Витамин А – еликсир на младостта

0 коментара1/5

Витамин А е силен имуностимулатор, спечелил е наименованието си еликсир на младостта поради чудотворното си действие върху кожата и се нарича още витамин на растежа. Какво още не знаете за витамин А?


Витамин А – еликсир на младосттаВитамин А е мастноразтворим, познат в две форми – ретинол и каротин (провитамин А). Той не се произвежда от организма, поради което трябва да се набавя чрез храната. Но не бива да се приемат големи количества витамин А поради опасността от настъпване от хипервитаминоза. Организмът успява да задържа достатъчно големи количества от витамина, като най-големи са запазите, намиращи се в черния дроб. Прекомерният прием на витамин А може да доведе до болки в корема, главоболие, нервност, болки в костната система, повръщане, размазано виждане.

Функции на витамин А:

 

  • Каротинът спомага за растежа и развитието на здрава костна система. Витамин А е необходим и за доброто състояние на венците, зъбите, косата и ноктите. Липсата на витамин А в организма води до косопад, суха и чуплива коса, суха, тъмна, загрубяла, врoгoвена кожа, забавен растеж.

 

  • Подобрява състоянието ( здравина, еластичност и въобще цялостен външен вид) и функциите на кожата и кожните жлези. Ето защо витамин А се нарича още еликсир на младостта. Той стимулира образуването на колаген, поради което се смята, че ретинолът има способността да изглажда кожата и да премахна бръчките до известна степен.  
  • Важен е заВитамин А – еликсир на младосттадоброто зрение, а липсата на витамин А в организма може да доведе до ксерофталмия (увреждане роговицата на окото) и кокоша слепота.
  • Витамин А е силен имуностимулатор. Без наличието му, организмът е податлив на вируси, инфекциозни заболявания и прочие.
  • Подобрява обмяната на веществата.
  • Витамин А е силен антиоксидант като предпазва организма от негативните влияния на околната среда.

Богати на витамин А са както животински, така и растителни продукти – яйца, черен дроб, мляко, рибено масло, ябълки, праскови, кайсии, шипка, слива, касис, моркови, тиква, червени чушки, домати и повечето цитруси.

Необходимата дневна доза витамин А е между 6 и 8 мг. Обикновено хората, болни от рак, туберкулоза, със заболявания на бъбреците, простатата, с проблеми с храносмилателната и отделителната система се нуждаят от по-големи количества витамин А.

27.07.2011/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Витамин А – еликсир на младостта".

Още от "Витамини"

10 минерала за добро здраве

10 минерала за добро здраве

Често един-единствен микроелемент може да подобри настроението ни, да повиши имунитета ни и да забави стареенето. Важно е навреме да разберем какво не ни достига и как да компенсираме дефицита.

Топ 10 на плодовете за всяко меню

Топ 10 на плодовете за всяко меню

През летните горещини повечето дами залагат на по-леки храни, предимно плодове и зеленчуци.

Калцият помага срещу слънчевите алергии

Удaрна доза витамин С

Витамин С е чудесен имуностимулатор. През зимния сезон, когато заплахата от простудни заболявания и грип значително нараства, организмът се нуждае повече от всякога от удaрна доза витамин С.