Синдром на ХЕЛП

4 коментара3/5

Синдромът на ХЕЛП е рядко, но опасно акушеро-гинекологично заболяване. Синдромът на ХЕЛП има симптомите на тежка форма на прееклампсия.


Какво е Синдром на ХЕЛП?

Абревиатурата  ХЕЛП идва от английските думи хемолитична анемия (Hemolytiv anemia), високи чернодробни ензими (Elevated Liver enzymes), ниски тромбоцити (Low Platelet count). За първи път Синдромът на ХЕЛП е идентифициран като заболяване, различно от прееклампсията, през 1982 г. от д-р Луис Вайнщайн (Dr Louis Weinstein).  
Синдром на  ХЕЛП
Това е акушеро-гинекологично заболяване, което застрашава живота както на родилката, така и на бебето. Болестта обикновено се развива в късните етапи на бременността, в редки случаи – след раждането. Ако не се вземат навременни мерки, настъпват увреждания на органите (бъбреци, черен дроб), ендокринната система на родилката, а понякога и на плода, стига се до кръвоизливи поради рязко намалените нива на тромбоцитите, което възпрепятства съсирването на кръвта, както и гърчове, а обикновено резултатът е фатален.

Симптоми на Синдром на  ХЕЛП

Болестта Синдром на  ХЕЛПима симптомите на тежка форма на прееклампсия. Появява се силно главоболие, болка в горната част на корема, отоци, изтръпване на крайниците, гадене, замъглено виждане (дори и да не са налице някои от симптомите, това не изключва синдром на ХЕЛП). Но това са симптоми, близки до тези на бременността, поради което не будят тревога у родилките и не се вземат навременни мерки.

Диагностициране на Синдром на  ХЕЛП

Необходимо е да си направите пълна кръвна картина, бъбречни и чернодробни изследвания, коагулационни изследвания, електролити. Важни са и скрининг тестовете в различните етапи на бременността.

Лечение на Синдром на  ХЕЛП


Най-ефикасното лечение е преждевременното раждане и нужда от непрекъснато кръвопреливане. Все още няма медикаменти с доказан лечебен ефект при Синдром на ХЕЛП. Лекарите съветват при настъпване на третия триместър родилките да се изследват за Синдром на ХЕЛП, за да бъдат взети навременни мерки.

Жени с открит Синдром на ХЕЛП са особено предразположени към прееклампсия при следваща бременност.

11.05.2011/Ели Йорданова

4 коментарaДобави коментар »

любопитна

От любопитна11.05.2011, 22:58 ч.

какво представлява това изследване.в което са ти предложили да се включиш?Да те изследват дали си склонна да развиеш прееклампсия или да те включат в изследователска програма или ...наистина ми е много интересно да...

Виж всички коментари за "Синдром на ХЕЛП".

Още от "Заболявания"

Вагинална микоза

Вагинална микоза

Вагиналната микоза се причинява от гъбички на име Candida albicans. Благоприятни условия за разпространението им създават обществените басейни, прекалено тесните дрехи, продължителното носене на мокър бански костюм, употребата на тампони...

Сънна апнея

Сънна апнея

Хъркането е досадно, дразнещо и неприятно – няма две мнения по въпроса. Но понякога именно то ще ви сигнализира, че човекът до вас страда от сънна апнея. Що е то сънна апнея и как да се излекувате от нея?

Какво да правим при топлинен удар?

Какво да правим при топлинен удар?

Освен горещи емоции, летният сезон крие и сериозни рискове за здравето, най-опасният от които е т.нар. топлинен удар. Какво да правим при топлинен удар и как да се предпазим от него?