Аутизъм – стремеж към самота

34 коментара2/5

Аутизъм означава усамотяване, самоизолиране. Аутизмът е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят. Какво трябва да знаем за аутизма?

Аутизмът е заболяване, което се установява още в детска възраст. Децата аутисти обичат самотата, търсят я и са си емоционално самодостатъчни. Те се изолират от околния свят и не се интересуват от него.

Аутизъм

Според международните здравни критерии (DSM-IV и ICD-10), за да бъде дадена тази диагноза, детето трябва да има специфичен модел на поведение, който го определя като аутист.

Кои са типичните характеристики на децата аутисти?

  • Проблем с говоренето или тотална липса на говор.
  • Невъзможност за провеждане на комуникация с връстници или по-възрастни.
  • Не се правят опити да се замести липсата на реч с мимики и жестове.
  • Незаинтересованост към случващото се.
  • Липса на зрителен контакт с околните.
  • Нежелание да създават социални връзки с връстници, не се привързват, не търсят приятели.
  • Липса на привързаност и контакт дори със самите родители.
  • Неадекватност и неприспособимост към различни социални среди.
  • Повторяемост на действия, игри, реплики, без очевидна логика.
  • Агресивност и избухване, склонност към самонараняване.

Поставянето на диагнозата не е лесно, тъй като при някои деца симптомите са неясни и често Аутизъмродителите не подозират до третата година на детето си. Физическото състояние на децата аутисти също може да има своите особености. По-нисък ръст през първите години, различно реагиране при някои заболявания или съпътстващи аутизма заболявания. Странното е, че подобряването на симптомите на аутизъм понякога е признак за развитие на заболяване, което не дава типичните симптоми. Възможно е дори да се наблюдават извънредна интелигентност или умения, нетипични за възрастта на детето.

Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой собствен свят, изолирани и незаинтересовани от това, което се случва около тях. Има различна степен на сериозността на заболяването, като това се определя със специален IQ тест. Статистиката сочи, че около 40% от аутистите имат сериозни изоставания, при останалите състоянието не е толкова тежко и те се интегрират в обществото с различен успех.

Не е рядкост погрешното поставяне на диагноза. Някои лекари може да объркат симптомите с друго заболяване, като шизофрения или глухота.

Каква е причината за аутизма?

Причината за заболяване от аутизъм е неизвестна. Единствената логична причина за повечето учени е генетична, тъй като се приема, че децата аутисти се раждат такива. Просто диагностицирането през първите 1-2 години е почти невъзможно. Лошата родителска грижа или враждебната социална среда не може да причинят аутизъм. Има подозрения, че имунната недостатъчност и комбинирането на различни вредни фактори (нездравословно хранене, замърсяване на околната среда) може да доведат до аутизъм. Въпреки това обаче няма доказателство коя със сигурност е причината за развитие на заболяването.

Едно е сигурно – мозъкът на аутистите функционира различно.

Аутизъм

Какво е лечението на аутизма?

Няма регламентирано лечение на аутизъм, нито задължителна терапия. Всичко зависи от индивидуалното състояние на аутиста и от желанията на близките му.

Изготвя се лечебен план, който първо включва обучение на родителите и тяхната психическа подготовка какво да очакват от детето си и как да подхождат към него. Детето аутист рядко може да дари родителите си с ласки и нежност, то може да се държи безчувствено към тях. Това е мисъл, с която родителите трябва да свикнат. След това се подхожда към поведенчески методи на лечение, съобразени с индивидуалните нужди на детето.

Медикаменти се прилагат в случаите, когато трябва да се овладеят хиперактивността или извънредна избухливост.

Съвременен подход за лечение на аутисти е изчистването на целия организъм от токсини, замърсявания, вредни микроогранизми и подходящ хранителен режим. Цялостното подобряване на физическото здраве води до благоприятно повлияване на симптомите на болестта.

Аутизмът е състояние, което може да се регулира, но не и да се излекува напълно. Създаването на социална среда и семейство е трудно, но в някои случаи постижимо. Обикновено аутистите имат нужда от грижата на близките си цял живот.

19.08.2009/Деси Великова

Още за: аутизъм

34 коментарaДобави коментар »

radoraev

От radoraev07.03.2013, 17:43 ч.

Оригинална статия: [Линк] Превод: Vaccines Do Not Cause Autism Ваксините не причиняват аутизъм! Добре. Предавам се. Ваксините не причиняват аутизъм. Аутизмът е диагноза на поведението. За да получи диагноза "аутизъм",...

Виж всички коментари за "Аутизъм – стремеж към самота".

Още от "Заболявания"

Онихопатии - болести по ноктите

Онихопатии - болести по ноктите

Стремежът към поддържане на красиви нокти е всъщност стремеж към поддържане на добро общо здраве, тъй като ноктите са отражение на вътрешното ви здравословно състояние.

Царете на инфекциите

Царете на инфекциите

Най-разпространените инфекции не носят сташни имена от типа на черната шарка, сипаница или червената чума. Абсурдно е, но най-опасните зарази в борбата за 1вото място отстъпват място на зловредните дреболии, които не убиват жертвите си, а ги оставят живи.

Кератоза пиларис - пилешка кожа

Кератоза пиларис - пилешка кожа

Научете повече за кератоза пиларис (пилешка кожа), за диагностицирането и промените в еждневието, които можете да направите.