Морбили (брусница) - защо е толкова опасно?

0 коментара0/5

Защо заболявнаето морбили е толкова опасно и кой е най-застрашен? Как става заразяването с морбили и как да го лекуваме? Научете всичко за морбили (брусница).

Морбили (брусница) - защо е толкова опасно?
 © istockphoto.com

Морбили е заразно инфекциозно заболяване, което най-често се прекарва в детска възраст. Морбили е дребна шарка, позната още като брусница. В България се смята, че заболяването е овладяно, защото морбили имунизацията е включена в задължителния имунизационен календар. Ваксината се поставя на 13-месечна възраст.

За да се провери дали ваксината е създала имунитет срещу заболяването, лекарите могат да направят профилактичен кръвен тест. За морбили у нас се заговори напоследък заради случаите на морбили, открити в Пловдив. Вижте какво трябва да знаете за морбили, какви са симптомите, как човек може да се зарази и какви са възможните усложнения на заболяването.

Морбили: Заразяване

Морбили е силно заразно заболяване, което го прави всъщност и толкова опасно. Болният от морбили е заразен 4 дни преди и 4-5 дни след появата на обрива. 

Най-често заболяването се предава по въздушно-капков път или чрез пряк физически контакт със заразен човек.

Може би най-опасният начин на заразяване, от който човек трудно може да се предпази, е докосването на повърхност, върху която е кихнал/кашлял заразен с морбили човек. Вирусът остава активен върху съответната повърхност в продължение на 2 часа. Човек докосва повърхността, след това пипа носа или устата, или разтърква очите, и почти сигурно е заразен.

морбили , вирус морбили

Морбили: Симптоми

Морбили може да има различни симптоми, но почти винаги протича с температура. Тя може да е средно или много, дори опасно, висока. Сред често срещаните симптоми са кашлица, хрема и конюнктивит. Вижте какви други симптоми може да има морбили:

 • Обилна хрема
 • Суха, лаеща кашлица
 • Конюнктивит - подутите и зачервени очи са сред най-често срещаните симптоми на морбили
 • Воднисти очи
 • Чувствителност към светлина
 • Кихане
 • Цялостна болка и усещане за слабост в тялото, отпадналост
 • Петна на Филатов-Коплик - това са много малки сиво-бели петна, които в центъра имат син оттенък. Петната на Филатов-Коплик се появяват в устата, от вътрешната страна на бузите и в гърлото. Обикновено този симптом забелязват само лекарите
 • Обрив - както при всеки вид шарка, разбира се и тук има обрив. Обривът на морбили е червено-кафяв и макуло-папулозен. Макуло-папулозният обрив се състои от дребни петънца, които впоследствие се сливат помежду си и се подуват. Обривът най-често се появява зад ушите, след това се разпространява по главата и врата и накрая обхваща цялото тяло.

дете, морбили, шарка, брусница

Как се развива инфекцията?

Когато вирусът попадне в тялото, той се "размножава" в края на гърлото, белите дробове и лимфатичната система. След това заразява уринарния тракт, очите и кръвоносните съдове, както и централната нервна система. 

Любопитно: Първата поява на симптомите е около 10 дни след попадането на вируса в тялото

Ако човек е боледувал от морбили, не може да се зарази втори път. Случаи на повторно прекарване на морбили са много, много редки. Човек , който не е прекарвал морбили или не е ваксиниран, може да се зарази по начините, които споменахме по-горе.

Морбили: Диагностика

Личният лекар би трябвало лесно да постави диагноза морбили след поява на симптомите. Може да се направи и кръвен тест, който да докаже наличието на вируса в тялото. 

Важно: Ако имате съмнения или вече поставена диагноза морбили, задължително съобщете в детската градина/ училището/ на работното място

Морбили: Лечение

Най-важното нещо при морбили е човек да бъде поставен в изолирана среда. Не трябва да има контакт с хора, които не са прекарали морбили и не са ваксинирани.

Няма конкретно лечение на заболяването, най-доброто е човек да си почива, да следи температурата и да пие много течности. Обикновено лекарите се стараят да лекуват всеки симптом. Температурата се сваля с подходящи лекарства, при фоточувствителност човек стои в помещение с приглушени светлини. Подуването на очите може да се оправи в компреси или лекарства, а кашлицата - със сиропи.

морбили, почивка, заболяване

Усложнения при морбили

Усложненията при морбили рядко се наблюдават при деца и по-често се срещат при възрастни хора, над 20 г., които за първи път прекарват заболяването. При някои много малки деца, под 4-годишна възраст, също са възможни усложнения.

 • Повръщане и диария
 • Възпаление на очите
 • Пневмония, бронхит или ларингит - заради разпространението на вируса в белите дробове
 • Възпаление на вътрешното ухо

При появата на усложнения задължително трябва да потърсите спешна медицинска помощ

24.03.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Морбили (брусница) - защо е толкова опасно?".

Още от "Заболявания"

Особеностите на мъжката сексуалност

Особеностите на мъжката сексуалност

Пикът на сексуалната активност при мъжете е отчетен във възрастта 16-20 години. При жените – обратно, наблюдава се постепенен ръст на сексуалната активност до 50-55 години, след което настъпва спад.

Халитоза - сутрешен дъх

Халитоза - сутрешен дъх

Халитоза, лош дъх или сутрешен дъх - това са все термини, които обозначават неприятния дъх, който имаме в устата си, когато се събудим сутрин.