Остеопороза

2 коментара5/5

Жените, особено в напреднала възраст, са силно застрашени от остеопороза. Заболяването се изразява в изтъняване на костите, а болните от остеопороза страдат по-често от фрактури и счупвания на костите, дори при много леки удари.

Остеопороза
Какво е остеопороза?

Остеопорозата е заболяване, което се характеризира с намаляване на плътността на костите и повишаване крехкостта на тяхната структура. Костите са толкова слаби и чупливи, че дори и при лекото им натоварване е възможно да последва счупване. Увеличеният риск от фрактури с времето може да доведе и до инвалидност, до усложнения като артроза и прочие.
Остеопороза
Освен възпалително заболяване на костите, остеопорозата е и болест на заседналия начин на живот. Физическите упражнения стимулират остеобластите – клетки, които непрекъснато строят костта. За да имате здрави кости, трябва непрекъснато да ги подлагате на натоварване.   Средностатистическият човек обаче прекарва по-голямата част от времето си седнал на работното си място или пред телевизора.

Симптоми на остеопорозата

В начален стадий е трудно да се открие болестта. Чак след напредването на остеопорозата ще забележите, че губите височина и ходите по-изгърбени. Възможни са и болки в гърба, както и необичайно чести счупвания на костите.     

ОстеопорозаПричини за остеопорозата?

Хората, страдащи от остеопороза, имат недостиг на калций в организма си, която липса намалява здравината на костите. Предозирането с някои лекарства също може да причини развитието на остеопороза.

Костната плътност зависи и от възрастта – колкото повече остарявате, толкова повече се увеличава опасността от заболяването остеопороза. На около 30-годишна възраст костната плътност е най-голяма. След тази възраст ремоделирането на костите и обновяването на костните структури не е толкова интензивно, колкото процесът на разрушаване на костите. А при недостиг на калций и витамин Д, този процес може да се ускори.

В периода на менопауза загубата на костна плътност е значителна. Менопаузата се съпътства от незабележими възпалителни процеси в целия организъм, включително и в костите. Това възпаление се подклажда от молекули, произлизащи от разлагането на т.нар. омега-6 масти .  Избягвайте консумирането на храни, богати на тези мазнини, и преминете към здравословно хранене, което да предотврати развитието на остеопороза.

След 60-годишна възраст обикновено жените са изгубили около 50% от костната си плътност, а мъжете – 35%. Така че фактор за развитието на остеопороза е и полът. Жените страдат почти два пъти по-често от остеопороза, отколкото мъжете. Но пък при мъжете с ниско ниво на тестостерон в организма рискът от развитието на остеопороза е доста повишен.

ПричинатаОстеопороза за остеопорозата може да бъде и наследствеността, расата (бялата и азиатската раса са по-предразположени към заболяването), теглото (противно на очакванията, не пълничките, а слабите хора са по-застрашени от остеопороза, тъй като те имат ниска костна плътност, която с годините допълнително намалява). Заседналият начин на живот, липсата на физическа активност, заболявания, свързани с хранителни нарушения, като анорексия или булимия, алкохолизмът са също фактори за възникването на остеопороза.

Диагностициране на остеопороза

Остеоденситометрията е профилактично изследване, което установява каква е плътността на костите. За откриването на остеопорозата се използва и ултразвуково изследване и томографско сканиране. Жените, особено в периода на климакс, трябва често да се изследват за остеопороза. За мъжете профилактичните прегледи не са толкова наложителни, тъй като те доста рядко страдат от това заболяване.

Лечение на остеопороза

Хормоналната заместителна терапия е най-ефикасното лечение на остеопороза. Но пък, вследствие на него, могат да възникнат неприятни странични ефекти. Лечението на остеопорозата се изразява в стремежа да се намали унищожаването на костната плътност и дори да се стимулира костното ремоделиране (възстановяването на костната плътност). Препоръчителни са също така лечебната физкултура и специален режим на хранене .

08.09.2010/Ели Йорданова

2 коментарaДобави коментар »

Tera

От Tera08.09.2010, 17:09 ч.

Струва ми се,че статията не е достатъчно информативна.В семейството имаме болна от остеопороза в напреднала фаза.Само няколко думи са споменати за лечението и профилактиката и нищо,касаещо емоционалното състояние на...

Виж всички коментари за "Остеопороза".

Още от "Заболявания"

Захарен диабет

Захарен диабет

Обменно заболяване, характеризиращо се с необичайно високо ниво на гликозата в кръвта.

Салмонелоза – причини, симптоми, лечение

Салмонелоза – причини, симптоми, лечение

Независимо от празничния характер на Великден, трябва да бъдете нащрек за здравето си, защото това е един от опасните периоди през годината, когато може да се заразите със Салмонелоза. Какво представлява заболяването, какви са симптомите и как да преборите салмонелозата?

Витилиго

Витилиго

Витилигото е кожно заболяване, характеризиращо се с бели, изцяло лишени от пигмент петна по кожата. Дължи се на пълната липса на клетки, наречени меланоцити, в засегнатите области.