Витамин К

0 коментара4/5

Витамин К не е толкова познат колкото останалите витамини в семейството, но и той е не по-малко необходим на организма. Как витамин К се отразява на здравето и какво трябва да знаете за него?

Витамин К
За пръв път за витамин К (или още менадион) се заговаря през 1929г., когато датският учен Хенрик Дам попада на ново и непознато химично съединение. Едва през 1974г. обаче специалисти категорично обявяват съществуването на витамин К и споделят със света неговите функции. Но само частично – всъщност учени и до днес проучват свойствата му.

Какво е известно за витамин К?

Витамин К се образува с помощта на бактерия в човешкото тяло, но може и да се набавя външно, като се консумират определени продукти. Витаминът е полезен за сърдечната дейност, предпазва артериите от уплътняване, отразява се добре на черния дроб и съдейства на организма за бързото усвояване на калций. Освен това менадионът има съсирващо действие и предпазва от кръвозагуба, ето защо се препоръчва и като лек срещу по-силна менструация. Последни проучвания показват, че витамин К предпазва от остеопороза като поддържа костите здрави и участва активно в борбата с рака.Обикновено хората, при които има недостиг на витамин К, лесно се сдобиват със синини и белези и често им тече кръв от носа. Освен това, когато се наранят, раната заздравява по-бавно.

С витамин К обаче не бива да се прекалява - предозирането му може да бъде животозастрашаващо. Не трябва да се съчетава с витамин Е, тъй като комбинацията може да доведе до кръвоизлив. Избягва се приемът му и при лечение, което цели разреждане на кръвта, тъй като ефектът му е обратен.
Витамин К
Как да си набавите витамин К?


Ако се оплаквате от недостиг на витамин К, с подходящото меню лесно може да си го набавите. Яжте повече зелени зеленчуци - спанак, коприва, марули, брюкселско зеле, броколи, цикория. От плодовете заложете най-вече на киви и къпини. Използвайте подправки като босилек, магданоз, градински чай. Рибни деликатеси и ястия с черен дроб допълват списъка.

15.10.2012/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Витамин К".

Още от "Витамини"

Изпитано средство срещу грип и настинка

Изпитано средство срещу грип и настинка

Грейпфрут успешно се бори с вируси и бактерии

Рибено масло - 10 ползи за здравето

Рибено масло - 10 ползи за здравето

Какво трябва да знаем за рибеното масло и кои са ползите за здравето ни. Вижте 10 здравословни причини да приемате рибено масло.

Не прекалявайте с витамините

Не прекалявайте с витамините

От малки сме свикнали да знаем, че колкото повече витамини приемаме, толкова по-здрави ще сме.