Болки в шията

0 коментара0/5

Много хора се оплакват от болки в областта на шията, наричани още цервикалгия. Често болката се превръща в хронична, като на периоди затихва, а друг път се усилва. Какво отключва болката в областта на шията и как да я прогоните?

Болки в шията

Кратка анатомия

Горната част на гърба и долната на шията образуват структура, която има за цел да поддържа главата. Има седем прешлена, които изграждат гръбначния стълб в областта на шията и в същото време обграждат гръбначния мозък и канал, които минават от там. Между въпросните прешлени са разположени дискове и в непосредствена близост до тях – нерви. Ако част от тази система бъде засегната по някакъв начин, това автоматично причинява болка в областта на шията.

Освен това този участък включва мускули, артерии, лимфни възли. Там е разположена щитовидната жлеза, а също и части от хранопровода, трахеята, ларинкса. Следователно всякакви нарушения, които са настъпили в тази област, могат да отключат болката.

Общият медицински термин за болка в областта на шията е цервикалгия.

Симптоми

Симптомите, характерни за цервикалгията, причиняват значителен дискомфорт. Болният чувства скованост, мускулите са напрегнати, а при раздвижване се усеща остра болка. Главоболие, световъртеж и болки в гърба са другите обичайни сигнали на организма, че нещо не е по реда си.

Внимавайте за други съпровождащи симптоми като висока температура, промяна в пулса и кръвното налягане, поява на обриви, тъй като те алармират за по-сериозни заболявания и предполагат възможно най-бързо да се консултирате с лекар.

Добави описание

Причини за поява на болката

Три са основните и най-често срещани причини. Болката в областта на шията може да в следствие от травма, медицинско състояние или ежедневни дейности. В повечето случаи болките се появяват при стрес, напрежение, неправилна стойка по време на сън или работа, притиснат нерв. Друг път възниква като проявление на вирус, гръбначно-дискова херния, ревматоиден артрит, травма на щитовидната жлеза, и по-рядко – на рак.

Как да се излекувате от болките в областта на шията?

В повечето случаи лечението се провежда в домашни условия. За да успокоите болката, през първите 48 до 72 часа редувайте топли и студени компреси. Дръжте ги за около 20мин. върху болното място. Срещу болка в областта на шията помагат също горещи душове, компреси, сгряване с помощта на електрическа възглавница. В някои случаи заболяването се лекува с терапия и масажни техники, полезни са също лечебните сили на акупунктурата.

Ако болката е по-силна и смущаваща, личният лекар може да ви предпише някакво обезболяващо хапче и крем, с който да лекувате болното място. Много рядко се прибягва до хирургическа намеса – това става, когато причина за болката е тумор или друго по-сериозно заболяване.

Ще прогоните болката по-бързо и ако ограничите за известно време натоварването, стреса и движението. Избягвайте да вдигате тежки предмети, оставете временно спортове от типа на аеробика и футбол. За да оздравеете по-бързо, опитайте няколко дни да спите без възглавница на твърд матрак или да спите със специална ергономична възглавница.

24.03.2014/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Болки в шията".

Още от "Заболявания"

По лицето ще ги познаете

По лицето ще ги познаете

Лицето може да разкаже много за своя притежател, без да скрива нито начина на живот, нито болестите, нито лошите навици.

Поленова алергия

Поленова алергия

Поленовата алергия е сезонен алергичен ринит, познат, също и като сенна хрема. Макар и сеното да не е виновникът и поленовата алергия да не е свързана с настинка, тя предизвиква много инвалидизиращи симптоми.

Олигоменорея (рядко настъпваща менструация)

Олигоменорея (рядко настъпваща менструация)

Олигоменорея, или т.нар. рядко настъпваща менструация, не винаги представлява проблем. Олигоменореята е нормално състояние за пубертета и за жените, навлизащи в период на менопауза.