5 признака, че имате недостиг на витамин D

0 коментара0/5

Защо е важен витамин D за организма? До какво може да доведе неговата липса и какви са симптомите на недостига му? Вижте 5 признака, подсказващи, че страдате от недостиг на витамин D.

5 признака, че имате недостиг на витамин D
 © iStock

Като всеки друг витамин, витамин D е много важен за правилната работа на организма. Най-добрият начин човек да си набави достатъчно количество витамин D, е като прекарва много време на слънце. Това обаче невинаги е възможно, особено през студените месеци от годината.

Дори да се храните здравословно, това също не е гаранция, че в тялото ви има нужното количество витамин D. Това Витамин D се среща най-често в гъбите, яйцата и телешкия черен дроб. Това хранително вещество играе важна роля по отношение на здравината на костите и зъбите.

Витамин D – слънчевият хормон >>>

Недостигът на витамин D може да доведе до остеопороза, сърдечно-съдови проблеми, диабет, високо кръвно налягане и депресия. За ваше спокойствие, винаги може да си направите кръвен тест, за да установите дали в организма ви има липса на витамин D.

Има някои насочващи признака, които могат да бъдат индикатор, че имате недостиг на витамин D. Ако разпознаете някои от тях, най-добре направете нужните изследвания и се консултирайте с лекар по какъв начин да приемате необходимият витамин D.

Прекомерно изпотяване

Един от първите забележими симптоми на недостиг на витамин D може да бъде прекомерното изпотяване в зоната на челото. Ако често се изпотявате по челото, дори когато нивото ви на активност остава стабилно, а температурата на околната среда е нормална – най-добре си направете тест и проверете дали изпитвате недостиг на витамин D.

Добави описание

Честа умора

Мускулната сила не зависи само от желязото в организма. Понякога недостигът на витамин D може да ви кара да се преуморявате бързо – независимо, че спите достатъчно часове. Витамин D е важен елемент за едно здраво и силно тяло, както при по-младите, така и при по-възрастните хора.

Храни, източници на витамин D >>>

Проблеми с костите

Човек спира изграждането на костната си маса около 30-тата година. Според някои проучвания липсата на витамин D може да ускори или да влоши симптомите на остеопороза. Най-сигурният начин да защитите костите си, е като приемате достатъчно количество витамин D чрез излагане на повече слънчеви лъчи, консумация на определени храни и прием на добавки.

Хронична болка

Остеомалацията е костно заболяване, което се свързва с недостига или недостатъчното абсорбиране на витамин D от организма. Един от симптомите на остеомалацията се изразява в появата на болка на различни места по скелета като например – в ставите. Мускулна болка също не е изключена. Ето защо, ако имате някакъв дискомфорт, който продължава повече от няколко седмици, най-добре се изследвайте за недостиг на витамин D. Интересен факт е, че достатъчното количество от витамина може да намали болката след тренировка и да забързва възстановяването на мускулите.

10 витамини и минерали, от които имаме нужда >>>

Депресия

Диагнозата депресия често е свързана с недостиг на витамин D. Макар че все още не е ясна точната връзка между двете, смята че, че витамин D може да влияе на същите зони в мозъка, както серотонинът (отговорен за доброто настроение).

28.12.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 признака, че имате недостиг на витамин D".

Още от "Витамини"

Кои са твоите витамини?

Кои са твоите витамини?

Какви витамини да пиете зависи от вашия начин на живот.

6 хранителни вещества за здрави очи

6 хранителни вещества за здрави очи

Зрението се влошава с течение на годините. Това е процес, който засяга голяма част от хората. Ако обаче вие искате да се радвате на здрави очи, вижте на кои 6 хранителни вещества трябва да наблегнете.

10 минерала за добро здраве

10 минерала за добро здраве

Често един-единствен микроелемент може да подобри настроението ни, да повиши имунитета ни и да забави стареенето. Важно е навреме да разберем какво не ни достига и как да компенсираме дефицита.