Витамин К

0 коментара4/5

Витамин К не е толкова познат колкото останалите витамини в семейството, но и той е не по-малко необходим на организма. Как витамин К се отразява на здравето и какво трябва да знаете за него?

Витамин К
За пръв път за витамин К (или още менадион) се заговаря през 1929г., когато датският учен Хенрик Дам попада на ново и непознато химично съединение. Едва през 1974г. обаче специалисти категорично обявяват съществуването на витамин К и споделят със света неговите функции. Но само частично – всъщност учени и до днес проучват свойствата му.

Какво е известно за витамин К?

Витамин К се образува с помощта на бактерия в човешкото тяло, но може и да се набавя външно, като се консумират определени продукти. Витаминът е полезен за сърдечната дейност, предпазва артериите от уплътняване, отразява се добре на черния дроб и съдейства на организма за бързото усвояване на калций. Освен това менадионът има съсирващо действие и предпазва от кръвозагуба, ето защо се препоръчва и като лек срещу по-силна менструация. Последни проучвания показват, че витамин К предпазва от остеопороза като поддържа костите здрави и участва активно в борбата с рака.Обикновено хората, при които има недостиг на витамин К, лесно се сдобиват със синини и белези и често им тече кръв от носа. Освен това, когато се наранят, раната заздравява по-бавно.

С витамин К обаче не бива да се прекалява - предозирането му може да бъде животозастрашаващо. Не трябва да се съчетава с витамин Е, тъй като комбинацията може да доведе до кръвоизлив. Избягва се приемът му и при лечение, което цели разреждане на кръвта, тъй като ефектът му е обратен.
Витамин К
Как да си набавите витамин К?


Ако се оплаквате от недостиг на витамин К, с подходящото меню лесно може да си го набавите. Яжте повече зелени зеленчуци - спанак, коприва, марули, брюкселско зеле, броколи, цикория. От плодовете заложете най-вече на киви и къпини. Използвайте подправки като босилек, магданоз, градински чай. Рибни деликатеси и ястия с черен дроб допълват списъка.

15.10.2012/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Витамин К".

Още от "Витамини"

5 признака, че имате недостиг на витамин D

5 признака, че имате недостиг на витамин D

Защо е важен витамин D за организма? До какво може да доведе неговата липса и какви са симптомите на недостига му? Вижте 5 признака, подсказващи, че страдате от недостиг на витамин D.

Калцият помага срещу слънчевите алергии

Удaрна доза витамин С

Витамин С е чудесен имуностимулатор. През зимния сезон, когато заплахата от простудни заболявания и грип значително нараства, организмът се нуждае повече от всякога от удaрна доза витамин С.

Страдате ли недостиг на витамини?

Страдате ли недостиг на витамини?

Витамините или липсата на такива може да повлияе на начина, по който се чувствате и на цялостното ви здравословно състояние. Разберете кои са общите признаци, показващи недостиг на витамини.