Деменция или просто лоша памет?

6 коментара0/5

Деменцията е заболяване, което води до загуба на разсъдъка и няма нищо с лошата памет, от която се оплакват и възрастни и млади. Хората, страдащи от деменция, имат проблем освен с  паметта, но и възприятията, двигателната способност и т.н.

Деменция или просто лоша памет?
Не винаги проблемите с паметта са сигнал за някакъв сериозен здравословен проблем. Често забравяте, когато сте подложени на стрес или прекомерна умора. Като защитна реакция от тези негативни външни фактори мозъкът изхвърля част от старата и сметната за вече ненужна информация, което е причината да забравяте имената на бившите си съученици и колеги например. Хората, страдащи от проблеми с паметта успешно се повлияват от гинко билоба. Учените съветват да практикувате йога за ума, а лекарите – да ядете храна за мозъка . За подобряване на паметта лекарите препоръчват и гимнастика, сън, чаша червено вино на ден, средиземноморски ястия (особено с риба и зехтин), витамин С и Е, омега-мастни киселини.

Деменция или просто лоша памет?Има обаче далеч по-сериозни проблеми с паметта, водещо до момент, в който да не може да познаете свой близък или приятел. Нищо чудно не само да забравите ключовете си някъде, а въобще да не се сещате за какво служат. В този случай става дума за заболяването деменция.

Какви са симптомите на заболяването деменция?

Първите и най-очебийни симптоми на болестта са трудност при запомняне, разсеяност, неподреденост, непохватност. Заедно със загубата на паметта могат да настъпят и много други умствени проблеми като невъзможност да си спомните къде се намирате или къде отивате, затруднено шофиране, липса на критично мислене и концентрация. Деменцията е прогресивно заболяване (може да се развие в рамките само на един месец), при което симптомите се изострят с всеки изминал ден и се стига до момент, в който човек е напълно неспособен да извършва прости физически и умствени дейности. Хората, страдащи от деменция, често менят настроенията си, изглеждат доста объркани, неспокойни и некоординирани в движенията си, изпитват трудности да си спомнят наименования не само на хора, но и на предмети. Болестта деменция засяга и речта, двигателните способности, зрително-пространственото възприемане, възможността за планираме и организиране. Промените, свързани с поведението, се изразяват в безотговорност, апатия, необичайни сексуални желания, депресия, голям апетит, самонараняване и т.н.

Какво предизвиква деменция?Деменция или просто лоша памет?

Болестта деменция е резултат от умирането на голям брой мозъчни клетки и нефункционирането на части от мозъка, отговарящи за умствената дейност на човек. До това водят няколко причини:

 

  • неврологични заболявания (Паркинсон например)

 

  • мозъчни травми
  • инфекции като СПИН например
  • липса на витамини в организма
  • лошото кръвоснабдяване на мозъка и липсата на достатъчно кислород
  • мозъчни тумори
  • алкохолизъм


Деменция или просто лоша памет?Видове деменции

Една от най-честите форми на деменция е болестта Алцхаймер (около 50-60% от страдащите от деменция имат Алцхаймер). Други по-широко разпространени видове деменции са мултиинфарктната или васкулаторната (съдова) деменция (причинява се недостиг на кислород и кръв в мозъка), паркинсоновата деменция. Деменциите, които се дължат на витаминен недостиг, мозъчен тумор и мозъчни травнми са лечими (чрез хирургическа намеса например), но повечето деменции си остават невъзможни за лекуване. В тези случаи лекарите препоръчват гинко билоба за подобряване на състоянието и забавяне развитието на болестта. За лечението на хора с напреднала фаза на деменция се грижат както невролози, така и психиатри и социални работници.

Деменцията се смята за болест на старостта и е рядкост при хора под 65-годишна възраст. Ранното диагностициране на болестта е много трудно дори за опитен невролог.

Няма формула, която ако следвате ще ви предпазите от деменция. Полезно за разума обаче действат четенето на книги, решаването на логически задачи и физическите упражнения, които снабдяват мозъка с кислород и подобряват кръвообръщението.

24.03.2010/Ели Йорданова

Още за: деменция

6 коментарaДобави коментар »

girid

От girid16.05.2010, 16:02 ч.

болеста е много сериозна,в момента се грижа за болна Алцхаймер,не познава децата си не знае къде се намира,не е добре че се подиграваш "Вадка

Виж всички коментари за "Деменция или просто лоша памет?".

Още от "Заболявания"

Да поговорим за хипохондрията

Да поговорим за хипохондрията

Възможно ли е девизът „Най-важното е да сме здрави" да ни е направил по-болнави от когато и да било? Изглежда, че е възможно.

Хъркането е опасно за здравето

Хъркането е опасно за здравето

Освен че ви съсипва съня, този неприятен нощен шум може да развали дори семейството ви. Но той е опасен и за здравето. Как може да се отървете от хъркането?

Царете на инфекциите

Царете на инфекциите

Най-разпространените инфекции не носят сташни имена от типа на черната шарка, сипаница или червената чума. Абсурдно е, но най-опасните зарази в борбата за 1вото място отстъпват място на зловредните дреболии, които не убиват жертвите си, а ги оставят живи.