Екзема по ръцете: Как да се предпазим

0 коментара0/5

Екземата по ръцете може да бъде болезнена и упорита. Какви видове екземи по ръцете съществуват и как може да намалите риска от поява на екзема по ръцете? Научете повече за екземата по ръцете.

Екзема по ръцете: Как да се предпазим
 © iStock

Екземата е възпаление на кожата, което може да засегне различни части на тялото. Една от най-разпространените видове екземи е тази по ръцете, а нейното лечение изисква специални грижи. Екземата по ръцете може да се прояви по различни начини – сърбеж, силно напукана кожа,  мехурчета, зачервяване и други неприятни симптоми.

Най-често срещаните видове екзема по ръцете

Атопична екзема по ръцете: Този вид екзема по ръцете се задейства при контакт с външен дразнител (например препаратът за миене на съдове) и може да засегне едната или двете ръце.

Нумуларна екзема:  Този вид екзема се нарича още нумуларен дерматит или дискоиден дерматит. Нумуларната екзема се среща сравнително по-рядко и засяга най-често зоната около кокалчетата на ръцете и пръстите.

Везикулозна екзема: Този вид екзема може да засегне както дланите на ръцете, така и горната им част (включително пръстите). Изявява се под формата на силно сърбящи мехурчета.

Пръстова екзема: Този вид екзема се изолира в областта на един или повече пръсти.

Лечението на различните по вид екземи по ръцете трябва да бъде консултирано със специалист. Най-добре е обаче хората да взимат повече превантивни мерки, с които да се предпазят от появата на екзема по ръцете (или повторната поява).

Прочетете още:

Екзема – възпаление на кожата

Добави описание

Полезни съвети срещу и при появата на екзема по ръцете

Използвайте хидратиращ крем за ръце по няколко пъти на ден, за да поддържате кожата достатъчно хидратирана.

Когато екземата е налице, може да се прилагат локално стероиди в зависимост от тежестта на състоянието и предписанието на лекаря.

Избягвайте прекаленото миене на ръцете. В кухнята правете „мократа” домакинска работа едновременно. Използвайте хладка вода и щадящ сапун. Подсушавайте ръцете старателно и по възможност нанасяйте крем след това.

Избягвайте контакт с миещи концентрати. Винаги ги разреждайте преди миене на съдове.

Избягвайте сапуни с аромат и такива, съдържащи катран, сяра или салицилова киселина.

Марсилски сапун – провансалското чудо >>>

Ако по време на готвене рязането на чесън дразни ръцете, измийте го след обелване и намажете ръцете си с мазнина. Едва след това продължете с рязането.

Ако имате съдомиялна машина и страдате от екзема, временно забравете за миенето на ръце. Гумените ръкавици също не са препоръчителни, защото допълнително могат да раздразнят кожата.

Ако шофирате много, използвайте слънцезащитен крем, за да защитите ръцете си.

Ако имате екзема, не белете цитрусови плодове като лимон и портокал с голи ръце.

Носете дебели ръкавици при студено време.

Някои храни също могат да предизвикат екзема. Ето и кои са те: пшеница, краве мляко, соя, яйца, риба и ядки.

15.03.2017/Милена Алексиева

Още за: екзема, ръце

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Екзема по ръцете: Как да се предпазим".

Още от "Заболявания"

Халитоза - сутрешен дъх

Халитоза - сутрешен дъх

Халитоза, лош дъх или сутрешен дъх - това са все термини, които обозначават неприятния дъх, който имаме в устата си, когато се събудим сутрин.

Анемия – причини, диагноза и лечение

Анемия – причини, диагноза и лечение

Заболяването анемия се характеризира с намален брой червени кръвни телца, иначе казано, понижен хемоглобин. Води до чувство за умора, често съпроводена с трудности при запаметяването и депресивни състояния.

Хиатална херния – заболяване без симптоми

Хиатална херния – заболяване без симптоми

Какво представлява хиаталната херния? Как човек може да разбере, че страда от хиатална херния и какво е лечението? Научете всичко за хиаталната херния.