.
18.07.2011/Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Хранително отравяне".

Още от "Заболявания"

Рак на кожата

Рак на кожата

Рак на кожата е най-разпространеното раково заболяване. Ракът на кожата започва в най-външния слой на кожата – епидермиса, което го прави лесно откриваем за хората, които си обръщат внимание и се грижат за здравето си.

Болки в шията

Болки в шията

Много хора се оплакват от болки в областта на шията, наричани още цервикалгия. Често болката се превръща в хронична, като на периоди затихва, а друг път се усилва. Какво отключва болката в областта на шията и как да я прогоните?

Синдром на неспокойните крака

Синдром на неспокойните крака

Лазят ли ви „мравки“ по краката? Имате ли нужда, често да ги раздвижвате, за да не се схващат? В такъв случай не е изключено да страдате от синдром на неспокойните крака.