5 признака, че имате недостиг на витамин D

0 коментара0/5

Защо е важен витамин D за организма? До какво може да доведе неговата липса и какви са симптомите на недостига му? Вижте 5 признака, подсказващи, че страдате от недостиг на витамин D.

5 признака, че имате недостиг на витамин D
 © iStock

Като всеки друг витамин, витамин D е много важен за правилната работа на организма. Най-добрият начин човек да си набави достатъчно количество витамин D, е като прекарва много време на слънце. Това обаче невинаги е възможно, особено през студените месеци от годината.

Дори да се храните здравословно, това също не е гаранция, че в тялото ви има нужното количество витамин D. Това Витамин D се среща най-често в гъбите, яйцата и телешкия черен дроб. Това хранително вещество играе важна роля по отношение на здравината на костите и зъбите.

Витамин D – слънчевият хормон >>>

Недостигът на витамин D може да доведе до остеопороза, сърдечно-съдови проблеми, диабет, високо кръвно налягане и депресия. За ваше спокойствие, винаги може да си направите кръвен тест, за да установите дали в организма ви има липса на витамин D.

Има някои насочващи признака, които могат да бъдат индикатор, че имате недостиг на витамин D. Ако разпознаете някои от тях, най-добре направете нужните изследвания и се консултирайте с лекар по какъв начин да приемате необходимият витамин D.

Прекомерно изпотяване

Един от първите забележими симптоми на недостиг на витамин D може да бъде прекомерното изпотяване в зоната на челото. Ако често се изпотявате по челото, дори когато нивото ви на активност остава стабилно, а температурата на околната среда е нормална – най-добре си направете тест и проверете дали изпитвате недостиг на витамин D.

Добави описание

Честа умора

Мускулната сила не зависи само от желязото в организма. Понякога недостигът на витамин D може да ви кара да се преуморявате бързо – независимо, че спите достатъчно часове. Витамин D е важен елемент за едно здраво и силно тяло, както при по-младите, така и при по-възрастните хора.

Храни, източници на витамин D >>>

Проблеми с костите

Човек спира изграждането на костната си маса около 30-тата година. Според някои проучвания липсата на витамин D може да ускори или да влоши симптомите на остеопороза. Най-сигурният начин да защитите костите си, е като приемате достатъчно количество витамин D чрез излагане на повече слънчеви лъчи, консумация на определени храни и прием на добавки.

Хронична болка

Остеомалацията е костно заболяване, което се свързва с недостига или недостатъчното абсорбиране на витамин D от организма. Един от симптомите на остеомалацията се изразява в появата на болка на различни места по скелета като например – в ставите. Мускулна болка също не е изключена. Ето защо, ако имате някакъв дискомфорт, който продължава повече от няколко седмици, най-добре се изследвайте за недостиг на витамин D. Интересен факт е, че достатъчното количество от витамина може да намали болката след тренировка и да забързва възстановяването на мускулите.

10 витамини и минерали, от които имаме нужда >>>

Депресия

Диагнозата депресия често е свързана с недостиг на витамин D. Макар че все още не е ясна точната връзка между двете, смята че, че витамин D може да влияе на същите зони в мозъка, както серотонинът (отговорен за доброто настроение).

28.12.2016/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "5 признака, че имате недостиг на витамин D".

Още от "Витамини"

Рибено масло - 10 ползи за здравето

Рибено масло - 10 ползи за здравето

Какво трябва да знаем за рибеното масло и кои са ползите за здравето ни. Вижте 10 здравословни причини да приемате рибено масло.

Силата на витамините

Силата на витамините

Колкото повече витамини и минерали има в тялото, толкова по-добре е защитено то.

10 минерала за добро здраве

10 минерала за добро здраве

Често един-единствен микроелемент може да подобри настроението ни, да повиши имунитета ни и да забави стареенето. Важно е навреме да разберем какво не ни достига и как да компенсираме дефицита.