Кажи ми къде живееш, за да ти кажа дали си здрав

1 коментар0/5

По какъв начин мястото, където се намира вашият дом може да повлияе на здравето ви? Оказва се, това е изключително важен фактор, който както може да ви помогне, така може и да ви разболее. Научете повече.

Кажи ми къде живееш, за да ти кажа дали си здрав
 © iStock

Хората избират локацията на жилищата си, съобразявайки се с много неща. За семействата с деца със сигурност приоритет са зелените площи и училищата/детските градини в близост. Други пък търсят просто по-спокойни райони, в които няма да бъдат обезпокоявани от градския шум.

Със сигурност обаче е минимален броят на хората, които избират жилище, съобразявайки решението си с ефекта на неговото разположение върху тяхното здраве.

Според изследвания на професор Франсин Ладен, цитирани от Харвардското училище за обществено здраве, има редица фактори, които могат да окажат влияние върху здравословното ви състояние. Такива са например: близост до главен път, електроцентрала, гъстонаселен квартал, супермаркет с много пресни плодове и зеленчуци наблизо.

И макар че вече много хора знаят, че емоциите могат да повлияят на тяхното физическо благополучие, все още се знае малко за това по какъв начин разположението на дома влияе на здравето. Научете повече за това в следващите редове:

  • Горски район

Както знаем – прекарването на повече време сред природата е чудесно за здравето. Ползите са не само физически, но и психически. Според изследвания животът в горски район подпомага имунната система, понижава кръвното налягане, намалява стреса, подобрява настроението, увеличава способността за съсредоточаване, ускорява възстановяването от операция или заболяване, увеличава нивата на енергия и подобрява съня.

Добави описание

Прочетете още по темата:

Тайните на здравата имунна система >>>

  • Голяма надморска височина

За голямата надморска височина е известно, че може да разрежда кръвта, но пък малко се знае за ползите на този фактор върху човешкото здраве. Още от 1920 година учените са наясно с факта, че ако човек живее на много голяма надморска височина, това ще му помогне да отслабне. В Колорадо, САЩ, например, където е най-високата точка в Америка, е отчетен най-нисък процент на затлъстяване в страната. Друга полза от дом, разположен на голяма надморска височина, е по-малкият риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Цитрусовите плодове намаляват риска от инсулт >>>

  • В близост до главен път/магистрала

Тази локация може да бъде удобна от транспортна гледна точка, но не е най-доброто нещо за вашето здраве. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ животът в близост до главен път или магистрала предполага повишено излагане на замърсяване, свързано с въздуха и завишен риск от неблагоприятни последствия за здравето. Най-лошият ефект е върху белите дробове и дишането. При децата, живеещи в близост до главни пътища и които не са астматици, се забелязва значително намаляване на функцията на белите дробове, вследствие на замърсяването от превозните средства.

Добави описание

  • В голям град

От една страна жителите на по-големите градове имат по-лесен достъп до много важни здравни услуги, както и са по-склонни към физическа дейност. От друга страна – психически жителите на големи градове могат да бъдат засегнати по негативен начин. Вестник Guardian цитира изследвания, според които „хората, които живеят в градовете, са изложени на 21% по-висок риск от тревожни разстройства и 39% повишен риск от смяна на настроението“. В допълнение – ако живеете в голям град, е по-вероятно да развиете астма, алергии и сухота в очите.

Прочетете по темата:

Алергия към домашен прах - какво да правим >>>

  • До морето

От гледна точка на здравето – това е едно от най-благоприятните места за живеене. Хората, живеещи в близост до плажа, са склонни да бъдат по-активни физически. Качеството на морския въздух също е по-високо. Вероятно сами сте се уверявали неведнъж, че разходката по плажа има и страхотно въздействие върху вашата психика. Животът близо до морето значително подобрява благосъстоянието на хората, по-специално чрез намаляване нивата на стрес и насърчаване физическата активност.

Добави описание

  • В малък град/село

Макар че там невинаги човек може да получи медицинските грижи, от които се нуждае, животът в малкия град/село е далеч по-спокоен, в сравнение с този в големия. Именно това е едно от най-големите предимства на живота в такъв район – стресът е по-малък, замърсяването на въздуха също. Освен това много от хората там избират да вървят пеша, вместо да ползват градския транспорт (ако има такъв) за кратки разстояния. В селата пък се консумират много хранителни продукти, които хората сами произвеждат. А както знаем - те са много по-полезни, отколкото по-голяма част от предлаганата стока в магазините.

09.06.2016/Милена Алексиева

Още от "Заболявания"

Oт апендицита до перитонита

Oт апендицита до перитонита

Как може от апендицит да се стигне до перитонит? Ако апендиксът не е премахнат навреме поради неправилна диагностика или поради това, че болният късно е потърсил лекарска помощ, бактериалната инфекция може да доведе до образуване на абсцес на перитонеума. В случай на перфорация на тази ципа се стига до перитонит.

Невроза или неврастения

Невроза или неврастения

Неврозата е реакция срещу стреса.

Бебе с хемангиом – повод за притеснение ли е?

Бебе с хемангиом – повод за притеснение ли е?

Хемангиом е често срещан доброкачествен тумор в детска възраст, който обикновено се израства и изчезва с времето. Трябва ли да се притеснявате, ако бебето ви има хемангиом, и какво може да направите?