5 неща, които не знаете за депресията

7 коментара0/5

Депресията е сериозно заболяване, което иска незабавни мерки, за да не се задълбочи и да се стигне до фатален край. Защо депресията е подценявана и кои са 5-те неща, които не знаем за нея и лечението й.

5 неща, които не знаете за депресията
5 неща, които не знаете за депресията © istockphoto.com

Масово разпространеното мнение е, че депресията представлява химичен дисбаланс в тялото. И следователно, този дисбаланс се лекува с химия – лекарства. Според проучвания употребата на антидепресанти, особено сред млади хора, се увеличава с всяка изминала година.

Депресията - маската на самотата >>>

Друго разпространено схващане е, че депресията е резултат от лошия ни начин на живот (вредна храна, стрес, липса на физическа активност, прием на твърде много лекарства, околната среда, пълна с токсини, недостатъчно излагане на слънчева светлина). Човек се чувства изморен, нещастен, без енергия, без мотивация да върши дори дребни задачи от ежедневието си. Всички тези симптоми все по-често се потискат с лекарства. Понякога обаче зад обикновените симптоми се крие опасно състояние - депресията. 

Депресията е заболяване, от което все повече хора страдат. И ако не се потърси професионална медицинска и психологическа помощ, депресията може да има сериозни последствия.

5 неща, които не знаете за депресията

Хората, страдащи от депресия, биват изоставяни от близките си тогава, когато имат най-голяма нужда от тях. Те третират депресията като нужда на болния да бъде оставен сам, когато той има най-много нужда от подкрепа. 

Антидепресантите могат необратимо да увредят мозъка ви

Антидепресантите имат куп странични ефекти – проблеми с черния дроб, напълняване, сексуална дисфункция, намалена способност за усвояване на информацията. Антидепресантите също така са силно пристрастяващи.

Освен това според някои проучвания антидепресантите могат да увеличат вероятността от агресивна проява и дори самоубийство. Друг неприятен факт е, че приемът на антидепресанти пречи на мозъка ви да се саморегулира.

Цветята на Бах при депресия и тревога >>>

5 неща, които не знаете за депресията, антидепресанти

Антидепресантите не лекуват

Антидепресантите няма да ви излекуват от депресията. Те ще потушат симптомите и ще ви накарат да се чувствате по-добре за определен период от време. За да се справите с депресията, имате нужда от помощта на психиатър/ психолог и системни усилия в тази насока.

Личният лекар не може да изписва антидепресанти

Дали заради липсата на здравна култура или липсата на пари, но много хора не посещават психиатър, преди да започнат да приемат антидепресанти. Личният ви лекар не би трябвало да ви изписва такива лекарства, освен ако не е специалист-психиатър. Нито пък трябва да опитвате на своя глава да се сдобиете с такива лекарства. Антидепресантите се изписват при тежки случаи на депресия, а не всяко психологическо неразположение, труден период в живота и т.н.се категоризира като депресия.

Тийнейджър в депресия - как да подходите >>>

5 неща, които не знаете за депресията

Депресия vs. Промени в начина на живот

Най-големият враг на депресията са промените, които можете да направите в начина си на живот. Започнете да се храните правилно – като начало намалете вредните мазнини, захарта и глутена. Започнете да приемате витамини от група В и пробиотици за подобряване на цялостното здравословно състояние. Ако приемате много лекарства, опитайте да ги намалите. Експериментирайте с холистични методи – акупунктура, фитотерапия, хомеопатия и т.н. Наспивайте се и намерете начин да релаксирате – дали ще медитирате или просто ще се разхождате сред природата, няма значение.

Депресия не означава само психическа „болка“

Малцина знаят, но депресията може да е придружена от физическа болка и неразположение. Най-честият симптом за това е главоболието. 

16.05.2016/ Радослава Михайлова

7 коментарaДобави коментар »

YooH

От YooH17.05.2016, 20:13 ч.

Точно така - баланс и трезва преценка на най-напред от лекаря!

Виж всички коментари за "5 неща, които не знаете за депресията".

Още от "Заболявания"

Болест на Хашимото

Болест на Хашимото

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. Към днешна дата медицината не е открила пълно лечение на Хашимото и затова лечението е доживотно, като има за цел да поддържа функцията на щитовидната жлеза.

ТВБ – тазово-възпалителна болест

ТВБ – тазово-възпалителна болест

ТВБ, или тазово-възпалителна болест, представлява възпаление на тазовите органи, но най-често става въпрос за инфекция на тазовото дъно (перинеум) и вътрешните женски полови органи, поради което често се говори за полово-възпалителна болест.

Синдром на коледното дърво - как елхата ни разболява?

Синдром на коледното дърво - как елхата ни разболява?

Декември е и повечето от нас вече са се сдобили с коледно дърво. Ако и вие сте сред почитателите на естествените коледни дръвчета, трябва да прочетете това. Вижте как коледната ви елха може да ви разболее, какви са симптомите и как да се справите.