Нарколепсия - когато сънят атакува

0 коментара0/5

Какво е нарколепсията и какво да правим, ако сънят атакува. Кои са симптомите на нарколепсията и какви промени да направят болните от нарколепсия в ежедневието си, за да живеят нормално.

Нарколепсия - когато сънят атакува
 © istockphoto.com

Накратко за нарколепсията като заболяване

Нарколепсията е хронично неврологично заболяване, което се характеризира с умора през деня и сънни "атаки", при които човек заспива, без да може да го контролира.

Хора с нарколепсия не могат да контролират кога да останат будни и кога да заспят, което прави заболяването както усложняващо ежедневието, така и доста опасно на моменти.

Понякога нарколепсията се съчетава с катаплексия (липса на контрол върху мускулите). Катаплексията се проявява при много силни емоции (положителни или отрицателни. Понякога дори силен смях може да отключи пристъп на тази мускулна слабост.

Нарколепсията е хронична, т.е. няма лечение. С помощта на медикаменти и някои промени в ежедневието обаче, животът на хората с нарколепсия може да се подобри. В това отношение помощта от страна на колеги, приятели и семейство е изключително важна за облекчаване на ежедневието на страдащите от нарколепсия.

нарколепсия

Нарколепсия: Симптоми

Първите симптоми на нарколепсията се появяват между 10 и 25-годишна възраст.

Сънливост през деня - в случая говорим за силна сънливост, при която човек се чувства изморен, дори да е спал достатъчно количество часове. Често тази сънливост е придружена с внезапни заспивания, по време на някаква дейност. Подобни на припадък за страничния наблюдател, тези заспивания могат да траят от няколко минути до няколко часа. Сънливостта най-често е първият симптом на нарколепсията.

Катаплексия - понижен мускулен тонус. Този симптом варира от промяна в говора до загуба на контрол над крайниците. Не всички болни от нарколепсия страдат от катаплексия. Катаплексията се отключва при много силни емоции и пристъпите могат да траят няколко секунди или няколко минути. Честотата на пристъпите е индивидуална - при някои се случват няколко пъти годишно, при други - няколко пъти дневно. Катаплексията причинява много трудности в ежедневието на хората.

Сънна парализа - това е състояние, при което човек не може да се движи или да говори точно преди или малко след пристъп на нарколепсия. Пристъпите на сънна парализа траят обикновено няколко секунди до няколко минути, но за болния са много плашещи, защото съзнанието работи, но тялото не се подчинява.

Халюцинации - това са халюцинации, които се появяват по време на заспиване (хипнагогия) или събуждане (хипномомия). На болния тези халюцинации изглеждат като реалност и затова често пъти са много плашещи.

Болните от нарколепсия могат да страдат и от други заболявания, свързани със съня, например инсомния, сънна апнея

Интересното при нарколепсията е, че при някои хора тя се появява, докато вършат някои обикновени дейности от ежедневието си - писане, шофиране и т.н. По време на пристъпите обаче хората продължават автоматично да вършат тази дейност. След края на пристъпа те нямат спомен за действията си.

нарколепсия, симптоми

Нарколепсия: Причини

Не е ясно какво причинява нарколепсията. Има обаче предположения, че заболяването се свързва с ниски нива на химикала хипокретин. Хипокретинът е невротрансмитер, който помага на мозъка да регулира будното състояние от РЕМ съня. Понякога, макар и не винаги, генетичната предразположеност, се смята за причина за нарколепсията.

Нарколепсия: Лечение и облекчаване на дискомфорта

Понеже е хронично заболяване, нарколепсията може единствено да бъде "държана" под контрол. Лекуващият нарколепсията лекар ще ви предпише необходимите лекарства. Тук няма да изброяваме възможни медикаменти, тъй като подборът им е много индивидуален. Болните от нарколепсия трябва да предупредят лекаря, ако страдат от други заболявания (например високо кръвно, диабет и т.н.), преди да се назначи лечение.

Освен медикаментите, болните от нарколепсия могат да направят някои промени в ежедневието си, за да облекчат симптомите:

  • Да се намали приема на алкохол и цигари, защото те пречат на съня
  • Да се дремва през деня, за да се избегне сънливостта и пристъпите на нарколепсия, ако е възможно. Понякога 15-20 минути стигат, докато при други хора са нужни по-дълги дремки
  • Болните от нарколепсия трябва да имат график на съня си, който да спазват стриктно
  • Добре е да се правят средно интензивни упражнения надвечер (около 4-5 часа преди часа за лягане)

06.01.2017/ Радослава Михайлова

ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ СТАТИИ, СВЪРЗАНИ СЪС СЪНЯ, МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ, КАТО КЛИКНЕТЕ НА СНИМКИТЕ ДОЛУ:

 

жена, сън, пози за сънсън, съвети за сън, безсъние

    Кои са полезните и вредните       7 съвета, с които ще победите

                  пози за сън                                           безсънието

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Нарколепсия - когато сънят атакува".

Още от "Заболявания"

Знаците, че сте под голям стрес, но не го осъзнавате

Знаците, че сте под голям стрес, но не го осъзнавате

Стресирани ли сте? Възможно е отговорът да бъде „да”, но състоянието ви да не е очевидно. Има много признаци, чрез наличието на които бихте могли да разберете, че всъщност живеете под голям стрес. Разберете кои са те в по-долните редове.

Синдром на поликистозния яйчник

Синдром на поликистозния яйчник

Синдром на поликистозния яйчник е хормонално нарушение в женския организъм. Около 10% от жените страдат от поликистозни яйчници и това е често срещана причина за безплодие.

Гингивит – зъбен кошмар

Гингивит – зъбен кошмар

Гингивитът е едно от най-разпространените стоматологични заболявания, от което се оплакват и малки, и големи. Неприятните симптоми и бавното лечение превръщат гингивита в истински кошмар за зъбите.