Аутизъм – стремеж към самота

34 коментара2/5

Аутизъм означава усамотяване, самоизолиране. Аутизмът е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят. Какво трябва да знаем за аутизма?

Аутизмът е заболяване, което се установява още в детска възраст. Децата аутисти обичат самотата, търсят я и са си емоционално самодостатъчни. Те се изолират от околния свят и не се интересуват от него.

Аутизъм

Според международните здравни критерии (DSM-IV и ICD-10), за да бъде дадена тази диагноза, детето трябва да има специфичен модел на поведение, който го определя като аутист.

Кои са типичните характеристики на децата аутисти?

  • Проблем с говоренето или тотална липса на говор.
  • Невъзможност за провеждане на комуникация с връстници или по-възрастни.
  • Не се правят опити да се замести липсата на реч с мимики и жестове.
  • Незаинтересованост към случващото се.
  • Липса на зрителен контакт с околните.
  • Нежелание да създават социални връзки с връстници, не се привързват, не търсят приятели.
  • Липса на привързаност и контакт дори със самите родители.
  • Неадекватност и неприспособимост към различни социални среди.
  • Повторяемост на действия, игри, реплики, без очевидна логика.
  • Агресивност и избухване, склонност към самонараняване.

Поставянето на диагнозата не е лесно, тъй като при някои деца симптомите са неясни и често Аутизъмродителите не подозират до третата година на детето си. Физическото състояние на децата аутисти също може да има своите особености. По-нисък ръст през първите години, различно реагиране при някои заболявания или съпътстващи аутизма заболявания. Странното е, че подобряването на симптомите на аутизъм понякога е признак за развитие на заболяване, което не дава типичните симптоми. Възможно е дори да се наблюдават извънредна интелигентност или умения, нетипични за възрастта на детето.

Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой собствен свят, изолирани и незаинтересовани от това, което се случва около тях. Има различна степен на сериозността на заболяването, като това се определя със специален IQ тест. Статистиката сочи, че около 40% от аутистите имат сериозни изоставания, при останалите състоянието не е толкова тежко и те се интегрират в обществото с различен успех.

Не е рядкост погрешното поставяне на диагноза. Някои лекари може да объркат симптомите с друго заболяване, като шизофрения или глухота.

Каква е причината за аутизма?

Причината за заболяване от аутизъм е неизвестна. Единствената логична причина за повечето учени е генетична, тъй като се приема, че децата аутисти се раждат такива. Просто диагностицирането през първите 1-2 години е почти невъзможно. Лошата родителска грижа или враждебната социална среда не може да причинят аутизъм. Има подозрения, че имунната недостатъчност и комбинирането на различни вредни фактори (нездравословно хранене, замърсяване на околната среда) може да доведат до аутизъм. Въпреки това обаче няма доказателство коя със сигурност е причината за развитие на заболяването.

Едно е сигурно – мозъкът на аутистите функционира различно.

Аутизъм

Какво е лечението на аутизма?

Няма регламентирано лечение на аутизъм, нито задължителна терапия. Всичко зависи от индивидуалното състояние на аутиста и от желанията на близките му.

Изготвя се лечебен план, който първо включва обучение на родителите и тяхната психическа подготовка какво да очакват от детето си и как да подхождат към него. Детето аутист рядко може да дари родителите си с ласки и нежност, то може да се държи безчувствено към тях. Това е мисъл, с която родителите трябва да свикнат. След това се подхожда към поведенчески методи на лечение, съобразени с индивидуалните нужди на детето.

Медикаменти се прилагат в случаите, когато трябва да се овладеят хиперактивността или извънредна избухливост.

Съвременен подход за лечение на аутисти е изчистването на целия организъм от токсини, замърсявания, вредни микроогранизми и подходящ хранителен режим. Цялостното подобряване на физическото здраве води до благоприятно повлияване на симптомите на болестта.

Аутизмът е състояние, което може да се регулира, но не и да се излекува напълно. Създаването на социална среда и семейство е трудно, но в някои случаи постижимо. Обикновено аутистите имат нужда от грижата на близките си цял живот.

19.08.2009/Деси Великова

Още за: аутизъм

34 коментарaДобави коментар »

radoraev

От radoraev07.03.2013, 17:43 ч.

Оригинална статия: [Линк] Превод: Vaccines Do Not Cause Autism Ваксините не причиняват аутизъм! Добре. Предавам се. Ваксините не причиняват аутизъм. Аутизмът е диагноза на поведението. За да получи диагноза "аутизъм",...

Виж всички коментари за "Аутизъм – стремеж към самота".

Още от "Заболявания"

Морска болест – как да я преборите?

Морска болест – как да я преборите?

Предстои ви пътуване, а изпитвате ужас от огромната вероятност да станете жертва на коварната морска болест? Макар че няма доказано лечение, все пак имаме няколко добри съвета как да се предпазите от морска болест.

Кокоша слепота (хемералопия)

Кокоша слепота (хемералопия)

Кокошата слепота или още нощната слепота представлява намалена зрителна способност при смрачаване и тъмнина. Медицинското название на това състояние е хемералопия. Ето какво още не знаете за нея.