Синдром на ХЕЛП

4 коментара3/5

Синдромът на ХЕЛП е рядко, но опасно акушеро-гинекологично заболяване. Синдромът на ХЕЛП има симптомите на тежка форма на прееклампсия.


Какво е Синдром на ХЕЛП?

Абревиатурата  ХЕЛП идва от английските думи хемолитична анемия (Hemolytiv anemia), високи чернодробни ензими (Elevated Liver enzymes), ниски тромбоцити (Low Platelet count). За първи път Синдромът на ХЕЛП е идентифициран като заболяване, различно от прееклампсията, през 1982 г. от д-р Луис Вайнщайн (Dr Louis Weinstein).  
Синдром на  ХЕЛП
Това е акушеро-гинекологично заболяване, което застрашава живота както на родилката, така и на бебето. Болестта обикновено се развива в късните етапи на бременността, в редки случаи – след раждането. Ако не се вземат навременни мерки, настъпват увреждания на органите (бъбреци, черен дроб), ендокринната система на родилката, а понякога и на плода, стига се до кръвоизливи поради рязко намалените нива на тромбоцитите, което възпрепятства съсирването на кръвта, както и гърчове, а обикновено резултатът е фатален.

Симптоми на Синдром на  ХЕЛП

Болестта Синдром на  ХЕЛПима симптомите на тежка форма на прееклампсия. Появява се силно главоболие, болка в горната част на корема, отоци, изтръпване на крайниците, гадене, замъглено виждане (дори и да не са налице някои от симптомите, това не изключва синдром на ХЕЛП). Но това са симптоми, близки до тези на бременността, поради което не будят тревога у родилките и не се вземат навременни мерки.

Диагностициране на Синдром на  ХЕЛП

Необходимо е да си направите пълна кръвна картина, бъбречни и чернодробни изследвания, коагулационни изследвания, електролити. Важни са и скрининг тестовете в различните етапи на бременността.

Лечение на Синдром на  ХЕЛП


Най-ефикасното лечение е преждевременното раждане и нужда от непрекъснато кръвопреливане. Все още няма медикаменти с доказан лечебен ефект при Синдром на ХЕЛП. Лекарите съветват при настъпване на третия триместър родилките да се изследват за Синдром на ХЕЛП, за да бъдат взети навременни мерки.

Жени с открит Синдром на ХЕЛП са особено предразположени към прееклампсия при следваща бременност.

11.05.2011/Ели Йорданова

4 коментарaДобави коментар »

любопитна

От любопитна11.05.2011, 22:58 ч.

какво представлява това изследване.в което са ти предложили да се включиш?Да те изследват дали си склонна да развиеш прееклампсия или да те включат в изследователска програма или ...наистина ми е много интересно да...

Виж всички коментари за "Синдром на ХЕЛП".

Още от "Заболявания"

Високото кръвно налягане води до инсулт

Високото кръвно налягане води до инсулт

Една нерадостна статистика сочи, че в България има около1,5 милиона души с високо кръвно налягане.

Шип на петата

Шип на петата

Шипът е заострен израстък на костта - най-често на петата. Едва ли можете да: си представите такава болка - както си вървите, извед­нъж нещо в петата ви срязва. И се оказва, че не можете да ходите без бас­тун. На пръв поглед няма видима причина.

5 причини за нередовен цикъл

5 причини за нередовен цикъл

Какви могат да са причините за нередовния месечен цикъл и с какво в ежедневието си пречим на този естествен за тялото процес. Вижте 5 често срещани причини за нередовен цикъл.