Facebook депресия

0 коментара0/5

Защо Facebook причинява депресия, как се изразява това състояние и кои са най-застрашени от него? Научете повече за Facebook депресията

Facebook депресия
 © istock

Какво е Facebook депресия?

За термина Facebook депресия се говори за пръв път през 2011 г., когато в сп. Pediatrics се публикува изследване за връзката между социалните мрежи и депресията. Изследването се фокусира по-конкретно върху влиянието на Facebook върху децата в предтийнейджърска и тийнейджърска възраст. Според изследователите децата в тази възраст прекарват много време във Facebook, след което „проявяват симптоми“, пряко асоциирани с депресията. Според учените една от причините е „интензивността на социалните мрежи и онлайн света“.

За изненада на мнозина, може би и ваша, причината за Facebook депресията не е продължителността на времето, прекарано във Facebook, а по-скоро качеството на комуникация, която се случва там.

5 неща, които не знаете за депресията >>>>

facebook депресия

Защо и кога се проявява Facebook депресията?

Facebook депресията се появява, когато деца в описаната по-горе възраст виждат публикации, снимки, статуси на свои Facebook приятели, които ги карат да се чувстват недостатъчно уверени и тъжни или пък да имат усещането, че не притежават нещо. Това според учените е предпоставка за децата да се чувстват несигурни, което в средносрочен или дългосрочен план може да има негативни ефекти.

„Facebook е инструмент; сам по себе си той не може да причини нищо“, обяснява един от изследователите. Въпреки това според него Facebook може да засили някои негативни усещания, които да доведат до депресивни състояния.

Друг проблем, свързан със социалните мрежи, е интернет тормозът чрез засрамващи статуси/ снимки, негативни и обидни коментари и т.н. От гледна точка на възрастен това може да изглежда лесно за подминаване, но във възраст, в която публичният образ е важен, това не е толкова лесно за игнориране.

Цветята на д-р Бах при депресия и тревога >>>

дете в депресия

Как да се справят родителите?

Да си родител в днешното модерно общество не е лесно. Всеки родител трябва да я наясно с новите технологии и да познава потенциалните опасности, които различните социални мрежи крият.

Разговорите с децата в предтийнейджърска и тийнейджърска възраст са много важни, а родителите трябва да са много наблюдателни дори за най-малките знаци за депресия и потиснатост. Важно е да имате силна връзка с детето и достатъчно доверие, че то да ви сподели при евентуален проблем. Този период не е никак лек както са децата, така и за родителите и различаването на симптомите от депресията е задача с повишена трудност. При съмнение е добре да потърсите помощ при психолог, ако можете да си го позволите.

Смятате ли, че Facebook депресията е възможна или просто е плод на поредното повърхностно  проучване, което прави проблемът да изглежда по-сложен, отколкото е?

20.06.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Facebook депресия".

Още от "Заболявания"

Д-р Галили за склеротерапията при разширени вени

Д-р Галили за склеротерапията при разширени вени

Чудесата не стават само по Коледа. Това е изводът, който човек може да си направи, когато проследи „творческата“ биография на Яир Галили. Израелският лекар буквално възстановява повредени части от „транспортната“ инфраструктура на кръвта в човешкото тяло – вените.

Захарен диабет

Захарен диабет

Обменно заболяване, характеризиращо се с необичайно високо ниво на гликозата в кръвта.

Подагра – болест на чревоугодниците

Подагра – болест на чревоугодниците

Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването подагра. И съответно от болестта подагра страдат най-често чревоугодниците и затлъстелите хора. А лечението, макар и необичайно, е строга диета.