5 причини за нередовен цикъл

0 коментара0/5

Какви могат да са причините за нередовния месечен цикъл и с какво в ежедневието си пречим на този естествен за тялото процес. Вижте 5 често срещани причини за нередовен цикъл.

5 причини за нередовен цикъл
 © istockphoto.com

Според проучвания много жени имат проблеми с цикъла. Нередовен, твърде кратък или твърде продължителен цикъл, цикъл, който се появява два или повече пъти в месеца и т.н. Причините за този проблем могат да са много и най-различни и могат да започнат от фактори на средата, а в по-екстремните случаи да е сигнал за сериозен здравословен проблем.

Днес обаче ще обърнем по-голямо внимание на факторите на средата и начина ни на живот, които биха могли да повлияят негативно на месечния цикъл.

  • Високи нива на стрес

Когато сте подложени продължително време на стрес, тялото ви започва да пази енергия като не позволява появата на овулация. Също така след травматично събитие шокът е толкова силен, че може надбъбречните жлези да започнат да работят твърде интензивно и това да попречи на производството на естроген и други репродуктивни хормони. Когато в тялото няма достатъчно естроген, цикълът ви няма да се появи навреме.

Вижте също:

Красиви съвети за критичните дни >>>

стрес

  • Неправилно хранене

Неправилното хранене също може да е сред причините за нередовния цикъл. Ако диетата е бедна на полезни вещества, антиоксидант или пробиотици, това може да доведе до проблеми с надбъбречните жлези, които, както вече споменахме, може да доведат до проблеми с месечния цикъл. Завишеният прием на захари, хидрогенирани мазнини и изкуствени добавки има същият ефект. Ако цикълът ви е нередовен, опитайте да промените начина си на хранене – приемайте храни с антиоксиданти, полезни мазнини и протеини.

  • Бързо отслабване

Ако рязко сте свалили много килограми, това може да повлияе на месечния ви цикъл. Ако индексът телесна маса е под 18, то това означава, че в тялото ви има твърде малко мазнини. Телесната мазнина е важна за образуването на естроген. Ако се на диета, бедна на мазнини или на калории като цяло, също можете да имате нередовен цикъл. Според някои проучвания по-често този проблем се среща при вегани, вегетарианци или суровоядци, които не успяват да се хранят балансирано и разнообразно.

нередовен месечен цикъл

  • Твърде висока физическа активност

Редовните упражнения и физическата активност за клюови за цялостното здравословно състояние. Но както в друго отношение, крайностите не са препоръчителни. Ако изведнъж започнете с високоинтензивните тренировки, може да забележите проблеми с месечния цикъл. Високоинтензивните тренировки, към които тялото не е привикнало, го стресират и водят до неправилно функциониране на надбъбречните, щитовидната и хипофизната жлези.

Вижте също:

Фитнес по време на месечния цикъл >>>

  • Спрели сте с противозачатъчните

Все повече млади момичета и жени приемат противозачатъчни хапчета. Противозачатъчните хапчета са изкуствен начин да се регулира цикъла. Понякога обаче след спирането на противозачатъчните, цикълът може да е нередовен месеци, дори години по-късно.

  • Други причини

Причините за нередовния цикъл разбира се могат да бъдат и други. Сред по-сериозните, за които задължително трябва да потърсите помощ при лекар, са хормонален дисбаланс, проблеми с шитовидната жлеза, алергии и непоносимости.

26.09.2016/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 причини за нередовен цикъл".

Още от "Заболявания"

Витилиго

Витилиго

Витилигото е кожно заболяване, характеризиращо се с бели, изцяло лишени от пигмент петна по кожата. Дължи се на пълната липса на клетки, наречени меланоцити, в засегнатите области.

Смущения в храненето: анорексия и булимия

Смущения в храненето: анорексия и булимия

Особено опасни за живота са анорексията и булимията.Макар сред другите тежки и сериозни болести на тях да не се обръща достатъчно внимание, статистиката сочи, че те са на второ място /след наркоманията/ по смъртност в млада възраст.

Перитонит

Перитонит

Перитонит е остро възпалително заболяване, засягащо перитонеума - вътрешната страна на коремната стена и обвивката на коремните органи, което изисква незабавна хирургична намеса. Какви са симптомите на перитонит и какво го причинява?