Защо е здравословно да се спи на пода?

0 коментара0/5

Когато домашният ви любимец легне да спи на пода, последвайте примера му. Няма нищо по-полезно за добрия сън от спането върху твърда повърхност.

Защо е здравословно да се спи на пода?

Ако страдате от безсъние, изпитвате болки във врата и кръста, след като се събудите, не се чувствате отпочинали от съня, а напротив, дори сте по-уморени, навярно се замисляте да смените матрака си с някой особено скъп ортопедичен с мемори пяна или друга система, обещаваща добър сън. 

Истината, обаче, е, че матракът не е гаранция за добър сън, а това, което наистина може да ви помогне е да се преместите да спите на пода.

Спането върху твърда повърхност е нещо естествено заложено, така както е естествено заложено и ходенето до тоалетната в клекнало положение. И както тоалетната е удобно, но противоестествено изобретение на човечеството, което може да доведе до здравословни проблеми като хемороиди, например, така и меките легла, в които потъвате, докато спите, също могат да бъдат крайно нездравословни.

Добави описание

Защо спането на пода е здравословно?

Твърдата повърхност на пода предразполага към това да спите пи гръб, вместо да спите на една страна, както когато спите на мек матрак, в който потъвате. А спането по гръб предполага правилна и естествена позиция на врата, раменете и гръбнака, което пък е причина тялото ви да отпочива по-добре по време на сън, без излишно напрежение.

Спането по гръб върху твърда повърхност може да реши същи проблеми като болки във врата и гърба, причинени от неправилна позиция при седене и стоене, часове, прекарани зад бюро или зад волана, или просто спане върху неудобен матрак. 

Вижте още:  Съвети за правилна стойка >>>

Правилната позиция на тялото в резултат от съня на пода води до подобряване на кръвообръщението и пълно релаксиране на мускулатурата.

Все пак може да използвате малка и ниска възглавница, както и да спите върху килима или подложка за йога, например, за да не се простудите.

Нужна е около седмица, за да научите тялото си да спи на пода

Ще ви трябва поне седмица, за да свикне тялото ви със съня на пода. В началото е съвсем естествено да се чувствате ужасно, сънят ви рязко да намалее като часове, както и да се появи болка в ръцете и раменете при опитите ви да спите на лявата или дясната си страна, както сте свикнали. 

Добави описание

Леглото и мекият матрак не са за изхвърляне

Спането на пода е здравословно, но това не означава, че до края на живота си трябва да спите на килима. Всъщност сънят на пода в продължение на седмица значително подобрява впоследствие съня ви върху матрак. Ето защо е добре да редувате периоди на сън върху пода и върху леглото.

05.06.2017/Ели Йорданова

Още за: сън

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо е здравословно да се спи на пода?".

Още от "Съвети"

Важно за модерната контрацепция

Важно за модерната контрацепция

Контрацепцията има над 50-годишна история и промени чувствително лайфстайла на жената със своята поява. Българката, разбира се, има доста да се учи от своите европейски посестрими.

Безсънието – проблем на всеки пети човек

Безсънието – проблем на всеки пети човек

Страдащите хора от безсъние в световен мащаб са около 1/5 от населението на света. Жените с този проблем са два пъти повече от мъжете. С напредване на възрастта безсънието се проявява много по-често и по-активно.

Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

Днес, като кажем „вегетарианец", повечето хора си представят някой, който не яде месо. Всъщност има различни видове вегетарианство.