Бунион – резултатът от носенето на тесни обувки

13 коментара1/5

Бунион се нарича изпъкналото хрущялно или тъканно образувание около ставата в близост до палеца на крака. Заболяването често е съпроводено от силни болки и е трудно лечимо. А най-често от бунион страдат жените.


Бунион – резултатът от носенето на тесни обувкиС напредване на заболяването е възможно палецът да се деформира и да се обърне навътре към показалеца и да се получи застъпване на пръстите. Това води до образуването на въпросната издутина. Възможно е да се появи зачервяване, възпаление, болка, подуване, а впоследствие и неправилна походка. Съществува и т.нар. бунион на Тейлър, който засяга не ставата на палеца, а тази на кутрето на крака.

Причини за появата на бунион

  • Високите, Бунион – резултатът от носенето на тесни обувкинеудобни, остри и тесни обувки, неправилното ходене са едни от най-честите причини за появата на бунион. Носете удобни и разумно високи обувки, като се стремите да ги обувате само по поводи. В ежедневието носете ниски, достатъчно широки и удобни обувки.
  • Неправилното хранене също е фактор за възникване на бунион.
  • Излишъкът на минерални соли (честата консумация на минерална вода може да доведе до възникването на този проблем), калций и магнезий в организма води до увреждане на ставите, които променят механизма си на движение, губят еластичността си и като цяло се амортизират. В резултат на това хрущялът започва да се разраства и се появява въпросният бунион.
  • Плоскостъпието също е причина за деформации на ставите, заради драстично увеличеното натоварване върху тях, и образуването на бунион. Като превантивна мярка използвайте специални ортопедични стелки, които можете да намерите във всяка аптека.
  • Рискът от възникване на бунион се увеличава и при наследствена обремененост.
  • Някои заболявания на костната система (артрит , артроза и т.н.), както и  травмите или нараняванията на крака също предразполагат към възникването на бунион.

Бунион – резултатът от носенето на тесни обувки

Как се лекува бунион?

Като за начало оставете крака в покой, което вероятно ще редуцира болката. Тоест избягвайте продължителното ходене и натоварване на крака, както и носенето на тесни и високи обувки. Правете си масаж, което се счита за ефикасно, макар и доста болезнено, лечение на бунион. Има и специални подплънки и шини за буниони.

Бунион – резултатът от носенето на тесни обувкиА според проведени изследвания омега-3 мастните киселини помагат за намаляването на болките в ставите. А с подходяща диета могат да се намалят не само болките, но и растежа на бунион. Подходящи са и баните с лайка или смрадлика , както и лапите с хума (разредена само с вода до постигането на хомогенна смес) или с разтопен пчелен восък .

Варианти за лечение са също месната инжекция с кортикостероиди, прием на антибиотици и оперативна намеса, ако нищо друго не помага и болката се увеличава.

24.11.2010/Ели Йорданова

13 коментарaДобави коментар »

Фея

От Фея08.01.2013, 13:07 ч.

Аз ползвах едни подобни разделители за пръсти [Линк] Облекчават болката. Дори сега вече не ги ползвам редовно, пак съм по-добре. Преди болката беше нетърпима. След тренировки по танци, особено, ми се доплакваше.

Виж всички коментари за "Бунион – резултатът от носенето на тесни обувки".

Още от "Заболявания"

Нарколепсия - когато сънят атакува

Нарколепсия - когато сънят атакува

Какво е нарколепсията и какво да правим, ако сънят атакува. Кои са симптомите на нарколепсията и какви промени да направят болните от нарколепсия в ежедневието си, за да живеят нормално.

Опасности, които ни дебнат от плувния басейн

Опасности, които ни дебнат от плувния басейн

Нещата, които трябва да знаете, когато посещавате басейн, ако искате да сведете рисковете до минимум.

Мениеров синдром – какво представлява?

Мениеров синдром – какво представлява?

Мениеров синдром е често срещано заболяване, което засяга тази част от вътрешното ухо, която контролира равновесието (лабиринт).