Витамин А – еликсир на младостта

0 коментара1/5

Витамин А е силен имуностимулатор, спечелил е наименованието си еликсир на младостта поради чудотворното си действие върху кожата и се нарича още витамин на растежа. Какво още не знаете за витамин А?


Витамин А – еликсир на младосттаВитамин А е мастноразтворим, познат в две форми – ретинол и каротин (провитамин А). Той не се произвежда от организма, поради което трябва да се набавя чрез храната. Но не бива да се приемат големи количества витамин А поради опасността от настъпване от хипервитаминоза. Организмът успява да задържа достатъчно големи количества от витамина, като най-големи са запазите, намиращи се в черния дроб. Прекомерният прием на витамин А може да доведе до болки в корема, главоболие, нервност, болки в костната система, повръщане, размазано виждане.

Функции на витамин А:

 

  • Каротинът спомага за растежа и развитието на здрава костна система. Витамин А е необходим и за доброто състояние на венците, зъбите, косата и ноктите. Липсата на витамин А в организма води до косопад, суха и чуплива коса, суха, тъмна, загрубяла, врoгoвена кожа, забавен растеж.

 

  • Подобрява състоянието ( здравина, еластичност и въобще цялостен външен вид) и функциите на кожата и кожните жлези. Ето защо витамин А се нарича още еликсир на младостта. Той стимулира образуването на колаген, поради което се смята, че ретинолът има способността да изглажда кожата и да премахна бръчките до известна степен.  
  • Важен е заВитамин А – еликсир на младосттадоброто зрение, а липсата на витамин А в организма може да доведе до ксерофталмия (увреждане роговицата на окото) и кокоша слепота.
  • Витамин А е силен имуностимулатор. Без наличието му, организмът е податлив на вируси, инфекциозни заболявания и прочие.
  • Подобрява обмяната на веществата.
  • Витамин А е силен антиоксидант като предпазва организма от негативните влияния на околната среда.

Богати на витамин А са както животински, така и растителни продукти – яйца, черен дроб, мляко, рибено масло, ябълки, праскови, кайсии, шипка, слива, касис, моркови, тиква, червени чушки, домати и повечето цитруси.

Необходимата дневна доза витамин А е между 6 и 8 мг. Обикновено хората, болни от рак, туберкулоза, със заболявания на бъбреците, простатата, с проблеми с храносмилателната и отделителната система се нуждаят от по-големи количества витамин А.

27.07.2011/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Витамин А – еликсир на младостта".

Още от "Витамини"

Кои са твоите витамини?

Кои са твоите витамини?

Какви витамини да пиете зависи от вашия начин на живот.

Азбука на витамините

Азбука на витамините

За витамините накратко.

Витамините и ...

Витамините и ...

диетите за отслабване, алкохола, противозачатъчните средства, цигарите