Сомнамбулизъм – ходене на сън

13 коментара1/5

Сомнамбулизъм, или иначе казано ходене на сън, е разстройство на съня, конкретните причини за което все още се търсят. Известно е обаче, че то не се дължи на психологическо заболяване и може да се прояви както при деца, така и при възрастни.

Сомнамбулизъм - ходене на сън
Да наблюдавате човек в момент на сомнамбулизъм може да се окаже доста страшничко – той се движи и изглежда като буден, може просто да се изправи и да седне в леглото с празен поглед, втренчен напред, а може и да върши дейности, които са обичайни за ежедневието му, включително да излезе от дома си и да се опита да шофира. Но при всички случаи човек в състояние на сомнамбулизъм е изпаднал в дълбок сън, който не трябва да бъде рязко прекъсван. Ходенето на сън обикновено продължава много кратко и не оставя спомени в съзнанието, а само дезориентация и объркване в случай, че човекът  бъде събуден.

Характеристика на сомнамбулизъм (ходене на сън)


Терминът „сомнамбулизъм” произлиза от латинските думи за „спане” (somnus) и „вървене” (ambulus). Най-често хората отъждествяват понятията „сомнамбулизъм” и „ходене на сън”. Истината обаче е, че макар и по-рядко проявени, говоренето на сън, смях и плач в съня и красноречивото жестикулиране също се определят като проява на сомнамбулизъм. А един отличен пример за сомнамбулизъм може да бъде намерен в шедьовъра на Шекспир „Макбет” (пето действие, първа сцена), което показва, че обществото се е сблъскало с този проблем още преди векове.

Сомнамбулизъм - ходене на сънСпоред медицинските проучвания ходенето на сън има пряка връзка с мозъка, който излъчва електромагнитни вълни към различни точки в главата. Въз основа на тези вълни е установено, че сънят има 5 етапа, които заедно оформят един цикъл.

При последния етап сънят е най-дълбок и именно тогава възниква сомнамбулизмът. Този етап е познат още като „движение на бързото око” - характеризира се с трептене на клепачите, породено от ярки сънища, а събуждането става много трудно.

Всеки сънен цикъл продължава около 90 – 100 мин. и се повтаря няколко пъти през нощта. Така до сутринта човек преживява около 4 – 5 пълни цикъла.

Проявата на сомнамбулизъм се случва обикновено в края на първия или втория сънен цикъл, което означава скоро след заспиването. Понякога обаче е възможно да се наблюдава ходене на сън и в сутрешните часове, по време на „движението на бързото око”.

Проява на сомнамбулизъм (ходене на сън)


Сомнамбулизъм може да се наблюдава при хора на всякаква възраст, но най-често се проявява при децата, особено при момчетата. Обикновено се изразява в ставане от леглото, некоординирани движения из стаята и отново лягане. По-рядко ходенето на сън включва по-широк диапазон от действия като обличане, разместване на предмети, говорене и опит за излизане от дома. Възможно е в такива моменти човекът-сомнамбул да се нарани или да причини вреди около себе си. Той не действа абсолютно несъзнателно, но все пак не осъзнава постъпките си до такова ниво, че да може да си ги спомни, когато се събуди.

При сомнамбулизъм, човек почти винаги е под въздействие на някакъв сън. Ето защо той действа така, както в съня си и общува с образите, които сънува. А любопитното е, че ако този процес бъде прекъснат, при следващата проява на сомнамбулизъм, спящият ще продължи от там, където е спрял. Сомнамбулът може да бъде както с отворени, така и със затворени очи, понякога може да чува и вижда какво се случва около него, както и да отговаря на отправени към него реплики. Но той в действителност спи. Сомнамбулизъм - ходене на сън

Причини за сомнамбулизъм (ходене на сън)

Макар конкретни причини за проявата на сомнамбулизъм още да не са открити, учените са стигнали до някои възможни заключения, направени въз основа както на физиологически, така и на психологически изследвания. Те са разпределили вероятните причини в няколко категории.

