Холестеролът - как да го контролираме?

От 1 коментар0/5

Известно е, че повишаването на равнището на холестерола в кръвта води до тежко заболяване – атеросклероза. Страдащите от него влизат в групата на застрашените от сърдечно-съдови заболявания, сред които най-често се развиват исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда.

Холестеролът - как да го контролираме?

Защо холестеролът се дели на полезен и вреден?

Самият холестерол винаги е един и същ, но в кръвта той е в свързано с протеините състояние. Именно те се различават помежду си. Един вид липопротеини – с ниска плътност – пренася холестерола към органите и тъканите. Тъкмо той се отлага по стените на артериите. За разлика от него друг вид липопротеини – с висока плътност – събира холестерола от клетките и го извежда от организма. Той е особено полезен.

Вижте още:

Добрият и лошият холестерол>>>

За всеки човек след 35 години е добре да си направи липиден профил и да разбере какъв е процентът на „лошия" и на „добрия" холестерол в кръвта му>>>

Как да намалим количеството холестерол в организма?

Основният път е намаляване консумацията на храните, богати на така наречените наситени мазнини. Това са продуктите от животински произход – мляко, месо, яйца, и производните от тяхната преработка – колбаси, сметана, някои кашкавали. С ограничаване на техния прием настъплението на атеросклерозата може да бъде спряно. За разлика от наситените, другите мазнини – ненаситените – са богато застъпени в храните, известни като морски дарове – риби, раци, скариди, калмари и пр. Освен това в дневното меню задължително трябва да влизат и продукти с високо съдържание на фибри: зеленчуци, плодове, бобени култури, пълнозърнест хляб, ядки.

Вижте още:

7 храни, които понижават холестерола>>>

Основна причина за атеросклерозата е както високото равнище на холестерола, така и на триглицеридите в кръвната плазма. Вредни вещества ли са това?

Не. Те са жизнено необходими за човека. Холестеролът е строителен материал за образуването на клетъчните обвивки при някои хормони, както и при витамин D. Той постъпва в организма на човека с храната и се синтезира в черния дроб. Триглицеридите са горивото за получаването на енергия.

Ако количеството на холестерола и триглицеридите е в нормите, всичко е наред.

Колко е опасна е тази болест?

На този въпрос най-добре отговаря статистиката. Най-честа причина за смъртността в цял свят са сърдечно-съдовите заболявания. Това са исхемичната болест на сърцето и нейното основно усложнение – инфарктът на миокарда. А главната причина за тях е атеросклерозата. Това е патологичен процес, при който по вътрешната стена на артериите са натрупват излишъци от мазнини, съдържащи се в кръвта – холестерол и други липиди. Мазнините проникват под тънкия слой на клетките, покриващи артерията отвътре. Там те образуват плаки, които постепенно нарастват и намаляват отвора на кръвоносния съд.

Какво се случва тогава?

Холестеролът - как да го контролираме?

Когато отворът на артерията се свива, по нея тече по-малко кръв. Органът, който се захранва с кръв от тази артерия, очаква необходимото количество кислород, но не го получава. А дори малкият недостиг на кислород често води до всевъзможни дефекти в работата на органите. Най-опасното е, че в даден момент плаката може напълно да запуши артерията. Тогава кръвотокът по съда прекъсва и целият орган или негови отделни части некротират.

Атеросклерозата е тотален процес, защото в по-голяма или в по-малка степен се поразяват всички артерии и органи, макар плаките „да предпочитат“ предимно артериите, които хранят жизненоважните сърце, главен мозък и бъбреци. В случай че кръвотокът по мозъчната артерия прекъсне, това води до гибел на участъци в главния мозък – т.е. става дума за инсулт. Същият процес в сърдечния мускул води до инфаркт на миокарда. Плаките в бъбречната артерия пък често стават причина за бъбречна недостатъчност.

Кой по-често се сблъсква с атеросклерозата?

Това заболяване прогресира постепенно, дълги години, но при всеки човек протича индивидуално. За ускореното му развитие и последствията от него допринасят различни фактори. По правило болестта възниква при тези хора, в чиято кръв се съдържа повече холестерол от допустимото. Заболяването се предава по наследство. Особено опасно е, когато някой от родителите е боледувал още преди преклонна възраст – бащата до 55 години или майката до 60 години.
Атеросклерозата атакува пушачите. Често нейни жертви стават и хора с наднормено тегло. Сериозни заболявания като захарен диабет и хипертонична болест също подпомагат прогресирането й.

Вярно ли е, че жените страдат по-рядко от нея?

До определена възраст самата природа на жените ги предпазва от заболяването. Половите хормони естрогени, които се изработват в яйчниците, имат уникални свойства. Те предпазват вътрешните стени на артериите от вредното въздействие на холестерола и така не позволяват на атеросклерозата да се развие с пълна сила. С възрастта яйчниците забавят ритъма си на работа и хормоналната защита срещу атеросклероза изчезва. Обикновено това се случва към 50-годишна възраст.

1 коментарДобави коментар »

Vision

От Vision07.01.2017, 20:51 ч.

Здравейте! За да поддържате холестерола в норма ви препоръчваме включване в ежедневното ви меню на супер храни. Приема на авокадо, кокосово масло, брашно от арония, чиа, амарант, спирулина и други супер храни влияе...

Виж всички коментари за "Холестеролът - как да го контролираме?".

Още от "Заболявания"

Болести, пренасяни от насекоми

Болести, пренасяни от насекоми

Лятото е сезонът на ужилванията и ухапванията от насекоми, понякога последвани от редица неприятни заболявания. Ето какви и как да се предпазите от заразите, пренасяни от насекоми.

Хиперхидроза - прекомерно изпотяване

Хиперхидроза - прекомерно изпотяване

Хиперхидрозата е състояние на прекомерно изпотяване, което не е задължително свързано с високи температури, стрес или активна физическа дейност. Научете повече за хиперхидрозата в следващите редове.

Врастнал нокът

Врастнал нокът

Врастналият нокът е проблем, от който се оплакват много хора – както мъже, така и жени. Врастналият нокът не е само естетически проблем, но и здравословен, тъй като причинява болка и дискомофорт. Как да се справите с врастналия нокът?