Facebook депресия

0 коментара0/5

Защо Facebook причинява депресия, как се изразява това състояние и кои са най-застрашени от него? Научете повече за Facebook депресията

Facebook депресия
 © istock

Какво е Facebook депресия?

За термина Facebook депресия се говори за пръв път през 2011 г., когато в сп. Pediatrics се публикува изследване за връзката между социалните мрежи и депресията. Изследването се фокусира по-конкретно върху влиянието на Facebook върху децата в предтийнейджърска и тийнейджърска възраст. Според изследователите децата в тази възраст прекарват много време във Facebook, след което „проявяват симптоми“, пряко асоциирани с депресията. Според учените една от причините е „интензивността на социалните мрежи и онлайн света“.

За изненада на мнозина, може би и ваша, причината за Facebook депресията не е продължителността на времето, прекарано във Facebook, а по-скоро качеството на комуникация, която се случва там.

5 неща, които не знаете за депресията >>>>

facebook депресия

Защо и кога се проявява Facebook депресията?

Facebook депресията се появява, когато деца в описаната по-горе възраст виждат публикации, снимки, статуси на свои Facebook приятели, които ги карат да се чувстват недостатъчно уверени и тъжни или пък да имат усещането, че не притежават нещо. Това според учените е предпоставка за децата да се чувстват несигурни, което в средносрочен или дългосрочен план може да има негативни ефекти.

„Facebook е инструмент; сам по себе си той не може да причини нищо“, обяснява един от изследователите. Въпреки това според него Facebook може да засили някои негативни усещания, които да доведат до депресивни състояния.

Друг проблем, свързан със социалните мрежи, е интернет тормозът чрез засрамващи статуси/ снимки, негативни и обидни коментари и т.н. От гледна точка на възрастен това може да изглежда лесно за подминаване, но във възраст, в която публичният образ е важен, това не е толкова лесно за игнориране.

Цветята на д-р Бах при депресия и тревога >>>

дете в депресия

Как да се справят родителите?

Да си родител в днешното модерно общество не е лесно. Всеки родител трябва да я наясно с новите технологии и да познава потенциалните опасности, които различните социални мрежи крият.

Разговорите с децата в предтийнейджърска и тийнейджърска възраст са много важни, а родителите трябва да са много наблюдателни дори за най-малките знаци за депресия и потиснатост. Важно е да имате силна връзка с детето и достатъчно доверие, че то да ви сподели при евентуален проблем. Този период не е никак лек както са децата, така и за родителите и различаването на симптомите от депресията е задача с повишена трудност. При съмнение е добре да потърсите помощ при психолог, ако можете да си го позволите.

Смятате ли, че Facebook депресията е възможна или просто е плод на поредното повърхностно  проучване, което прави проблемът да изглежда по-сложен, отколкото е?

20.06.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Facebook депресия".

Още от "Заболявания"

Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?

Възпалени сливици - защо и как да се лекуват?

Възпалението на сливиците, тези естествени прегради, които спират или задържат проникването на инфекциите до трахеята и белите дробове, се нарича ангина или остър тонзилит.

Вагинална микоза

Вагинална микоза

Вагиналната микоза се причинява от гъбички на име Candida albicans. Благоприятни условия за разпространението им създават обществените басейни, прекалено тесните дрехи, продължителното носене на мокър бански костюм, употребата на тампони...

Полиморфна светлинна ерупция – слънчева алергия

Полиморфна светлинна ерупция – слънчева алергия

Какво представлява полиморфната светлинна ерупция? Какви са причините за възникването на полиморфна светлинна ерупция и кой е засегнат от тази слънчева алергия? Научете повече за полиморфната светлинна ерупция.