Пародонтоза – симптоми и лечение

17 коментара1/5

Пародонтозата е строматологично заболяване, причинено най-често от лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. Пародонтозата е характерно заболяване за възрастни, но все повече млади се оплакват от симптомите на пародонтоза.

Пародонтоза – симптоми и лечение
Какво е пародонтоза?

Пародонтозара е второто най-разпространено стоматологично заболяване след кариеса. От болестта са застрашени предимно хората над 30-годишна възраст, макар че напоследък са все повече младите, които страдат от пародонтоза. Пародонтозата не е само стоматологично заболяване. Тя е обвързана и с болести на кръвоносната, ендокринната и нервната система.

Пародонтоза – симптоми и лечениеСимптоми на пародонтозата

Болестта се развива в няколко стадия. Първоначално се появява сърбеж, парене, зачервяване и изтръпване на венците. Впоследствие венците се подуват, отичат, набират гной и е възможно да започнат да кървят. В други случаи пък венците стават бледи. Пародонтозата често е придружена и с лош дъх и образуването на периодични абцеси (пиорея). Възпалението на венците и бактериите, които се намират в устата, могат да доведат и до възпаление на лимфните възли.

Последният стадий на болестта се изразява в оголването на зъбите в основата им поради атрофията на края на венеца.Образуват се т.нар. джобчета, вследствие на отлепването на венечния ръб от стената на зъба. В тези, дълбоки няколко милиметра, джобчета попадат микроорганизми и хранителни отпадъци, образува се зъбен камък и всичко това е причина за продължителен възпалителен процес, който се разпространява и по-надълбоко, като засяга и костта. Ако не се вземат навременни мерки, зъбите се разклащат и падат.

Проблемите със зъбите съвсем естествено водят и до проблеми с храносмилателната система (гастрит, колит, язва и т.н.). Възможни са и сърдечни, бъбречни, чернодробни и други заболявания, вследствие на пародонтозата.

Причини за парондотозата

Има някои фактори, за които се знае, че са основни причинители на заболяването. Зъбен камък, недобре поставена пломба или протеза, недостиг на витамини, лоша зъбна хигиена, нездравословен начин на живот, неправилно подредени зъби и наличието на прекалено много място между тях са част от причините за възникването на пародонтозата. Възможна е и генетична предразположеност да е причината за заболяването. Застрашени от болестта са най-често бременните, диабетиците и хората с неправилна захапка.
Пародонтоза – симптоми и лечение
Лечение на пародонтоза

Лечението на пародонтозата е комплексно и индивидуално и е резултат от съвместните усилия на терапевт, ендокринолог, невропатолог.

Важно е първоначално да бъдат излекувани възпалителните процеси в устната кухина. Лечението на пародонтоза се изразява и в премахването на зъбната плака и зъбния камък. Лекарите препоръчват и насищането на организма с витамини, чиято липса е един от основните фактори за развитието на пародонтозата. Нужна е и подходяща диета, богата на витамини и минерали, както и воденето на здравословен начин на живот. В напреднала фаза на пародонтоза, лечението включва и хирургична намеса с цел закрепване на подвижните зъби чрез протези или корекция на захапката.

Лечението само с антибиотици чесПародонтоза – симптоми и лечението е неефективно. Симптомите изчезват временно, но впоследствие се появяват отново и състоянието на венците и зъбите е още по-усложнено.

За предотвратяване на болестта пародонтоза специалистите съветват, освен задължителното миене на зъбите сутрин и вечер, както и препоръчително след всяко ядене, да почиствате лигавицата на венците и от двете страни чрез салфетка, марля, дори с пръсти или език. Също така децата още от малки трябва да бъдат научени да дъвчат едновременно на двете страни. Дъвченето на твърди храни (ядки, по-твърди плодове като ябълки , моркови и т.н.) подобрява кръвообръщението, спомага за самопочистването на устната кухина и е предпоставка за здрави венци и здрави зъби. Билките също укрепват зъбите.

Препоръчително е джабуркането с разтвор от сол и сода, както и гаргара с отвара от билки. Отварата от супена лъжица смрадлика и лайка, плюс чаена лъжичка сода, попарени в 500 мл. вода е изключително ефикасна при възпалени венци.

21.07.2010/Ели Йорданова

17 коментарaДобави коментар »

Venka2

От Venka226.05.2011, 16:53 ч.

От 13 годишна възраст има проблеми с венцителПрофесор ми предсказар че на 40 годишна възраст ще сложа протези / чене/.Какво ли не съм пила.31 години се тровех с ровамицин и родожил.Запазих си зъбите, но за сметка на...

Виж всички коментари за "Пародонтоза – симптоми и лечение".

Още от "Заболявания"

 Афти – причини и лечение

Афти – причини и лечение

Афтозен стоматит, или още познат като афти, е заболяване на устната кухина, което се изразява в появата на малки, понякога гнойни, язвички. От афти страдат хора от всички възрасти, както и от двата пола, но най-податливи на появата на афти са децата.

Колпит – това упорито бяло течение

Колпит – това упорито бяло течение

Всяка жена е имала бяло течение. Медицината нарича този проблем колпит. Познавате неприятното чувство да не може да се отървете от бяло течение месеци наред. Какво трябва да знаете за заболяването колпит?

Ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит

Най-честата форма на хронично възпалително заболяване на ставите; в България засегнати от тази болест са около 50-60 хиляди души. Установено е съществуването на наследствено предразположение към ревматоидния артрит, който засяга по-често жените.