Миокимия на клепача - когато ти трепти окото

0 коментара0/5

Миокимията е състояние, при което клепачите на окото трептят. Какви са причините за миокимия и как да се справим. Научете за трептенето на клепача от здравна гледна точка, отвъд суеверията.

Миокимия на клепача - когато ти трепти окото
 © istockphoto.com

Почти със сигурност поне веднъж в живота ви се е случвало да ви трептят клепачите. Често това е еднократно потрепване и не му обръщаме внимание. Понякога обаче треморите са по-упорити и могат да траят часове, дни, дори седмици. Всички знаем, че има куп суеверия, свързани с трептенето на клепачите, и не се колебаем да потърсим какво би могло да означава, ако ни "играе" окото.

Научете тук за суеверията, свързани с трептенето на клепачите >>>

Ако обаче трептенето е упорито, е добре да потърсите лекар за консултация, защото най-вероятно имате миокимия на клепача.

За миокимията накратко? 

Миокимията на клепача са спонтанни мускулни тремори на горния, долния или двата клепача. Понякога се появяват еднократно, понякога обаче треморите зачестват, създавайки известен дискомфорт. По-често се среща миокимия на долния клепач. Това състояние се проявява най-често при възрастни, много рядко при деца. Наблюдава се по-често при жени.

миокимия на клепача, очи и проблеми, заболяване

Миокимия на клепача: Симптоми

  • Потрепване на горния, долния или и двата клепача
  • В редки случаи се усеща слаба болка
  • Зачервяване на окото
  • Сълзене
  • Временно замъгляване на зрението

Причини за миокимията

Не са ясни причините за поява на миокимия на клепача. Най-често трептенето се дължи на стрес, преумора както психическа, така и физическа. Умора на очите заради твърде продължително стоене пред компютър, телевизор или изобщо напрягане на очите, също са възможни причинители на миокимията на клепача. Прекалената употреба на алкохол или кофеин също може да причини това състояние. 

В редки случи недостигът на магнезий в организма може да причини потрепване на клепача. Така че можете да си направите кръвни изследвания, за да видите дали това не е евентуалната причина.

Магнезий - най-важният женски минерал >>>

миокимия на клепача, симптоми, преумора, кафе, кофеин

Възможно е миокимията на клепача да е следствие от заболяване/ проблем на очите - чуждо тяло, конюнктивит, алергична реакция, сухота в очите, фоточувствителности и други.

Как да се справите със сухотата в очите >>>

Има разбира се и по-сериозни заболявания, които може би се крият зад миокимията на клепача. В този случай трептенето на клепача е по-скоро симптом на неврологично заболяване - блефароспазъм, синдром на Мейдж, множествена склероза.

Миокимия на клепача: Диагностика и лечение

В повечето случаи миокимията на клепача преминава от само себе си. Първото и най-важно нещо, което можете да направите, е сами да анализирате ситуацията. Помислете дали сте прекалявали с приема на алкохол и/ или кафе. Помислете дали сте били подложени на интензивен стрес, дали сте преуморени. Ако се съмнявате, че някой от тези фактори може да е причинил потрепването на клепача, направете всичко възможно да ги елиминирате и се наблюдавайте. Ако причината е някой от гореизброените фактори, елиминирането им ще намали интензивността на треморите, след което постепенно ще изчезнат.

Ако обаче трептенето обхване и друга част от лицевите мускули, задължително трябва да се консултирате с невролог. Посещение при офталмолог (очен лекар) също ще ви помогне да потвърдите/ елиминирате проблем с очите.

12.09.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Миокимия на клепача - когато ти трепти окото".

Още от "Заболявания"

Остеоартрит, ошипяване

Остеоартрит, ошипяване

Остеоартрозната болест е най-честото ставно заболяване. Народното й название е ошипяване, а медицинското - остеоартрит. Тя е от голямата група на ревматологичните заболявания.

Мигрената

Мигрената

Две трети от хората, жертва на мигрената, са жени. Първите симптоми често се появяват в годините на пубертета, но статистиката сочи, че възрастовата граница на хората, които най-много страдат от мигрена, е между 25 и 55 години.

Бруксизъм - скърцане със зъби

Бруксизъм - скърцане със зъби

Бруксизмът е разпространено явление, което се оказва направо убийствено за доброто състояние на зъбите.