Кератоза пиларис - пилешка кожа

0 коментара0/5

Научете повече за кератоза пиларис (пилешка кожа), за диагностицирането и промените в еждневието, които можете да направите.

Кератоза пиларис - пилешка кожа
 © istockphoto.com

Кератоза пиларис, или т.нар. пилешка кожа, е състояние/ заболяване на кожата, при което се образуват малки, светли на цвят точици. Кожата е по-суха на допир и е възможно човек да изпитва сърбеж. 

Кератоза пиларис: Причини

Причината за кератоза пиларис е натрупването на кератин (хиперкератинизация на кожата). Кератинът е протеин, който защитава кожата от инфекции. Заради натрупването на кератин около някои космени фоликули, се стига до запушване. Това е причината да се образуват пъпчици. Причината за появата на тези пъпчици обикновено е невъзможността на някой косъм да излезе на повърхността на кожата.

Кератоза пиларис е състояние, което се появява предимно при децата и тийнейджърите. В повечето случаи заболяването се появява до 10-годишна възраст, а в пубертета има леко влошаване на симптомите. В повечето случаи отшумява с годините и хората, над 30 години, които страдат от кератоза пиларис, са много малко.

Забелязва се определена наследствена (генетична) предразположеност.

Изразеността на симптомите може да варира в зависимост от сезоните. През лятото те не са толкова силно изразени. През зимата обаче се забелязва влошаване на симптомите на кератоза пиларис и увеличаване на сърбежа.

дете, кератоза пиларис, пилешка кожа

Кератоза пиларис: Диагноза

Интересното при хората с кератоза пиларис е, че не знаят, че имат това състояние, просто мислят, че кожата им е суха или че имат запушени пори. Обикновено кератоза пиларис се открива случайно при преглед при личния лекар или дерматолог. Добрата новина за кератоза пиларис е, че макар да пречи на външния вид на кожата, състоянието е безопасно от медицинска гледна точка. Въпреки това е добре хората с кератоза пиларис да са наясно със състоянието си, за да направят някои промени в ежедневието си.

Диагностицирането на кератоза пиларис е лесно и се установява само с преглед при дерматолог. Не се изискват допълнителни изследвания.

Какво да правим?

Има някои малки промени в ежедневието си, които можете да направите, за да подобрите състоянието на кожата. Важното е да сте постоянни в грижите, за да намалите дискомфорта от кератоза пиларис до минимум.

  • Не се чешете. Чесането дразни допълнително кожата и може да причини възпаление
  • Не се къпете с гореща вода, а с топла или хладка
  • Използвайте сапун с хидратираща формула или добавени масла
  • Всеки ден и задължително след всеки душ, нанасяйте на кожата дълбоко хидратиращ крем
  • Ако въздухът в дома ви е много сух, използвайте овлажнител за въздух

27.01.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кератоза пиларис - пилешка кожа".

Още от "Заболявания"

Сенната хрема

Сенната хрема

Сенната хрема – има ли спасение от нея?

Дюстабан (плоско стъпало)

Дюстабан (плоско стъпало)

Обръщали ли сте внимание какви следи оставате на мокрия морски пясък? Ако се отпечатва цялото ви стъпало, то значи сте дюстабан. Но това е по-скоро състояние, отколкото заболяване. Какво още не знаете за дюстабан (плоскостъпието)?

Плача от студ

Плача от студ

През зимата много често виждаме по улицата хора, които непрекъснато си бършат очите с кърпичка, стараейки се да се избавят от появяващите се сълзи.