Хиатална херния – заболяване без симптоми

1 коментар0/5

Какво представлява хиаталната херния? Как човек може да разбере, че страда от хиатална херния и какво е лечението? Научете всичко за хиаталната херния.

Хиатална херния – заболяване без симптоми
 © iStock

Изтласкването на съдържащото се в дадена част от тялото към област, на която не принадлежи, се нарича с медицинското наименование хиатална херния. Има два различни типа хиатална херния – хранопроводна херния (параезофагеална) и плъзгаща се херния (аксиална). В повечето случаи хиаталната херния не причинява болка или други проблеми.

Дори човек, който страда от това заболяване няма как да разбере, освен ако лекар не го открие по време на преглед.

Ако обаче хиаталната херния е голяма, това позволява на стомашните киселини и храната да попадат обратно в хранопровода, което от своя страна води до стомашни оплаквания.

Какво причинява хиатална херния?

В повечето случаи истинската причина за появата на хиатална херния остава неизвестна. Всъщност причинителите на това заболявания могат да бъдат много. Възможно е човек да се роди с по-голям хиатален отвор и заради състояния като затлъстяване, бременност или дори кашлица в даден момент може да се появи хиатална херния.

Какви са симптомите на хиаталната херния?

Както вече стана ясно, много хора с хиатална херния дори не подозират за своето заболяване. Понякога симптомите на хиаталната херния са като при  гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), която се получава, когато различни храносмилателни сокове се движат от стомаха обратно в хранопровода. Симптомите на гастроезофагеалната рефлуксна болест включват: киселини в стомаха, горчив или кисел вкус в задната част на гърлото, подуване на корема и оригване, дискомфорт или болка в стомаха/хранопровода.

Важно е да се спомене обаче, че не е задължително човек с хиатална херния да има и гастроезофагеална рефлуксна болест, както и обратно.

Други симптоми на хиаталната херния са болки в гърдите и в някои случаи болка в стомаха. Тъй като болката в гърдите би могла да бъде признак на редица други заболявания, важно е да се консултирате със специалист.

Прочетете още:

7 съвета как да победите стомашните киселини

Добави описание

При кои хора рискът от хиатална херния е по-голям?

Това медицинско заболяване се среща по-често при жени, при хора над 50-годишна възраст и при хора с наднормено тегло.

Как се диагностицира хиаталната херния?

Хиаталната херния може да се диагностицира с рентген, който позволява на лекаря да види хранопровода или с ендоскопия.

Какво е лечението на хиаталната херния?

Заради липсата на симптоми при повечето хора, хиаталната херния може да не се лекува, ако е малка. При усукване на стомаха обаче, се налага оперативна намеса.

Метеоризъм – как да премахнете газовете в червата? >>>

Полезни съвети за хора, страдащи от хиатална херния

Начинът на живот и промяната в храненето помагат за контролирането на хиаталната херния. Следващите съвети са от полза:

  • Избягвайте да лягате веднага след хранене;
  • Избягвайте кисели храни, пикантни храни, алкохол и тютюневи изделия;
  • Хранете се по-често с по-малко количество храна;
  • Яжте повече храни, богати на фибри;

01.02.2017/Милена Алексиева

1 коментарДобави коментар »

Domakinka

От Domakinka01.02.2017, 10:51 ч.

Оперирана съм от хиатална - диафрагмална херния. Не е вярно, че не боли. Болките са силни и нарастващи с времето. Трудно се диагностицира. Личният лекар шест месеца ме лекува от невралгия с хапчета и инжекции,...

Виж всички коментари за "Хиатална херния – заболяване без симптоми".

Още от "Заболявания"

Галакторея

Галакторея

Галакторея се нарича спонтанното изтичане на млекообразен секрет от гърдата, без това да е свързано с бременност, раждане и кърмене. От галакторея страдат между 30 и 80% от жените, а също и някои мъже. 

Здрави ли са ушите ви?

Здрави ли са ушите ви?

Човешкото ухо е сложно устроена система, която е пряко свързана с цялостното здравословно състояние на организма ни. Ухото се състои от външно, средно и вътрешно ухо. Защо е важно да се грижим за здравето на ушите?

Ще наследим ли болестите на родителите си?

Ще наследим ли болестите на родителите си?

Напоследък учените генетици все упорито насочват усилията си към отговора на въпроса: до каква степен някои твърде разпространени болести могат да бъдат наследствени?