Ечемик

18 коментара4/5

Ечемик означава буквално „заболяване на окото“ (от лат. hordeum). Mедицинското  наименование на ечемик е хордеолум. Заболяването се изразява първоначално в малко зрънце на клепача, което може да прерасне в гноен абцес.


ЕчемикКакво е ечемик?

Ечемикът е гнойно образувание (малко зачервено зрънце в основата на миглите, което може да се разрасне в голям абцес)върху клепачите. Първоначално ечемикът представлява малка гнойна пъпчица, която може да се уголеми дотолкова, че клепачите да отекат, а очната цепка да се затвори. След 2-3 дена връхчето на ечемика пожълтява, а впоследствие от него изтичат гной и мъртви тъкани. Изчезва след около 7 до 10 дни. Ечемикът е заразен, така че не ползвайте общи кърпи с някого и редовно ги сменяйте. Ечемикът предизвиква сърбеж, конюктивит висока температура, главоболие, подуване на лимфните възли на шията.

Ечемик може да се появи и от вътрешната страна на клепача
(в този случай се възпаляват Мейбомиевите жлези), а също и да се развият няколко ечемика едновременно на едното или на двете очи. В този случай отокът е значителен, зачервяването и болката са осезаемо по-силни.
Ечемик
Причини за появата на ечемик

Обикновено слабата имунна система и умората предразполагат към появата на инфекция. А причинители на заболяването са бактериите тип стафилококи. Някои хора пък  попадат в рисковата група на застрашените от ечемик – диабетици, астигматици, страдащите от заболявания на устната кухина, стомашно-чревния тракт. Причина за възникването на ечемик може да бъде и носенето на неправилен диоптър.   

Как се лекува ечемик?

Не пукайте образувалото се балонче насила и оставете това да стане по естествен път (обикновено до 4 дни ечемикът сам се пука). В противен случай инфекцията може да се разрасне. Но ако все пак се случи, избършете внимателно секрета. Правете си компреси с чай от репей, невен, лайка . Навярно ще ви изпишат и антибиотици под формата на капки и мехлеми.

ЕчемикВажно е да не чакате ечемикът да се уголемява, а да започнете навременно лечение. Още докато ечемикът е малък и усещате само боцкане, няколко пъти на ден мажете образувалото се зрънце със спиртен разтвор.

Как да предотвратите появата на ечемик


Яжте повече плодове и зеленчуци и въобще високо витаминозни храни, а като допълнение си вземете и витамин C от аптеката. По възможност яжте по-често чесън, за да повишите имунитета си. Нужна ви е и повече физическа активност, както и спазване на добра лична хигиена.

Бабини рецепти

За около 1 час сложете върху ечемика смачкани варени/печени картофи или моркови. Триенето на ечемика няколко пъти на ден с чесън също се смята за ефикасен лек. Правете си компреси и със сок от алое, разтворен в топла вода в съотношение 1:10, за около 20 минути.  

12.01.2011/Ели Йорданова

18 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 05.10.2013, 19:17 ч.

Хахахахахах .. Хахахахахахах.. ооо, Божее, Боже. :Д И, ако се чудиш после защо физиотерапевтите са толкова богати и с хуабви къщи, просто си отговори колко още такива като теб има. И тоя дето ти е дал пари за...

Виж всички коментари за "Ечемик".

Още от "Заболявания"

Д-р Николай Попов, МБАЛ "Вита"

Д-р Николай Попов, МБАЛ "Вита": Лапароскопията - златен стандарт за лечение на киста

Съвременният стандарт е киста на яйчника да се наблюдава 3-4 месеца и ако не изчезне, да се интервенира

Хламидия

Хламидия

Хламидия е едно от най-често срещаните полово предавани заболявания, което се причинява от бактерията Chlamydia trachomatis (Хламидия трахоматис). Често се бърка с гонорея поради сходните симптоми.

Майчинство без хемороиди

Майчинство без хемороиди

Очакването на дете е щастие. Но именно в този период бъдещите майки често са споходени от неприятно заболяване – хемороидите.