Рак на кожата

10 коментара2/5

Рак на кожата е най-разпространеното раково заболяване. Ракът на кожата започва в най-външния слой на кожата – епидермиса, което го прави лесно откриваем за хората, които си обръщат внимание и се грижат за здравето си.

Всички знаем, че ракът е злокачествен тумор, който се образува в следствие на неправилно делене на клетките. Голяма част от органите и частите на човешкото тяло са подложени на подобен риск. Кожата не прави изключение.

рак на кожата

Има различни видове рак на кожата, като основно се делят на доброкачествен и злокачествен. Доброкачествените образувания може да преминат към злокачествени, ако не бъдат овладени навреме. Злокачественият рак на кожата е т.нар. меланом. Меланомът е опасен злокачествен тумор, който метастазира много бързо и трябва да бъде светкавично овладян. В противен случай краят може да е летален.

Причини за образуване на рак на кожата

Най-честата и сигурна причина е продължителното и неразумно излагане на слънце на незащитената кожа. Вредните ултравиолетови лъчи предизвикват агресивни промени в горния слой на кожата и е възможно клетките да бъдат увредени до степен да се получи мутация – раково образувание.

Последни проучвания сочат, че солариумите са сред факторите, които водят до рак на кожата. Макар и за кратко, облъчването е агресивно спрямо кожата и е възможно да доведе до злокачествени изменения, особено при хора които злоупотребяват.

Сред рисковите фактори са също ултравиолетовите лампи и изследванията провеждани с рентген и скенер, но при тях натрупването става трудно и затова не бива да се притеснявате от единични случаи.

Наследственият фактор е много важен при това заболяване. То не се предава и не е заразно, но хората, чиито близки членове на семейството са боледували от рак на кожата, са сериозно застрашени, ако не се грижат за състоянието на кожата си. Хората с бледа кожа, предразположена към образуване не лунички и бенки, са най-застрашената група. Обикновено заболяването се развива от хора между 20 и 40 години.

Симптоми на рак на кожата

Симптомите на рак на кожата са очевидни и леснооткриваеми, но, за съжаление, хората рак на кожатапродължително време не им обръщат внимание. Това е и причината за случаите с летален край.

Новопоявила се или променена стара бенка с неравна повърхност, асиметрична форма и размер по-голям от половин сантиметър трябва да ви отправи към лекарския кабинет. Това обикновено е най-“безобидният“ симптом, който хората масово подценяват и не се замислят  как се появява. Други видове очевидни белези са отворена, кървяща язвичка на кожата,  странно петно с червеникав цвят, струпване на бенки и асиметрични петна на много малък участък от кожата.

Всички промени по повърхността на кожата трябва да бъдат видени от специалист. Поставянето на диагноза може да стане единствено след проведена биопсия, а не с просто око.

Методи за лечение на рак на кожата

Методите за лечение на рак на кожата са различни, в зависимост от тежестта на заболяването. Ако ракът не е метастазирал, лечението се прилага локално на тумора. Пълното му отстраняване е най-удачният метод, като това може да стане чрез хирургическа интервенция. Отстранява се туморът и околната част здрава кожа, за да се избегне риск от развитие на болестта.

Друг метод е лечение с течен азот - криотерапията. Третира се заразеното място до умъртвяването му. Този метод се прилага и в гинекологията.

Лазерната терапия е успешен метод за лечение на рак на кожата в случаите, в които той не е в много тежка фаза. С помощта на лазер с умъртвяват раковите клетки в съответната област.

В случаите, когато ракът е метастазирал, се прилагат и други методи за лечение като химеотерапия с цел удължаване живота на пациента.

Ракът на кожата, като почти всички останали видове, е лечимо заболяване. Не подценявайте профилактичните прегледи и се обръщайте към лекар всеки път, когато видите нещо нередно по кожата си. Отлагането не си струва.

5.08.2009/Деси Великова

10 коментарaДобави коментар »

Георги Петров

От Георги Петров19.12.2011, 11:49 ч.

Непременно потърсете във търсачката ХИРА РАТАН МАНЕК и прочетете много внимателно всичко от него Това е феноменална процедура за лекуване и създаване на истинско здраве Петров - Натуропат

Виж всички коментари за "Рак на кожата".

Още от "Заболявания"

Безсънието

Безсънието

Най-добрият сън е преди полунощ – това го знаят и децата. Но и това твърдение не е безспорно.

Какви  са  основните  изводи  за  грипа  A H1N1?

Какви са основните изводи за грипа A H1N1?

Грипната  епидемия  от  вирусът  A H1 N1  вече е  в  своя  апогей  и  през  следващите  дни  ще  започне  да  отшумява. Какви  са  основните  изводи,  коит

Как времето влияе на здравето?

Как времето влияе на здравето?

Сигурно сте чували ваши близки да се оплакват, че не се чувства добре заради времето и метеорологичните условия. Може да ви се струва странно, но всъщност имат право. Вижте как времето влияе на здравето на човека.