Аминокиселини - градивните елементи на здравето

0 коментара0/5

Какво са аминокиселините? Кои аминокиселини тялото ни произвежда само, кои трябва да си набавим чрез храната. Научете всичко за аминокиселините.

Аминокиселини - градивните елементи на здравето
 © istockphoto.com

Всичко за аминокиселините. Какво трябва да знаем за аминокиселините?

Аминокиселините са сред най-важните градивни елементи за тялото ни. Те се грижат за възстановяването на тъканите и участват в изграждането на клетките. Важна роля на аминокиселините е, че образуват антитела, които се борят срещу бактерии и вируси. Аминокиселините участват в мускулната активност и в пренасянето на кислород в тялото. Аминокиселините са вторият най-важен елемент (след водата) при изграждането на тялото. 

Аминокиселините могат да се разделят най-основно в 2 категории - незаменими (наричат ги още есенциални) и заменими. Съществуват над 100 аминокиселини, но в състава на белтъците в човешкото тяло се срещат 20. От тези 20 аминокиселини 8 са незаменими (есенциални аминокиселини) и 12 са заменими (неесенциални). 

Заменимите аминокиселини са тези, които човешкото тяло може да си произведе само. Незаменимите (есенциални) аминокиселини са тези 8 вида, които човек трябва да си набави допълнително чрез храна или хранителни добавки. Незаменимите аминокиселини са  метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилалнин и валин. Понякога към тези 8 аминокиселини се причислява и хистидин, която се счита за полуесенциална. Полуесенциална е, защото тялото ни има нужда от нея, но хистидинът се произвежда в тялото на възрастните хора, не и децата.

Недостиг на аминокиселини?

Най-застрашени от недостиг на аминокиселини са хората, които често се подлагат не непроверени и съмнително здравословни хранителни режими и диети. При неправилно хранене протеините от мускулите се разпадат и отделилите се от тях аминокиселини служат за поддържане нормалната функция на органи, които се нуждаят от тях. Неправилното хранене и недостига на аминокиселини може да са сред причините тялото ви да не образува мускулна маса въпреки интензивните упражнения. 

Веганите и вегетарианците също може да страдат от недостиг на аминокиселини, защото храните, които консумират, са бедни на тези важни за здравето елементи

веганство

 

ВИЖТЕ СЪЩО:

За и против веганството.Предимства и недостатъци на този начин на хранене и живот >>>

 

 

8 есенциални/ незаменими аминокиселини, защо са важни и как да си ги набавим чрез храната

Без да навлизаме в излишни подробности, ще разгледаме накратко 8-те есенциални / незаменими аминокиселини, ще видим защо са важно до какво може да доведе недостигът им и с кои храни можем да си ги набавим

1. Есенциални аминокиселини: Метионин

Метионинът действа като антиоксидант и подпомага метаболизма на клетъчно ниво. Метионинът е аминокиселина, която се използва за лечение на заболявания на черния дроб. Тази аминокиселина също така може да спре разпространението на вируси, причиняващи грип, в тялото. С метионина обаче трябва да се внимава, тъй като предозирането с него може да доведе до натрупване на мазнини в кръвта и образуването на плаки.

Хранителни източници на метионин: риба, яйца, сусам, свинско и телешко месо, зърнени храни

2. Есенциални аминокиселини: Треонин

Треонинът е важна аминокиселина за здравето на зъбите, костите, хрущялите и косата. Треонинът също така е изключително важен за правилното функциониране на червата

Хранителни източници на треонин: извара, мляко, яйца, сусам, боб, риба, птичи меса, леща, зърнени култури

3. Есенциални аминокиселини: Триптофан

Наричат триптофана сънотворната аминокиселина, защото е ключов за прозиводството на серотонина (невротрансмитер, който успокоява мозъка), витамин В3 и мелатонин. Триптофанът се използва за лечение на състояния, свързани с ниските нива на серотонин в мозъка. Такива са различните видове сезонни депресии, ПМС и други.

