Рак на кожата

10 коментара2/5

Рак на кожата е най-разпространеното раково заболяване. Ракът на кожата започва в най-външния слой на кожата – епидермиса, което го прави лесно откриваем за хората, които си обръщат внимание и се грижат за здравето си.

Всички знаем, че ракът е злокачествен тумор, който се образува в следствие на неправилно делене на клетките. Голяма част от органите и частите на човешкото тяло са подложени на подобен риск. Кожата не прави изключение.

рак на кожата

Има различни видове рак на кожата, като основно се делят на доброкачествен и злокачествен. Доброкачествените образувания може да преминат към злокачествени, ако не бъдат овладени навреме. Злокачественият рак на кожата е т.нар. меланом. Меланомът е опасен злокачествен тумор, който метастазира много бързо и трябва да бъде светкавично овладян. В противен случай краят може да е летален.

Причини за образуване на рак на кожата

Най-честата и сигурна причина е продължителното и неразумно излагане на слънце на незащитената кожа. Вредните ултравиолетови лъчи предизвикват агресивни промени в горния слой на кожата и е възможно клетките да бъдат увредени до степен да се получи мутация – раково образувание.

Последни проучвания сочат, че солариумите са сред факторите, които водят до рак на кожата. Макар и за кратко, облъчването е агресивно спрямо кожата и е възможно да доведе до злокачествени изменения, особено при хора които злоупотребяват.

Сред рисковите фактори са също ултравиолетовите лампи и изследванията провеждани с рентген и скенер, но при тях натрупването става трудно и затова не бива да се притеснявате от единични случаи.

Наследственият фактор е много важен при това заболяване. То не се предава и не е заразно, но хората, чиито близки членове на семейството са боледували от рак на кожата, са сериозно застрашени, ако не се грижат за състоянието на кожата си. Хората с бледа кожа, предразположена към образуване не лунички и бенки, са най-застрашената група. Обикновено заболяването се развива от хора между 20 и 40 години.

Симптоми на рак на кожата

Симптомите на рак на кожата са очевидни и леснооткриваеми, но, за съжаление, хората рак на кожатапродължително време не им обръщат внимание. Това е и причината за случаите с летален край.

Новопоявила се или променена стара бенка с неравна повърхност, асиметрична форма и размер по-голям от половин сантиметър трябва да ви отправи към лекарския кабинет. Това обикновено е най-“безобидният“ симптом, който хората масово подценяват и не се замислят  как се появява. Други видове очевидни белези са отворена, кървяща язвичка на кожата,  странно петно с червеникав цвят, струпване на бенки и асиметрични петна на много малък участък от кожата.

Всички промени по повърхността на кожата трябва да бъдат видени от специалист. Поставянето на диагноза може да стане единствено след проведена биопсия, а не с просто око.

Методи за лечение на рак на кожата

Методите за лечение на рак на кожата са различни, в зависимост от тежестта на заболяването. Ако ракът не е метастазирал, лечението се прилага локално на тумора. Пълното му отстраняване е най-удачният метод, като това може да стане чрез хирургическа интервенция. Отстранява се туморът и околната част здрава кожа, за да се избегне риск от развитие на болестта.

Друг метод е лечение с течен азот - криотерапията. Третира се заразеното място до умъртвяването му. Този метод се прилага и в гинекологията.

Лазерната терапия е успешен метод за лечение на рак на кожата в случаите, в които той не е в много тежка фаза. С помощта на лазер с умъртвяват раковите клетки в съответната област.

В случаите, когато ракът е метастазирал, се прилагат и други методи за лечение като химеотерапия с цел удължаване живота на пациента.

Ракът на кожата, като почти всички останали видове, е лечимо заболяване. Не подценявайте профилактичните прегледи и се обръщайте към лекар всеки път, когато видите нещо нередно по кожата си. Отлагането не си струва.

5.08.2009/Деси Великова

10 коментарaДобави коментар »

Георги Петров

От Георги Петров19.12.2011, 11:49 ч.

Непременно потърсете във търсачката ХИРА РАТАН МАНЕК и прочетете много внимателно всичко от него Това е феноменална процедура за лекуване и създаване на истинско здраве Петров - Натуропат

Виж всички коментари за "Рак на кожата".

Още от "Заболявания"

Галакторея

Галакторея

Галакторея се нарича спонтанното изтичане на млекообразен секрет от гърдата, без това да е свързано с бременност, раждане и кърмене. От галакторея страдат между 30 и 80% от жените, а също и някои мъже. 

Студова алергия

Студова алергия

През зимата градусите падат, а с тях и имунната система „сваля гарда“. Това дава зелена светлина на редица заболявания, едно от които е и студовата алергия. Какво представлява студовата алергия и как да се предпазим от нея?

Ганглионова киста (Ганглион)

Ганглионова киста (Ганглион)

Какво представлява ганглионовата киста (ганглион), как се диагностицира, как се лекува и кои хора са по-застрашени? Научете повече за ганглионовата киста (ганглион).