Мастопатия

24 коментара2/5

Мастопатия е заболяване, което се среща при жени на възраст между 20 и 50 години. Мастопатията се нарича още фиброкистозна болест на млечните жлези. Поради голямата разпространеност мастопатията се приема по-скоро като състояние, отколкото като болест.

Мастопатията се характеризира с образуването на болезнени плътни възлови образувания и кисти с различен размер (от няколко милиметра до няколко сантиметра) в млечните жлези. Образуваните кисти са доброкачествени образувания и се лекуват успешно, затова диагнозата не бива да се приема драматично. При всички случаи обаче жени с мастопатия трябва да са отговорни към здравето си и редовно да посещават лекар, тъй като не е тайна, че мастопатията увеличава риска от рак на гърдата.


Мастопатия

Жените, застрашени от развитие на мастопатия, са тези в менструална възраст, тъй като заболяването е пряко свързано с отделянето на женския полов хормон естроген. Жени след менопауза, както и много младите момичета не попадат в рисковата група,.

Какви са причините за мастопатия?

Мастопатията се предизвиква от нарушен хормонален баланс в организма. Не може да се предвиди Мастопатиядали една жена ще страда от мастопатия или не, тъй като няма конкретни причинители на заболяването. Лекарите обаче се намерили връзка между някои фактори от живота на жената и развитието на болестта.

Стресът, тютюнопушенето и липсата на сън са сред основните фактори, които отключват развитието на мастопатия. Доказана е връзката между кърменето и по-доброто здравословно състояние на женските гърди. Жените, които не са раждали, страдат от по-голям риск от развитие на болестта. При раждалите и некърмили жени рискът се увеличава, тъй като са били потискани естествените функции на млечните жлези. Абортът, неправилният прием на противозачатъчни и всичко, което води до хормонален дисбаланс в организма на жената, може да доведе до поява на мастопатия. Заболявания на щитовидната жлеза и черния дроб също може да бъдат последвани от развитие на болестта. Травма на млечните жлези, както и агресивно излагане на слънце на гърдите, също може да са причина да страдате от мастопатия след време.

Какви са симптомите на мастопатия?


Болки в гърдите, особено преди първите дни на менструацията.
Изтичащ секрет от зърната на гърдите
Възпалени и раздразнени зърна
Напипване на бучка
Болезнени плътни възлови образувания

Болката в гърдите преди менструация не е задължително да се свързва с мастопатия. Много жени имат това неразположение като част от симптомите си на ПМС.

Лечение на мастопатия

МастопатияЛечението на мастопатия не трябва да е концентрирано само върху потушаване на симптомите и отстраняване на кистата. Най-сигурният начин е подобряване като цяло на начина на живот и постигане на  висока прецизност в храненето. Тежките меса, кафето, кофеиновите напитки и цигарите трябва да бъдат сведени до минимум. Тестените изделия и тези, които съдържат бяла захар трябва да се избягват или да бъдат напълно изключени от менюто. Солта и прекаленият прием на течности трябва да се намалявт в периода на ПМС. Плодове, зеленчуци и балансиран прием на витамини значително ще подобрят състоянието на жените с мастопатия. Изразходване на енергия в спорт, както и добър сексуален живот са важни за правилното функциониране на организма и хормоналния баланс, а от там и за развитието на болестта.

Противовъзпалителни лекарства и медикаменти, подобряващи кръвообращението може да ви бъдат изписани от лекуващия лекар. Хормоналната терапия, ако провеждате такава, трябва да включва намален прием на естроген и, ако пиете противозачатъчни, да са съобразени със състоянието ви.

Локалното отстраняване на възела или кистата при мастопатия е временно решение на проблема. Дали да пристъпите към операция решава лекарят ви, но в повечето случаи мастопатията може да бъде овладяна и без хирургична интервенция. Дори да се подложите на операция и да премахнете кистата локално, трябва да продължите да се грижите за здравето си, защото вероятността да развиете отново същия проблем е огромна.

Ежегодните прегледи при мамолог и редовно самопреглеждане са задължителни за всяка жена. Грижете се за гърдите - не само за красотата, но и за здравето им!

28.10.2009/Деси Великова

24 коментарaДобави коментар »

Irina

От Irina26.11.2014, 19:15 ч.

Здравейте! Отдавна никой не е писал по темата, на която аз попаднах случайно и искам да споделя своя опит. От известно време получавах болки във външната част на лява гърда преди М, пък и след това и реших да направя...

Виж всички коментари за "Мастопатия".

Още от "Заболявания"

Дислексия – болестта на гениите

Дислексия – болестта на гениите

Знаете ли, че Айнщайн и Моцарт са страдали от дислексия и, въпреки симптомите на заболяването, са едни от световно признатите гении. Какво не знаете за болестта дислексия и има ли лечение за нея?

Болести, пренасяни от домашни любимци

Болести, пренасяни от домашни любимци

И домашните любимци, и бездомните животни пренасят болести на човека. Хората могат да се заразят при ухапване, одраскване или галене на животни. Ето някои от по-известните болести, пренасяни от домашни любимци.