10 признака, че страдате от хронично възпаление

0 коментара0/5

Обикновено човек лесно може да познае, когато в организма му вилнее остро възпаление. Например при настинка – хремата и високата температура веднага ви показват, че във вашето тяло не е здраво. Всъщност острото възпаление е естествен и здравословен процес, който помага на организма да се излекува.

10 признака, че страдате от хронично възпаление
 © iStock

Хроничното възпаление  обаче няма нищо общо с временното такова. То се появява, когато имунната система е в постоянна „защитна позиция“. В резултат на това тя непрекъснато освобождава поток от вредни химикали, които могат да разболеят вашите клетки.

За да си го представите още по-ясно, хроничното възпаление е като горски пожар, който не се потушава и нанася все повече щети.

Последни изследвания показват, че хроничното възпаление е свързано с много съвременни заболявания, включително затлъстяване и сърдечни заболявания. В допълнение – то може да ви накара да се чувствате перманентно уморени.

Може да си направите изследване, с което да измерите нивото на С-реактивния протеин – маркер за възпаление. С него има възможност да се отчете до каква степен възпалението може да „увреди“ вашия организъм.

Съществуват обаче и няколко признака, чрез тялото ви само ви подсказва, че всъщност страда от хронично възпаление. Ето и кои са те:

 • Повече мазнини около корема

Мастните клетки в областта на корема създават възпалителни химикали и колкото повече мазнини имате, толкова повече вредни химикали ще произвеждат те. Ето защо някои специалисти наричат мазнините около зоната на корема „разсадник на възпаление“.

Добави описание

 • Високи нива на кръвната захар

Високата кръвна захар увеличава броя на възпалителните цитокини (малки клетъчни сигнални молекули), циркулиращи в кръвта. Тя също така повишава нивата на разрушителните молекули, наречени крайни продукти на гликирането (AGEs), които подпомагат възпалението.

 • Проблеми с храносмилането (газове, диария, подуване на корема, запек)

Всички тези неприятни проблеми могат да произтичат от болни, възпалени черва, които са прекалено пропускливи и позволяват на токсините да попаднат в кръвта. Това е и една от основните причини в тялото да има хронично възпаление.

Прочетете по темата:

Диета при хроничен запек >>>

 • Перманентна умора

Възпалените клетки са болни клетки, които не успяват да произвеждат енергията, от която вие се нуждаете, за да се чувствате свежи и бодри. В резултат на това вие се чувствате уморени дори в началото на деня – след като се събуждате, а в следобедните часове вече усещате тялото си изтощено.

 • Кожни проблеми (екземи, псориазис, петна)

Тези кожни проблеми могат да бъдат външният знак за вътрешни болести. Поради тази причина има връзка между псориазиса и възпалителни състояния, проявяващи се вътрешно като диабет и сърдечно-съдови заболявания).

 • Алергии

Ако страдате от постоянно сълзене на очите или пък постоянна хрема, това може да се дължи на хронично възпаление.

Добави описание

 • Подпухнало лице и торбички по очите

Това също е често срещан признак за вътрешно възпаление, което трябва да овладеете.

 • Заболяване на венците

Този неприятен проблем също може да се дължи на вътрешно възпаление във вашия организъм.

 • Депресия, тревожност и мозъчна мъгла

Възпалението може да се отрази на химичните процеси в мозъка, предизвиквайки промени в начина, по който мислите и се чувствате.

Прочетете още по темата:

5 неща, които не знаете за депресията >>>

 • При мъжете – еректилна дисфункция

Хроничното възпаление може да бъде причина и за този проблем.

Как да се преборите с хроничното възпаление?

Ако имате някои от тези здравословни проблеми, сочещи вътрешно възпаление, добрата новина е, че можете да го овладеете. Тайната на успеха се крие в някои промени, свързани с вашия начин на живот:

 • Започнете с премахването на всички възпалителни храни от вашето меню като например тези, богати на захар. Вместо това наблегнете на хранене с по-чисти белтъчини, зеленчуци и здравословни мазнини.
 • Упражнявайте се редовно. Не забравяйте, че физическата активност е изключително важна за цялостното ви здраве.
 • Спете достатъчно време (минимум 7-8 часа за денонощие).
 • Намерете начин да релаксирате не само тялото си, но и своя ум.

26.05.2016/Милена Алексиева

Още от "Заболявания"

Нервен стомах

Нервен стомах

Една от най-често срещаните диагнози при интензивни стомашни оплаквания е нервен стомах. При нервния стомах става въпрос за функционално храносмилателно смущение (функционална диспепсия), а не за тъканни увреждания на храносмилателния тракт.

Далтонизъм – цветна слепота

Далтонизъм – цветна слепота

Цветната слепота, позната още като дисхроматопсия, е аномалия, при която не може да различавате само някои или всички от трите основни цвята, към които е чувствително окото – червен, син и зелен.

Фибромиалгия – необяснима болка

Фибромиалгия – необяснима болка

Фибромиалгията е типично женско състояние или заболяване изразяващо се в хронична болка по цялото тяло. На какво се дължи, какви са симптомите и как се лекува фибромиалгия?