Дислексия – болестта на гениите

3 коментара0/5

Знаете ли, че Айнщайн и Моцарт са страдали от дислексия и, въпреки симптомите на заболяването, са едни от световно признатите гении. Какво не знаете за болестта дислексия и има ли лечение за нея?

Дислексия – болестта на гениите
Дислексия – болестта на гениите

Какво е дислексия?

Терминът идва от гръцки и буквално означава „трудна дума“. А самата болест дислексия се изразява в неспособност за четене и разбиране на прочетеното, което води до говорни смущения и забавяне в развитието на грамотността. Страдащите от дислексия обикновено разместват буквите в думите, бъркат последователността при изписване на букви и думи, виждат някои букви изписани огледално и често бъркат букви с подобно графично изображение като изписват „Б“ вместо „Д“, „Н“ вместо „П“ или „Т“, бъркат „О“ и „У“, „Ъ“ и „Ч“. Бъркат и думи и букви с подобно звучене. Също често им е невъзможно да разпознаят една дума при изговаряне, въпреки, че я знаят в писмен вид. Или разпознават дадена дума веднъж, но когато срещнат същата дума отново се затрудняват при четенето и разбирането й. 

Дислексия – болестта на гениитеСимптомите на дислексията се наблюдават още в ранна детска възраст, като може детето да не произнася никакви думи до навършване на 1,2, дори 3 години, да заеква, смесва звукове и бърка думи, трудности при запомняне на текст (особено на римуващи се думи). Паралелно с говорните проблеми е възможно да се наблюдават още проблеми при завързване и обуване на обувките, поява на ушни инфекции, трудности при ориентиране (ляво, дясно, пред, зад...), късно осъзнаване коя е водещата ръка и опити за писане и с двете ръце. А когато детето тръгне на училище изпитва огромни затруднения в часовете по български и математика, където се изисква четене, писане, смятане и запомняне на текстове, формули и т.н. Често децата имат емоционални и поведенчески проблеми в социална среда, които често водят до ниска самооценка, агресивност, чувство за вина и непълноценност, асоциалност.

Около 20% от хората страдат от това заболяване.

Защо тогава при подобна симптоматика дислексията се нарича болестта на гениите?

Въпреки трудностите при четене, писане и проблемите при обработка на възприеманата информация, хората, страдащи от това заболяване, не са умствено изостанали, даже напротив, при мнозина се наблюдават уникални способности в други направления, граничещи с гениалност. Много любопитни са, имат богато въображения, мислят в картини, мисълта им тече много бързо, имат силна интуиция, целеустремени са.

Дислексия – болестта на гениите

Лекува ли се дислексията?

Спорно е дали дислексията е болест, по-правилно е да се каже състояние и като такава дислексията не се нуждае от лечение в истинския смисъл на думата. Важно е да не се унижава страдащия от дислексия заради липсата на грамотност, говорните проблеми и т.н., а да се стимулира развиването на уникалните му качества. Важно е също ранната консултация, при поява на първите симптоми, с психолог и педагог, за да може детето по-лесно да преодолее трудностите, както и подкрепата от страна на родители, роднини и приятели.

Любопитно: Много известни личности страдат от дислексия, сред които са Шер, Джон Ленън, Роби Уилямс, Орландо Блум, Джак Никълсън, Куентин Тарантино, Агата Кристи, Леонардо да Винчи, Пикасо, Уолт Дисни, Моцарт, Бетовен, Уинстън Чърчил, Джордж Буш, Ханс Кристиян Андерсен, Бенджамин Франклин, Айнщайн, Галилео Галилей.

„Трябваше да се упражнявам върху това, как да задържам вниманието си. Така се научих да си представям какво чета, за да мога да го разбера.”
Tом Круз

29.05.2013/Ели Йорданова

Още за: дислексия

3 коментарaДобави коментар »

Гост

От Гост09.06.2013, 18:30 ч.

Наистина нерядко гениални личности са имали подобен проблем. Това не е болест. При добре подготвени учители, които да се занимават с децата, имащи този проблем, той е напълно преодолим.

Виж всички коментари за "Дислексия – болестта на гениите".

Още от "Заболявания"

Съвременни средства за борба с целулита

Съвременни средства за борба с целулита

Най-накрая и медицината „присвои" темата целулит, като откри нещо сензационно: че дори една погрешна антибебе таблетка (от тези, които съдържат голяма доза естрогени) може да доведе до появата на „портокалова" кожа.

Миома – има ли повод да се страхуваме?

Миома – има ли повод да се страхуваме?

Миомата е доброкачествен и най-често срещаният тумор на матката. Миомата се появява в мускулната тъкан на матката и може да се развива от външната или вътрешната страна на маточната кухина.

Какви  са  основните  изводи  за  грипа  A H1N1?

Какви са основните изводи за грипа A H1N1?

Грипната  епидемия  от  вирусът  A H1 N1  вече е  в  своя  апогей  и  през  следващите  дни  ще  започне  да  отшумява. Какви  са  основните  изводи,  коит