  • Генетични – по-често сомнамбулизъм се наблюдава при еднояйчните близнаци. Освен това, ако пряк роднина в семейството е сомнамбул, то шансът и детето да го наследи е 10 пъти по-голям.

  • Общи – липса на сън, нерегулярен сън, треска, стрес, липса на магнезий в организма, алкохолно отравяне, наркотици, силни медикаменти и стимуланти.

  • Физиологически – дължината и дълбочината на отделните етапи на съня, който при децата са по-развити. Освен това при жените бременността и месечният цикъл увеличават възможността за проява на сомнамбулизъм.

Сомнамбулизъм - ходене на сънСимптоми на сомнамбулизъм (ходене на сън)

Обикновено очите са отворени, погледът е втренчен и „стъклен”, походката тромава и тиха. Но при ходене на сън човек не се движи с изпънати напред ръце, както е грешно популяризиран този образ.

  • При задаване на въпрос отговаря бавно и просто, с безсмислени фрази, или изобщо не отговаря.

  • Ако се върне в леглото, без да бъде събуден, не помни нищо за случката.

  • По-големите деца, които по-лесно могат да бъдат събудени при сомнамбулизъм, се наблюдава смущение и срам от собственото им поведение.

  • Събуждането на сомнамбула става много трудно и обикновено е съпътствано от объркване и неадекватност.

  • Липса на спомени за цялостното му поведение по време на епизода.

Лечение на сомнамбулизъм (ходене на сън)

В повечето случаи проявите на сомнамбулизъм не са повод за притеснение, а при децата те рядко се дължат на някакви психологически смущения. Все пак, за да се избегне появата или влошаването на сомнамбулизма, специалистите препоръчват много почивка за пациента, който се чувства преуморен след ходене на сън.

Трябва да бъде изграден график на лягане, както и да се помисли за някакви релаксиращи техники като медитация или музика, които да прогонят стреса и напрежението.

От стаята трябва да се махнат всички предмети, които биха могли да наранят човека – сомнамбул по време на нощните му разходки.

Вратите и прозорците да бъдат здраво залостени.
Сомнамбулизъм - ходене на сън
Хипнозата е доказано успешен метод за лечение на сомнамбулизъм – както на деца, така и на възрастни.

Най-важният фактор при случай на сомнамбулизъм в семейството – без значение дали е при дете, или при възрастен, е емоционалната подкрепа от страна на близките. Покажете разбиране и положително отношение към проблема, който много пъти може да се дължи единствено на огромно количество стрес, който се трупа в подсъзнанието на човека. Консултацията с лекар не е необходимо условие за по-безобидните прояви на сомнамбулизъм, но ако те зачестят или се изменят, тогава не се колебайте и потърсете специализиран съвет. Така всички ще спите отново спокойно.

02. 11. 2009 / Цвети Тошева

13 коментарaДобави коментар »

elisha

От elisha28.07.2012, 20:40 ч.

Синът ми е на 4 и половина и преди две години за пръв път забелязахме, че се изправя в леглото и започва да бърбори. Случва се рядко. Имало е случаи в които ни е стряскал, защото се изправя с отворени очи и говори разни...

Виж всички коментари за "Сомнамбулизъм – ходене на сън".

Още от "Заболявания"

Ботулизъм - как да го избегнем?

Ботулизъм - как да го избегнем?

Най-силната биологична отрова, позната на човечеството, се продуцира от бактерията Клостридиум ботулинус.Тя се развива само в анаеробни условия, т.е. при липса на кислород.

Флуороза – черни зъби

Флуороза – черни зъби

Флуорозата е зъбно заболяване, което се изразява в появата на жълтеникаво-кафяви петна по зъбите, причинени от прекалено високото съдържание на флуор в питейната вода. Какво още трябв ада знаете за флуорозата?

Как да се предпазим от простудни заболявания?

Как да се предпазим от простудни заболявания?

Отново ни атакуват простудните заболявания. Дните стават по-къси, нощите по-студени. Температурите стават по-ниски, това води бързо до охлаждане на организма.