Аминокиселини - градивните елементи на здравето

0 коментара0/5

Какво са аминокиселините? Кои аминокиселини тялото ни произвежда само, кои трябва да си набавим чрез храната. Научете всичко за аминокиселините.

Аминокиселини - градивните елементи на здравето
 © istockphoto.com

Всичко за аминокиселините. Какво трябва да знаем за аминокиселините?

Аминокиселините са сред най-важните градивни елементи за тялото ни. Те се грижат за възстановяването на тъканите и участват в изграждането на клетките. Важна роля на аминокиселините е, че образуват антитела, които се борят срещу бактерии и вируси. Аминокиселините участват в мускулната активност и в пренасянето на кислород в тялото. Аминокиселините са вторият най-важен елемент (след водата) при изграждането на тялото. 

Аминокиселините могат да се разделят най-основно в 2 категории - незаменими (наричат ги още есенциални) и заменими. Съществуват над 100 аминокиселини, но в състава на белтъците в човешкото тяло се срещат 20. От тези 20 аминокиселини 8 са незаменими (есенциални аминокиселини) и 12 са заменими (неесенциални). 

Заменимите аминокиселини са тези, които човешкото тяло може да си произведе само. Незаменимите (есенциални) аминокиселини са тези 8 вида, които човек трябва да си набави допълнително чрез храна или хранителни добавки. Незаменимите аминокиселини са  метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилалнин и валин. Понякога към тези 8 аминокиселини се причислява и хистидин, която се счита за полуесенциална. Полуесенциална е, защото тялото ни има нужда от нея, но хистидинът се произвежда в тялото на възрастните хора, не и децата.

Недостиг на аминокиселини?

Най-застрашени от недостиг на аминокиселини са хората, които често се подлагат не непроверени и съмнително здравословни хранителни режими и диети. При неправилно хранене протеините от мускулите се разпадат и отделилите се от тях аминокиселини служат за поддържане нормалната функция на органи, които се нуждаят от тях. Неправилното хранене и недостига на аминокиселини може да са сред причините тялото ви да не образува мускулна маса въпреки интензивните упражнения. 

Веганите и вегетарианците също може да страдат от недостиг на аминокиселини, защото храните, които консумират, са бедни на тези важни за здравето елементи

веганство

 

ВИЖТЕ СЪЩО:

За и против веганството.Предимства и недостатъци на този начин на хранене и живот >>>

 

 

8 есенциални/ незаменими аминокиселини, защо са важни и как да си ги набавим чрез храната

Без да навлизаме в излишни подробности, ще разгледаме накратко 8-те есенциални / незаменими аминокиселини, ще видим защо са важно до какво може да доведе недостигът им и с кои храни можем да си ги набавим

1. Есенциални аминокиселини: Метионин

Метионинът действа като антиоксидант и подпомага метаболизма на клетъчно ниво. Метионинът е аминокиселина, която се използва за лечение на заболявания на черния дроб. Тази аминокиселина също така може да спре разпространението на вируси, причиняващи грип, в тялото. С метионина обаче трябва да се внимава, тъй като предозирането с него може да доведе до натрупване на мазнини в кръвта и образуването на плаки.

Хранителни източници на метионин: риба, яйца, сусам, свинско и телешко месо, зърнени храни

2. Есенциални аминокиселини: Треонин

Треонинът е важна аминокиселина за здравето на зъбите, костите, хрущялите и косата. Треонинът също така е изключително важен за правилното функциониране на червата

Хранителни източници на треонин: извара, мляко, яйца, сусам, боб, риба, птичи меса, леща, зърнени култури

3. Есенциални аминокиселини: Триптофан

Наричат триптофана сънотворната аминокиселина, защото е ключов за прозиводството на серотонина (невротрансмитер, който успокоява мозъка), витамин В3 и мелатонин. Триптофанът се използва за лечение на състояния, свързани с ниските нива на серотонин в мозъка. Такива са различните видове сезонни депресии, ПМС и други.

