Кокоши трън

44 коментара2/5

Кокошият трън е доста упорит за премахване, така че бъдете търпеливи и пробвайте няколко начина, тъй като лечението на кокоши трън е строго индивидуално. Предложили сме ви няколко варианта как да излекувате болезнения кокоши трън.

Кокоши трън
Какво е кокоши трън?

Кокоши трън е заболяване, което е резултат от нарушената обмяна на веществата на кожата. В резултат на това върху участък от кожата се отлага по-голямо количество мазнина, кератин (рогово вещество, което възпрепятства навлизането на вредни вещества в кожата),  кератохиалин и се образува нещо като кожна брадавица, която обаче враства много дълбоко в кожата. Кожният израстък се появява най-често по стъпалата и предизвиква силна болка при ходене, тъй като кожата е твърда, загрубяла и вроговена.

Причините за появата на кокоши трън са няколко – най-често човешки папилома вирус, зараза от басейн или друг воден басейн. Възможно е кокоши трън да възникне и в резултат на неудобна обувка, която ви убива продължително време, някой от шевовете ви дразни или вътре е попаднало камъче. Подобни дразнители могат да доведат до вдлъбването на част от епидермиса навътре и да доведат до вроговяването на кожата.

Какво е лечението на кокоши трън?

Подобно на брадавиците, Кокоши трънлечението на кокошия трън също се изразява в неговото горене с течен азот. Това е доста болезнена, но ефективна процедура за отстраняването на проблема. Във всяка една аптека може да намерите и специални салицилови лепенки за лечение на кокоши трън.

Важно е болестта да се хване в начален стадий, докато кожният израстък е все още малък. Впоследствие той може да се уголеми и разсее в още малки кокоши трънчета, което превръща лечението в доста трудоемко и болезнено за вас. Ако имате повече от един кокоши трън, трябва да насочите усилията си към лечението на първия появил се.

Народна медицина

Според народната медицина стритият чесън има невероятен лечебен ефект при кокоши трън. Преди да положите получената кашичка върху кожата е добре леко да я разраните, тъй като тя е прекалено твърда, за да попие сока от стрития чесън в нея и да достигне до коренчето на кокошия трън. В продължение на няколко вечери налагайте стрит чесън върху болното място и оставете да престои до сутринта. Може да използвате лейкопласт или бинт и марля, за да превържете болното място за през нощта. По същия начин може да налагате болното място с белия сок на смокинята или със сока от билката змийско мляко.

А баба Ванга съветвала да се разреже луковицата на едно градинско кокиче и да се наложи върху кокошия трън. След това добре трябва да се измият ръцете, тъй като луковицата е отровна. Някои хора пък нарязват на ситно или намачкат луковицата и я оставят да престои една седмица в малко оцет, колкото да покрие сместа, с която впоследствие мажат болното място.
Кокоши трън
Друг бабин, и доста по-примитивен, но ефикасен според някои хора, метод е да обгорите кокошия трън, още докато е малък, с лупа. В средата на кокошия трън се появява малка черна точка от съсирена кръв, която впоследствие пада сама. Други хора успешно успяват да се излекуват от кокоши трън с Адски камък, като налагат малко парченце от него върху болното място и го оставяте да престои така 24 часа. Процедурата се повтаря докато трънът падне. Можете да напоите памуче с калиев перманганат и да го прикрепите с лепенка към кокошия трън.     

Лечението на кокоши трън е строго индивидуално. Някои хора се повлияват добре от един метод, други - от коренно различен, така че не се отчайвайте, ако не виждате положителен резултат и подобрение по време на лечение. Преминете към друго такова докато кокошият трън все още не се е разпространил.

29.09.2010/Ели Йорданова

44 коментарaДобави коментар »

seizmolog

От seizmolog29.08.2016, 00:30 ч.

Най доброто лечение е със акумулаторна киселина/електролит/.Вече трети трън ликвидирам по този начин.Трети , но за 7-8 годишен период.Малко щипе ,но се търпи.Изрязвам отгоре тръна и слагам напоен тампон с електролит.На...

Виж всички коментари за "Кокоши трън".

Още от "Заболявания"

Синдром на Сьогрен

Синдром на Сьогрен

Очите и устата пресъхват - най-често това се случва при синдрома на Сьогрен - хронично възпалително автоимунно заболяване, при което се засягат екзокринните жлези (слъзни и слюнчени).

Типични офис болести

Типични офис болести

Или как работата може да ви разболее? Независимо дали сте цял ден на крак или зад бюрото, рано или късно ще се озовете в капана на една от типичните офис болести. Има ли начин да предотвратите това и кои са най-честите професионални заболявания?

Синдром на хроничната умора - какво да правим

Синдром на хроничната умора - какво да правим

Какво е Синдром на хроничната умора, как да познаем това заболяване и как да се справим. Разберете кои са симптомите на Синдрома на хронична умора и можете ли да се предпазите. Синдром на хроничната умора - какво да правим