Ишиас

9 коментара3/5

Ишиас е заболяване, съпътствано от неврологични болки в областта на кръста и краката. От ишиас страдат не само възрастните, но и много млади хора. Какви са симптомите и как се лекува ишиас?

Ишиас
Какво е ишиас?


Болестта ишиас се характеризира с пронизващи болки при всеки опит да станете, седнете или вдигнете нещо по-тежко. Болката се мести от гърба към хълбоците и краката и често е  непоносимa. Болката в кръста се усилва при кихане, кашляне и рязко навеждане на главата към гърдите. Същият ефект се получава при разтягане на седалищния нерв. Често болката е съпътствана и с изтръпване на крака.

Причини за Ишиасвъзникването на болестта ишиас

Ишиас се предизвиква от прищипване на нерв в гръбначния стълб, което води до болка и надолу към седалището и единия крак. Често болестта се предизвиква и от факта, че седалищния нерв е свит и му липсва пространство. Прищипването на седалищния нерв обаче е рядка форма на заболяването ишиас. При 80-90 процента от случаите ишиасът се дължи на образуването на костни шипчета и дискова херния. По-рядко срещани причини за ишиас са ревматизъм, грип, алкохолизъм, диабет.

Диагностика


Диагностицирането на ишиас става чрез електроневрография и електромиография. Те са безболезнени и измерват точно видоизмененията на нервната проводимост.  

Как се лекува ишиас?

Има три вида лечение на заболяването ишиас: физиотерапевтично, медикаментозно и оперативно.
  • Масаж
Масажът е подобен на този при артрит (общ масаж с акцент върху болезнените участъци), като обаче трябва да се добави и масаж на краката с разтриване на напрегнатите мускули. Преди масажа е удачно да се направи гореща вана, която ще помогне на мускулите да се отпуснат.
  • Метод на Фледенкрайс
Методът се нарича още „Знание чрез движение“ и помага за освобождаването на притиснатия нерв. Идеята е да се осигури повече пространство за седалищния нерв, да се разкърши кръстът и да и да се увеличи гъвкавостта му. Как да стане това?

ИшиасУпражнения за кръста с накланяне на таза (всяко от тях се повтаря 4-8 пъти)
  • Бавно накланяйте таза назад, за да се извие леко кръстът ви, след което се върнете в изходно положение.
  • Навеждайки се много бавно напред, докато кръстът ви се извие и леко се разтегне. Върнете се в изходно положение.
  • Изпълнявайте последователно следните движения: извивайте се от таза напред, за да се извие и леко да се разтегне гърбът ви, после бавно наклонете таза напред, за да се извие гърбът ви в другата посока. Върнете се в изходно положение.
  • Наклонете таза към лявото коляно, вследствие на което тежестта на тялото ще падне върху предната част на лявото ви бедро. Върнете се в изходно положение. Повторете упражнението, като се накланяте към дясното коляно.
Освен масажи и упражнения благотворен ефект имат и загряващите компреси и акупунктурата. Потопете една хавлиена кърпа в гореща вода, изстискайте я добре и я сложете на болезненото място. След 2 минути я сменете с хавлиена кърпа, потопена в студена вода, която трябва да  постои 1 минута върху болезненото място. Редувайте двете кърпи за около 15 минути и болката трябва да поутихне.

Често лекарите предписват и медикаменти за притъпяване на болката и чувствителността на нервите. Когато междупрешленният диск пристиска нервите в канала на гръбначния стълб,  което води до настъпване на пареза, дискът следва да бъде отстранен по оперативен път.
Ишиас
Съвременните подходи за лечение на ишиас включват комбинацията от лекарства и лазерпунктура, чрез което се стимулира възстановяването на нормалната дейност на притиснатите нервите.  Подобрява се еластичността на междупрешленните дискове и се възстановяват капсулите им.

Народната медицина пък препоръчва билколечение, което включва масло от жълт кантарион, което да се втрие на болезненото място.

24.02.2010/Ели Йорданова

9 коментарaДобави коментар »

Николова

От Николова05.05.2012, 08:11 ч.

Има БЕЗБОЛЕЗЕН и БЕЗОПАСЕН начин за лечение на ишиаса и това е светлинна терапия БИОПТРОН! Който иска да разбере повече за това лечение може да ми се обади на тел 0889674240 или да пише на електронната ми поща!

Виж всички коментари за "Ишиас".

Още от "Заболявания"

Гръбначно изкривяване (Сколиоза)

Гръбначно изкривяване (Сколиоза)

Погледнат в профил гръбначният стълб има S-образна форма. Погледнат отзад или отпред обаче гръбначният стълб на човек трябва да е изправен.

Мениеров синдром – какво представлява?

Мениеров синдром – какво представлява?

Мениеров синдром е често срещано заболяване, което засяга тази част от вътрешното ухо, която контролира равновесието (лабиринт).

Колпит – това упорито бяло течение

Колпит – това упорито бяло течение

Всяка жена е имала бяло течение. Медицината нарича този проблем колпит. Познавате неприятното чувство да не може да се отървете от бяло течение месеци наред. Какво трябва да знаете за заболяването колпит?