4. Есенциални аминокиселини: Левцин

Наричат левцина буферна аминокиселина или буферен протеин. Левцинът защитава тялото при недостиг на желязо. В същото време левцинът защитава тялото от левцин, в случай на предозиране. Левцинът се използва за подобряване на физическата активност и издръжливост. препоръчва се на спортисти и хора, чиято работа е свързана с висока физическа активност. Предозирането с левцин може да доведе до болест на урината като кленов сироп. В тежките случаи това заболяване със странно име може да доведе до делириум, различни неврологични проблеми и дори смърт

Хранителни източници на левцин: Левцин в големи количества има в млечните продукти и месото. В по-малки количества - в соя, бадеми, кафяв ориз, грах, леща, кашу и царевица

5. Есенциални аминокиселини: Изолевцин

Изолевцинът регулира нивата на кръвната захар и ни прави по-енергични. Изолевцинът играе важна роля в преноса на кислород от белите дробове до други части на тялото. Тази аминокиселина също така е ключва за производството на хемоглобин. Когато се приема перорално (през устата), изолевцинът намалява нивото на захар в кръвта с 20% и увеличава абсорбцията на захар в мускулите със 71%, без да се повиши нивото на инсулин в кръвта.

Хранителни източници на изолевцин: яйца, пилешко и пушко месо, риба, соя, водорасли, млечни продукти

 

6. Есенциални аминокиселини: Лизин

Лизинът е ключова аминокиселина за производството на хормони и ензими. Важен е и за образуването на колаген, ключове вещество за кожата, костите, мускулите и хрущялите. Лизинът е важна аминокиселина, която регулира нивата на калций в кръвта. Лизинът също така отговаря за растежа на косата и ноктите, за обновяването на кожата. С лизина трябва да внимават хора, които имат сърдечносъдови заболявания. Лизин обикновено трябва да приемат вегетарианците и веганите, тъй като тази аминокиселина се съдържа в много малко от зеленчуците. Симптоми на предозирането с лизин са диария и болки в корема

Хранителни източници на лизин: месо, риба, яйца, млечни продукти, боб

7. Есенциални аминокиселини:  Фениланин

Фениланинът помага, ако имаме проблеми с честа смяна на настроенията, чувство за тревожност, депресия. Фениланинът има три форми - D, L и DL. 

  • L-фениланинът се превръща в допамин
  • D-фениланинът произвежда ендорфини, които се отделят от хипофизата по време на физическа активност, оргазъм, възбудено състояние (не само сексуално), при болка и след прием на люти храни.
  • DL-фениланинът се продава като хранителна добавка и действа като антидепресант и аналгетик. 

8. Есенциални аминокиселини:  Валин

Валинът е сред най-важните аминокиселини. Заедно с левцина и изолевцина участва в изграждането на протеините, които се произвеждат от всяка клетка и са записани в генетичния код на всяко живо същество. 

Хранителни източници на валин: извара, яйца, риба, леща, фъстъци, сусам, тофу, белтъкът на яйцето, агнешкото и телешкото месо.

31.10.2016/ Радослава Михайлова

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ, КАТО КЛИКНЕТЕ НА СНИМКИТЕ ДОЛУ: 

 

витамини и минералитоксини

10 витамини и минерали, от които        10 опасни токсина, които 

               имаме нужда                               приемате често

 

Още от "Витамини"

Топ 10 на плодовете за всяко меню

Топ 10 на плодовете за всяко меню

През летните горещини повечето дами залагат на по-леки храни, предимно плодове и зеленчуци.

6 хранителни вещества за здрави очи

6 хранителни вещества за здрави очи

Зрението се влошава с течение на годините. Това е процес, който засяга голяма част от хората. Ако обаче вие искате да се радвате на здрави очи, вижте на кои 6 хранителни вещества трябва да наблегнете.

Страдате ли недостиг на витамини?

Страдате ли недостиг на витамини?

Витамините или липсата на такива може да повлияе на начина, по който се чувствате и на цялостното ви здравословно състояние. Разберете кои са общите признаци, показващи недостиг на витамини.