Мигрена по време на бременността

0 коментара0/5

Опасна ли е мигрената по време на бременността? Има ли начин бъдещата майка да се справи с мигренозните пристъпи, докато е бременна? Научете повече за мигрената по време на бременността.

Мигрена по време на бременността
 © iStock

Продължителната и пулсираща болка в главата, под каквато форма се изразява мигрената, може да бъде истинско мъчение за човек. Какво остава за бременна жена, която не може да приема никакви болкоуспокояващи лекарства (без изричното предписание от лекар)!

„Тежката” болка от мигрената може да засегне едната или и двете страни от главата, и да продължи часове, дори дни. Понякога мигрената може да бъде съпътствана от замъглено зрение, изтръпване на краката/ръцете, непоносимост към светлина.

Мигрената по време на бременност може да предизвика и гадене, което е различно от неразположението, свързано с бременността. Освен това бременните, страдащи от мигрена, се чувстват по-уморени, замаяни и чувствителни към светлина и звук.

Честота на мигрената по време на бременност

Много жени за пръв път се сблъскват с мигрената, когато забременеят. Други бъдещи майки, които в миналото са били „жертви” на мигрената, получават дори по-често мигренозни пристъпи през бременността. С други думи бременността може да увеличи шансовете за поява на мигрена заради промяната в хормоните. Други виновници, освен хормоните, могат да бъдат също така: умората, напрежението, падането на кръвното налягане, физическият и емоционалният стрес, запушеният нос.

От друга страна, жените, които някога са страдали от менструална мигрена, в крайна сметка получават по-рядко мигренозни пристъпи – особено през втория и третия триместър от бременността. Смята се, че мигрената при тези жени се причинява от „оттеглянето” на естрогена точно преди менструацията, а по време на бременността нивата на естроген остават високи.

Кога да потърсите лекарска помощ?

Тъй като по време на бременността не трябва да се приемат никакви медикаменти без изричното съгласие на лекар, ако имате чести мигренозни пристъпи, най-добре говорете с лекаря си. Според някои изследвания жените, които страдат от мигрена по време на бременността, са изложени на повишен риск от хипертония, прееклампсия и други съдови нарушения. Така че, ако имате симптоми като внезапно наддаване на тегло или подпухналост в лицето/ръцете – незабавно се свържете със своя лекар.

Прееклампсия – проблемна бременност >>>

Добави описание

Предотвратяване на мигрена по време на бременността

Най-добрият начин да лекувате мигрената е като предотвратите изобщо нейната поява. Ето няколко съвета, с чиято помощ може да намалите честотата на мигрената по време на бременността:

Водете си дневник за мигрената: В него записвайте какво сте яли, какво сте пили и какво сте правили непосредствено преди да се появи мигрената. Повтарящите се светлини, силните шумове, прекомерната топлина или студ, тютюневият дим и някои храни (шоколад, сирене, изкуствени подсладители и нитрати в преработените меса) могат да провокират появата на мигрена. Записвайки всички детайли в своя дневник, вие ще можете да проследите дали няма някакъв модел, който при вас отключва мигрената и съответно да го избягвате.

7 съвета, с които ще победите мигрената >>>

Намалете нивата на стрес: Стресът е една от най-честите причини за поява на мигрена дори по време на бременност. Заради собственото си здраве и това на тяхното бебе бъдещите майки трябва да се стараят да намалят нивата на стрес. Различни холистични терапии като медитация, масаж и йога могат да помогнат за намаляване на стреса.

Спете достатъчно: Сънят по време на бременността е много важен, макар че някои бременни жени изпитват затруднения да го получат. Нарушенията в съня и умората обаче могат да предизвикат мигрена, така че постарайте се да спите достатъчно часове всеки ден.

Упражнявайте се: Редовните аеробни упражнения по време на бременността като разходка и плуване намаляват честотата и силата на мигрената. Освен това упражненията са полезни за майката и бебето ѝ.

Полезен съвет: Ако подозирате, че мигрената ще се появи, легнете в тъмна и тиха стая. Пийте повече вода и си сложете студен компрес на челото или врата. Лежете в продължение на два-три часа и при късмет ще заспите, а след това ще се събудите без мигрена.

26.04.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Мигрена по време на бременността".

Още от "Заболявания"

Дюстабан (плоско стъпало)

Дюстабан (плоско стъпало)

Обръщали ли сте внимание какви следи оставате на мокрия морски пясък? Ако се отпечатва цялото ви стъпало, то значи сте дюстабан. Но това е по-скоро състояние, отколкото заболяване. Какво още не знаете за дюстабан (плоскостъпието)?

Анализът на урината

Анализът на урината

Урината е биологична течност, изработена от бъбреците. Чрез нея се изхвърлят от организма крайните продукти от обмяната на веществата, излишната вода и соли. Анализът й може да ни разкаже много.

 Панкреатит – възпаление на  задстомашната жлеза

Панкреатит – възпаление на задстомашната жлеза

Под действието на различни фактори се нарушава отделянето на храносмилателни сокове от панкреаса (задстомашната жлеза). В резултат на това, вместо да преработват храната, тези сокове започват да атакуват органа, който ги е породил, и се развива възпалението, наречено панкреатит.