Ганглионова киста (Ганглион)

0 коментара0/5

Какво представлява ганглионовата киста (ганглион), как се диагностицира, как се лекува и кои хора са по-застрашени? Научете повече за ганглионовата киста (ганглион).

Ганглионова киста (Ганглион)
 © istockphoto.com

Симтоми на ганглионовата киста

Ганглионът е кистично образувание, пълно с гъста течност, понякога дори желеподобна. Ганглионовите кисти най-често се образуват около сухожилията и ставите на ръцете или китките. Може обаче да се образуват и около глезените и стъпалата, както и около други стави. Ганглионовата киста обикновено е с овална форма и с диаметър под 2.5 см. Някои ганглионови кисти са толкова малки, че не се забелязват.

Обикновено ганглионовата киста е безболезнена, освен ако не притиска нерв. В такива случаи, колкото и да е малка, предизвиква дискомфорт.

Ако усетите някакъв дискомфорт, веднага потърсете съвет от лекар. Лекарят ще определи дали има нужда от лечение или не.

ганглион

Рискови фактори

По-застрашени от образуване на ганглионова киста за жените във възраст между 20 и 40. Също така по-застрашени за хората, които страдат от остеоартрит. Стари травми на сухожилията и ставите също могат да увеличат риска от развитие на ганглион.

Лечение на ганглионовата киста

Има 3 основни начина, по които се третира/ лекува ганглионовата киста. Най-често първоначално се препоръчва обездвижване. Ако това не помогне и ганглионът предизвиква болка/ дискомфорт, тогава се преминава най-често към операция.

Вижте също:

Тунелен синдром, компютърна ръка >>>

ганглион, ганглионова киста на ръката

Имобилизация - Ако ганглионовата киста е болезнена, то лекарят ще ви препоръча временно обездвижване на крайника. Активността може да причини увеличаване на размера на ганглиона, лекарят на-вероятно ще ви препоръча да обездвижите мястото. Това може да доведе до смаляване на кистата и по този начин тя няма да пристиска нервите и да причинява болка.

Понякога лекарите издърпват течността на ганглионовата киста с помощта на игла и спринцовка

Операция – в случай, че другите методи не са проработили, операцията също е вариант. Премахва се самата киста, както и „стъблото“, с което е прикрепена към ставата или сухожилието. Въпреки това кистата може отново да се появи. Оперативното лечение не гарантира излекуване завинаги. 

НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА У ДОМА!

Много хора решават сами да третират ганглиновата киста, защото им се струва, че могат да се справят в проблема. Най-често хората опитват да я притиснат с ръка или пък с тежък предмет. Това само по себе си е опасно, защото може да нарани околните тъкани, стави и сухожилия.

Също така не бива да се опитвате сами да изтеглите със спринцовка течността, защото рискът от инфекции е огромен.

11.08.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Ганглионова киста (Ганглион)".

Още от "Заболявания"

Хранително отравяне

Хранително отравяне

Летните горещини отключват редица здравословни проблеми – от главоболие до не толкова безобидното хранително отравяне.

Хъркането е опасно за здравето

Хъркането е опасно за здравето

Освен че ви съсипва съня, този неприятен нощен шум може да развали дори семейството ви. Но той е опасен и за здравето. Как може да се отървете от хъркането?

Бронхит – виновникът за лошата кашлица

Бронхит – виновникът за лошата кашлица

Бронхитът е често срещано заболяване, от което се оплакват малки и големи. Обикновено зимно време се наблюдава и най-големият бум на заболели от бронхит. Вижте какво трябва да знаете за бронхита – виновникът за поява на лоша и неприятна кашлица.