Хиперхидроза - прекомерно изпотяване

0 коментара0/5

Хиперхидрозата е състояние на прекомерно изпотяване, което не е задължително свързано с високи температури, стрес или активна физическа дейност. Научете повече за хиперхидрозата в следващите редове.

Хиперхидроза - прекомерно изпотяване
 © istockphoto.com

Прекомерното изпотяване създава много дискомфорт в ежедневието, както физиологичен, така и психологически. При тежките случаи на прекомерно изпотяване, които се смятат за хиперхидроза, човек се поти до такава степен, че дрехите му стават вир-вода. Капки пот капят от всички части на тялото му. Подобни ситуации са много дискомфортни за ежедневието, особено ако работата на човека е свързана с общуване с хора.

Причини за хиперхидроза

Има различни причини за прекомерното изпотяване. В най-лошите случаи причината е неврологичен, ендокринен или инфекциозен проблем. Хиперхидроза може да се прояви обаче и при съвсем здрави хора. Причина за това може да са високите температури или пък нервност. В тежките случаи на хиперхидроза обаче хората се потят по всяко време на деня, независимо от сезона или настроението си.

Симптоми

При хиперхидрозата обикновено говорим за прекомерно изпотяване на ръцете, лицето, подмишниците и стъпалата. 

6 ползи от изпотяването, за които не подозирате >>>

Кога да посетим лекар?

Има случаи, при които прекомерното изпотяване е сигнал, че веднага трябва да потърсите лекарска помощ. Ако имате температура над 39 градуса, ако ви се гади, имате студени вълни, болки в гърлото или замаяност.

Потърсете лекар също така, ако забележите, че изведнъж сте започнали да се изпотявате много повече от обикновено, или пък се потите нощем, докато спите.

хиперхидроза

Лечение на хиперхидроза

Лечението на хиперхидрозата е бавно и изисква систематичен подход. Лекарят трябва внимателно да прегледа и установи какво отключва прекомерното изпотяване, за да може хиперхидрозата да се овладее.

Обикновено, за първоначално овладяване на изпотяването, лекарите изписват специални антиперспиранти, съдържащи алуминиев хлорид. Бъдете внимателни обаче как прилагате подобни продукти и следвайте СТРИКТНО съветите на лекаря и написаното на листовката. Тези продукти може да раздразнят кожата или очите. 

Други възможни начини за лечение са антидепресанти и лекарства, бокиращи някои химикали в тялото и така пречат на нервите "да общуват" помебду си.

Има и някои процедури, които помагат при хиперхидроза. От една страна това е йонофорезата. При нея ниски нива ток се вкарват на предварително накиснати във вода ръце, стъпала или мишници. Процедурата се прави 2 пъти дневно за 3-4 седмици, за да се овладее хиперхидрозата.

Ако прекомерното изпотяване е в зоната на подмишниците, много хора се подлагат на операция, при която се отстраняват потните жлези

16.06.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Хиперхидроза - прекомерно изпотяване".

Още от "Заболявания"

И мъжете имат слаби места

И мъжете имат слаби места

Научете ги, за да им помогнете!

Всичко за кашлицата

Всичко за кашлицата

Кашлицата е сезонно заболяване.Но има кашлица и кашлица...Как да я различаваме, коя е безобидна и коя изисква лекарска консултация.

Лактазна недостатъчност и лактозна непоносимост

Лактазна недостатъчност и лактозна непоносимост

Лактозната недостатъчност може да се появи както при кърмачета, така и при възрастни и води до лактозна непоносимост. Какви са причините за лактазната недостатъчност и има ли лечение лактозната непоносимост?