Мъглата - опасна за здравето

От 0 коментара0/5

Мъглите са опасни най-много за хората с вирусни инфекции или с дихателни заболявания. Това каза пред "Труд"проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА

Мъглата - опасна за здравето
Мъглата - опасна за здравето

Кое прави мъглата опасна за здравето?

Рискът идва оттам, че мъглата представлява кондензирана пара, която се разстила до почвата, т.е. на нивото, на което дишаме. Около самите водни частици обаче се събират други твърди прахообразни частици, а също вируси и бактерии.

"Твърдите частици "пробиват" нежната лигавица на горните дихателни пътища и дават възможност за много по-лесното проникване на вирусите и бактериите", обясни проф. Плочев.

Към тази рискова картина се добавя още един опасен фактор - простудният, тъй като външната температура е едва 0° до -2°. Това означава, че имунитетът намалява, защото кръвта се "отдръпва" от крайниците и се стига до болестни състояния.

"Т.е. мъглите подпомагат развитието на острите респираторни заболявания, които масово циркулират в момента, и осигуряват възможност за по-лесната атака на организма от страна на грипните, парагрипните инфекции, от адено- и риновирусите", обобщи инфекционистът.

За кого мъглата е най-опасна?

Мъглата попива, подобно на гъба, различни вредни частици от въздуха.  Тя се отразява най-зле на хората с астма и други хронични заболявания. Често болните изпитват затруднения с дишането, задъхват се при най-малкото усилие - качване на стълби или бързо вървене.

Мъглата се отразява зле и на хора с проблеми в ставите и костите. Болните от артрит и остеопороза може да усетят изостряне на симптомите през по-дълги мъгливи периоди, както е сега.

Добави описаниеМъглата се отразява неприятно и на болните от сезонния грип или настинка. Мъгливото време влошава симптоми като хрема и кашлица. Забавя се процесът на оздравяване. На болните от бронхит и пневмония започва да не им достига въздух. Затова за тях е препоръчително да стоят у дома и да сведат до минимум излизанията в мъгливо време.

Сред най-уязвимите при мъгливо време са кърмачетата и малките деца.

Вижте също:

На зимна разходка с бебето

Мъгливото време може да ви повлияе и в емоционален план. Мъгливите дни са потискащи и често влияят на настроението ни. Психолозите казват, че при по-чувствителните хора продължително мъгливото време може да отключи депресивно състояние.

Как да намалим негативните ефекти от мъглата?

В случай, че работите на открито или ви се налага дълго време да вървите в мъглата, ето няколко съвета как да се чувствате по-добре.

  • Пийте горещи течности, колкото се може, по-често
  • Дишайте през носа. Той е естественият филтър на мръсния въздух
  • Дишайте през шал, но за не повече от няколко минути. Бактериите така или иначе ще полепнат по него. В един момент шалът няма да е нужният ви филтър за бактериите

А на вас влияе ли ви мъгливото време?

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мъглата - опасна за здравето".

Още от "Заболявания"

Тендовагинит

Тендовагинит

Тендовагинит е възпаление на сухожилно влагалище. Съществуват основно два вида тендовагинит – сух и ексудативен (при който се събира секрет). Заболяването може да протече остро или да се превърне в хроничен тендовагинит.

Халитоза - сутрешен дъх

Халитоза - сутрешен дъх

Халитоза, лош дъх или сутрешен дъх - това са все термини, които обозначават неприятния дъх, който имаме в устата си, когато се събудим сутрин.

Мигрената

Мигрената

Две трети от хората, жертва на мигрената, са жени. Първите симптоми често се появяват в годините на пубертета, но статистиката сочи, че възрастовата граница на хората, които най-много страдат от мигрена, е между 25 и 55 години.