Хиповитаминоза и авитаминоза

0 коментара3/5

Хиповитаминоза и авитаминоза настъпват при недостиг на един или няколко витамина в организма. Хиповитамнозата и авитаминозата са толкова опасни за здравето, колкото и хипервитаминозата (излишък на витамини).

Хиповитаминоза и авитаминоза
Хиповитаминозата, позната още като витаминна недостатъчност, възниква при дефицит на витамини в храната или, ако витамините, които приемаме не се абсорбират качествено от организма. При хиповитаминозата има недостиг на един или няколко витамина, а при авитаминозата се наблюдава пълна липса на витамини в организма.

Условно причините за хиповитаминоза и авитаминоза могат да се разделят в две групи:
  • Алиментарни (хранителни) заболявания, които водят до появата на хипо- и авитаминози.
  • Заболявания, които водят до  развитието на вторични и хипо- и авитаминози.
Причини за алиментарна витаминна недостатъчност.
  • Неправилно съчетаване на хранителните продукти. При липсата на плодове и зеленчуци в дневното ви меню е възможно да настъпи дефицит на витамин С. Безразборната консумация на рафинирани продукти (захарни и тестени изделия, пречистен ориз и др.) води до липсата на витамини от В групата. При продължително консумиране само на растителни храни настъпва недостиг на витамни В12 и D.
  • Сезонни колебания във витаминното съдържание на хранителни продукти. През зимата и пролетта е намалено количеството на витамин С в плодовете и зеленчуците, и на витамини А и D в млечните продукти и яйцата.
  • Хиповитаминоза и авитаминозаНеправилното хранене и неправилната обработка на хранителните продукти. Това води до загубата на витамини С, А и В.
  • Небалансирано хранене. Дори при достатъчен прием на витамини, при продължителен недостиг на белтъчини в организма, може да настъпи дефицит на много витамини. Недостигът или излишъкът на едни витамини в храната нарушава обмена на други.
  • Повишена потребност на организма от витамини, предизвикана от естеството на работа, климата, бременност или кърмене. В тези случаи нормалното количество на витамини в храната се оказва недостатъчно за организма. При по-студен климат или работа в горещи помещения, свързана с обилно потене, с използването на вредни химически вещества и с голямо нервно и психическо натоварване например нуждата от витамини се увеличава с около 30 до 50%.
За да си набавите необходимите витамини за организма е добре да консумирате силно витаминозни храни. Важно е да знаете, че при термична обработка, хранителните продукти губят 20% от витамините В2, РР и бетакаротин, 28% от витамин В1, 30% от витамин А и 60% от витамин С.   Ако решите да подсилите организма си с витамини от аптеката, трябва да знаете, че едно драже на ден е напълно достатъчно. Имайте едно на ум, че приемането на големи количества витамини може да навреди на здравето ви и да наруши обмяната на веществата. 

При витаминна недостатъчност липсват отчетливи клинични прояви. Обичайните симптоми при хиповитаминоза са намалена работоспособност, отслабена имунна система, умора, главоболие, раздразнителност, лош сън и липса на апетит. Често срещани симптоми са и появата на пъпки, ечемик, циреи, отслабване на паметта, вниманието и зрението. Често ноктите се цепят, косата капе и губи блясъка си. Витаминната недостатъчност е причината и за трудното зарастване дори на най-малките ранички и кървенето на венците.
Хиповитаминоза и авитаминоза
Има и специфични симптоми при липсата на всеки конкретен витамин.
При А-хиповитаминоза зрението е много слабо при здрач. Кожата е суха, нееластична и загрубяла. Наблюдава се също така и сълзотечение. При С-хиповитаминоза се наблюдава кървене и подуване на венците, кървене от лигавицата на стомаха и червата, болки по тялото, намалена работоспособност, умора. При витаминна недостатъчност на В2 и В6 се напукват устните, цепят се ъглите на устните, усещате сухота в устата, а кожата ви също е доста изсушена..

25.11.2009/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Хиповитаминоза и авитаминоза".

Още от "Витамини"

Превърнете зеленчуците в задължителна част от дневното менюто

Топ 10 зеленчука за всяко меню

Разберете кои зеленчуци за какво помагат. Подбрахме за вас топ 10 на зеленчуците, които е полезно често да присъстват в дневното ви меню.

10 витамини и минерали, от които имаме нужда

10 витамини и минерали, от които имаме нужда

Витамините и минералите са ключови за нашето здравословно състояние. Знаем ли обаче за какво са полезни отделните витамини и минерали и как да си ги набавим по естествен начин. Събрахме за вас 10 от най-важните витамини и минерали и най-важното, което трябва да знаете за тях.

Аминокиселини - градивните елементи на здравето

Аминокиселини - градивните елементи на здравето

Какво са аминокиселините? Кои аминокиселини тялото ни произвежда само, кои трябва да си набавим чрез храната. Научете всичко за аминокиселините.