4. Есенциални аминокиселини: Левцин

Наричат левцина буферна аминокиселина или буферен протеин. Левцинът защитава тялото при недостиг на желязо. В същото време левцинът защитава тялото от левцин, в случай на предозиране. Левцинът се използва за подобряване на физическата активност и издръжливост. препоръчва се на спортисти и хора, чиято работа е свързана с висока физическа активност. Предозирането с левцин може да доведе до болест на урината като кленов сироп. В тежките случаи това заболяване със странно име може да доведе до делириум, различни неврологични проблеми и дори смърт

Хранителни източници на левцин: Левцин в големи количества има в млечните продукти и месото. В по-малки количества - в соя, бадеми, кафяв ориз, грах, леща, кашу и царевица

5. Есенциални аминокиселини: Изолевцин

Изолевцинът регулира нивата на кръвната захар и ни прави по-енергични. Изолевцинът играе важна роля в преноса на кислород от белите дробове до други части на тялото. Тази аминокиселина също така е ключва за производството на хемоглобин. Когато се приема перорално (през устата), изолевцинът намалява нивото на захар в кръвта с 20% и увеличава абсорбцията на захар в мускулите със 71%, без да се повиши нивото на инсулин в кръвта.

Хранителни източници на изолевцин: яйца, пилешко и пушко месо, риба, соя, водорасли, млечни продукти

 

6. Есенциални аминокиселини: Лизин

Лизинът е ключова аминокиселина за производството на хормони и ензими. Важен е и за образуването на колаген, ключове вещество за кожата, костите, мускулите и хрущялите. Лизинът е важна аминокиселина, която регулира нивата на калций в кръвта. Лизинът също така отговаря за растежа на косата и ноктите, за обновяването на кожата. С лизина трябва да внимават хора, които имат сърдечносъдови заболявания. Лизин обикновено трябва да приемат вегетарианците и веганите, тъй като тази аминокиселина се съдържа в много малко от зеленчуците. Симптоми на предозирането с лизин са диария и болки в корема

Хранителни източници на лизин: месо, риба, яйца, млечни продукти, боб

7. Есенциални аминокиселини:  Фениланин

Фениланинът помага, ако имаме проблеми с честа смяна на настроенията, чувство за тревожност, депресия. Фениланинът има три форми - D, L и DL. 

  • L-фениланинът се превръща в допамин
  • D-фениланинът произвежда ендорфини, които се отделят от хипофизата по време на физическа активност, оргазъм, възбудено състояние (не само сексуално), при болка и след прием на люти храни.
  • DL-фениланинът се продава като хранителна добавка и действа като антидепресант и аналгетик. 

8. Есенциални аминокиселини:  Валин

Валинът е сред най-важните аминокиселини. Заедно с левцина и изолевцина участва в изграждането на протеините, които се произвеждат от всяка клетка и са записани в генетичния код на всяко живо същество. 

Хранителни източници на валин: извара, яйца, риба, леща, фъстъци, сусам, тофу, белтъкът на яйцето, агнешкото и телешкото месо.

31.10.2016/ Радослава Михайлова

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ, КАТО КЛИКНЕТЕ НА СНИМКИТЕ ДОЛУ: 

 

витамини и минералитоксини

10 витамини и минерали, от които        10 опасни токсина, които 

               имаме нужда                               приемате често

 

Още от "Витамини"

Витамин Р – укрепва кръвоносните съдове

Витамин Р – укрепва кръвоносните съдове

Ако лесно и често ви се появяват синини и страдате от кървящи венци, то твърде вероятно е да се нуждаете от витамин Р. Какво още не знаете за витамин Р?

Витамин D – слънчевият хормон

Витамин D – слънчевият хормон

Витамин D е единственият витамин, който организмът може сам да образува под въздействието на слънчевата светлина. Витамин D е важен за растежа, тъй като регулира калциево-фосфорната обмяна в организма.

4 витамини и минерали, които НЕ трябва да приемате

4 витамини и минерали, които НЕ трябва да приемате

От реклами, от приятели и откъде ли не чуваме, че трябва да взимаме определени витамини и минерали. Много от тях обаче се оказват съвсем ненужни. Вижте 4 витамини и минерали, които може би не трябва да приемате.