Ужас! - Алергии

14 коментара3/5

Когато говорим за алергия си представяме куп досадни симптоми – кихане, сърбеж, зачервяване на кожата, сълзене на очите. Алергията е здравословен проблем и истински ужас за склонните към алергични реакции хора.

Ужас! - Алергии
Думата алергия е използвана за пръв път през 1906 г. от виенския педиатър барон Клеманс фон Пирке. Алергия произлиза от гръцки (allos – друг, различен; ergos – дейност). Днес всеки трети човек страда от алергия, а до 2015 г. се предполага, че 50% от европейското населението ще бъде толкова алергично, че едно ухапване от пчела може да предизвика сериозни проблеми и да бъде фатално.

Алергията е прекалена защитна реакция на имунната система към нещо, което не представлява опасност за организма (например прах, козина, полен, някои хранителни продукти, материи). Обикновено силночувствителните хора са склонни към алергични реакции, тъй като организмът им възприема като дразнители доста неща от околната среда. Според лекарите при алергиите има и известна доза наследственост, така че се препоръчва на бременните жени, склонни към алергии, да се имуниизрат, за да не предадат болестта и на плода.

Как се диагностицира алергия?

Кожен тест - Въвежда се малко количество пречистен антиген (чрез инжектиране, одраскване или обождане с цел попадане на алергена в кръвта) с определан концентрация в кожата, след което се наблюдава реакцията на организма.

Кръвен тест - От пациента се взима кръвна проба, след което се прави лабораторно изследване.

Провокационен тест - Пациентът се поставя в контакт с подозирания алерген.

Видове алергии:
 • Остри – симптомите са на лице веднага след контакт с алергена. Такива са алергиите към храни, ужилване от насекоми, козина,лекарства, метали, слънчева алергия.
 • Забавени – симптомите се появяват часове след контакта с алергена. Такива са алергиите към полени
 • Скрити или хронични  - симптомите се проявяват дни след контакта с алергена. Такива са алергиите към храни, гъбички, амалгама и други метали в устата.

Симптомите на заболяването могат да бъдат много и най-различни в зависимост от вида алергия.Ужас! - Алергии
 • сълзотечение (алергия към козина и храни)
 • обрив във вид на мехурчета, (слънчева алергия)
 • зачервяване на кожата, екзема, сърбеж (алергия към метали)
 • бронхит, астма, хроничен синуит (алергия към полени, плесени, спори във въздуха) При наличие на алергия секретът от носа е бистър и воднист. Друг симптом за алергична реакция е запушеният нос вледствие от подуване на лигавицата.
 • главоболие, гадене, неразположение (алергия към химически вещества и миризми)
 • възпаления на пикочния мехур, проблеми със стомашно-чревния тракт, депресия, физическо изтощение (алергия към храни и гъбички)
 • чести пристъпи на кихане (сенна хрема, алергия към акари в домашния прах). Кихането е начин организмът да се освободи от дразнителите, като при наличието на алергия често кихането не е съпроводено със секрети.
 • сърбеж на очите, ушите и носа (алергия към козметични продукти) Дори постоянното търкане на очите не облекчава сърбежа и паренето в очите. Алергията е съпътствана и от зачервени и подути клепачи.

Това са само една малка част от симптомите на видовете алергии. При поява на някои от тях и съмнение за развиването на алергична реакция задължително трябва да се консултирате с лекар.

Лечение

Най-ефикасният метод за борба с алергиите е т. нар. алергична ваксина, а самата терапия се нарича хипосенсибилизация. Ваксината съдържа веществата, предизвикващи алергична реакция. Първоначално се инжектират малки количества, които впоследствие се увеличават, което впоследствие кара организма да привикне към алергена.
Ужас! - Алергии
Друг нетрадиционен лек и вид алергична ваксината е Йоркширският териер. Отглеждането на това малко кученце от хора, страдащи от сенна хрема, значително би им помогнало в борбата с неприятната алергия. Условието е да си вземете домашния любимец като бебе, след което към 3-4 месец симптомите на алергична реакция би трябвало да отшумят. Ефикасността на тази терапия е около 90% .

27.01.2010/Ели Йорданова

14 коментарaДобави коментар »

Mimi910

От Mimi91019.07.2011, 18:29 ч.

Аз мога да ви кажа кое ни помага за алергиите вкъщи! ние имаме пречиствател за въздуха„ който премахва всички дразнители и неприятни миризми. Това е Терапи Еър на фирма Цептер. друг техен продукт който ни помага в...

Виж всички коментари за "Ужас! - Алергии".

Още от "Заболявания"

Ах, тези мазоли!

Ах, тези мазоли!

Край на сандалите – идват затворените обувки. Но ако са тесни и неудобни, по краката ви ще се появят мазоли.

Бруксизъм - скърцане със зъби

Бруксизъм - скърцане със зъби

Бруксизмът е разпространено явление, което се оказва направо убийствено за доброто състояние на зъбите.