Болки в шията

0 коментара0/5

Много хора се оплакват от болки в областта на шията, наричани още цервикалгия. Често болката се превръща в хронична, като на периоди затихва, а друг път се усилва. Какво отключва болката в областта на шията и как да я прогоните?

Болки в шията

Кратка анатомия

Горната част на гърба и долната на шията образуват структура, която има за цел да поддържа главата. Има седем прешлена, които изграждат гръбначния стълб в областта на шията и в същото време обграждат гръбначния мозък и канал, които минават от там. Между въпросните прешлени са разположени дискове и в непосредствена близост до тях – нерви. Ако част от тази система бъде засегната по някакъв начин, това автоматично причинява болка в областта на шията.

Освен това този участък включва мускули, артерии, лимфни възли. Там е разположена щитовидната жлеза, а също и части от хранопровода, трахеята, ларинкса. Следователно всякакви нарушения, които са настъпили в тази област, могат да отключат болката.

Общият медицински термин за болка в областта на шията е цервикалгия.

Симптоми

Симптомите, характерни за цервикалгията, причиняват значителен дискомфорт. Болният чувства скованост, мускулите са напрегнати, а при раздвижване се усеща остра болка. Главоболие, световъртеж и болки в гърба са другите обичайни сигнали на организма, че нещо не е по реда си.

Внимавайте за други съпровождащи симптоми като висока температура, промяна в пулса и кръвното налягане, поява на обриви, тъй като те алармират за по-сериозни заболявания и предполагат възможно най-бързо да се консултирате с лекар.

Добави описание

Причини за поява на болката

Три са основните и най-често срещани причини. Болката в областта на шията може да в следствие от травма, медицинско състояние или ежедневни дейности. В повечето случаи болките се появяват при стрес, напрежение, неправилна стойка по време на сън или работа, притиснат нерв. Друг път възниква като проявление на вирус, гръбначно-дискова херния, ревматоиден артрит, травма на щитовидната жлеза, и по-рядко – на рак.

Как да се излекувате от болките в областта на шията?

В повечето случаи лечението се провежда в домашни условия. За да успокоите болката, през първите 48 до 72 часа редувайте топли и студени компреси. Дръжте ги за около 20мин. върху болното място. Срещу болка в областта на шията помагат също горещи душове, компреси, сгряване с помощта на електрическа възглавница. В някои случаи заболяването се лекува с терапия и масажни техники, полезни са също лечебните сили на акупунктурата.

Ако болката е по-силна и смущаваща, личният лекар може да ви предпише някакво обезболяващо хапче и крем, с който да лекувате болното място. Много рядко се прибягва до хирургическа намеса – това става, когато причина за болката е тумор или друго по-сериозно заболяване.

Ще прогоните болката по-бързо и ако ограничите за известно време натоварването, стреса и движението. Избягвайте да вдигате тежки предмети, оставете временно спортове от типа на аеробика и футбол. За да оздравеете по-бързо, опитайте няколко дни да спите без възглавница на твърд матрак или да спите със специална ергономична възглавница.

24.03.2014/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Болки в шията".

Още от "Заболявания"

Болестта на Рейно

Болестта на Рейно

Болестта на Рейно засяга предимно жените.

Хрема – обърнете и внимание!

Хрема – обърнете и внимание!

Във влажното и студено време стотици вируси атакуват лигавицата на носа. От тази атака тя набъбва и започва да отделя активно секрет. При такова състояние на организма вирусите и бактериите лесно могат да попаднат в около-носните кухини.