4 витамини и минерали, които НЕ трябва да приемате

0 коментара0/5

От реклами, от приятели и откъде ли не чуваме, че трябва да взимаме определени витамини и минерали. Много от тях обаче се оказват съвсем ненужни. Вижте 4 витамини и минерали, които може би не трябва да приемате.

4 витамини и минерали, които НЕ трябва да приемате
 © istockphoto.com

Калций

Калцият е един от минералите, за които особено дамите чуват много често. Съветите са да се приема калций, който да зазадрави костите и да увеличи плътността им, за да се избегнат заболявания като остеопороза.

Оказва се обаче, че приемането на калций всъщност не подобрява здравето на костите. В същото време може да има вредно влияние върху артериите и меките тъкани като ги калцифицира. Така се повишава рискът от заболявания на сърцето.

Калцият също така може да стимулира образуването на камъни в бъбреците и да попречи на естественото им разграждане. Това важи особено за хората, които са предразположени към този проблем.

Лекарите и диетолозите съветват да опитате да си набавите калция чрез храната - с млечни продукти и немлечни източници на минерала (сьомга, зелени листни зеленчуци, броколи, сардини, бял фасул, бадеми и др.)

Вижте също

6 храни с повече калций, отколкото в чаша мляко >>>

-------------------------------------------------------------------------------------

Желязо

Желязото също е минерал, чийто прием се препоръчва наляво-надясно, без да се обърне внимание на потенциалните рискове. 

Желязото помага за образуването на хемоглобин, вещество в кръвта, което доставя кислород от дробовете до другите части на тялото. Освен това желязото е ключово за формиране на някои хормони в тялото.

Заради тези важни функции, трябва да приемате желязо само след като сте си направили изследване на нивата му в кръвта.

Твърде многото желязо в кръвта може да увреди черния дроб и други органи, затова трябва да се внимава с желязо.

Вижте също:

8 храни, богати на желязо >>>

желязо

Йод

Йодът е от тези добавки, които не бива да приемате, освен ако лекар не ви го е препоръчал.Този минерал се свързва най-често с щитовидната жлеза и е ключов за производството на хормони. Възможно е приемът на йод да попречи на правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Преди да предприемете подобна стъпка, задължително се консултирайте с вашия лекар и си пуснете изследвания, които да установят нивата на йод в кръвта ви.

Витамин В6

Витамин В6 е един от витамините, с които трябва да се внимава. Най-добрият начин да си го набавите е чрез здравословна и разнообразна диета - плодове, зеленчуци, риба, птиче месо.

Ако обаче дълго време приемате витамин В6 може да развиете т.нар. невропатия - свръхчувствитеност на нервните окончания

Нашият съвет е: Никога не започвайте да приемате витамини на своя глава. Приемът на витамини и минерали трябва да става след консултация с лекар и изследвания, които да следят нивата на съответните витамини и минерали в кръвта ви. Само така ще знаете, че си помагате, вместо да си вредите.

02.06.2017/ Радослава Михайлова

Още от "Витамини"

Изпитано средство срещу грип и настинка

Изпитано средство срещу грип и настинка

Грейпфрут успешно се бори с вируси и бактерии

Витамин А – еликсир на младостта

Витамин А – еликсир на младостта

Витамин А е силен имуностимулатор, спечелил е наименованието си еликсир на младостта поради чудотворното си действие върху кожата и се нарича още витамин на растежа. Какво още не знаете за витамин А?

Топ 10 на плодовете за всяко меню

Топ 10 на плодовете за всяко меню

През летните горещини повечето дами залагат на по-леки храни, предимно плодове и зеленчуци.