Защо е полезно да НЕ носим сутиен?

0 коментара0/5

За едни сутиенът е удобство, за други - точно обратното. Оказва се обаче, че сутиенът може повече да навреди отколкото да помогне. Все повече проучвания откриват и доказват различни ползи от отказването от сутиените. Вижте кои са те.

Защо е полезно да НЕ носим сутиен?
 © istockphoto.com

Без сутиен за по-добра форма на гърдите

Най-големият мит, свързан със сутиените е, че носенето им е в полза на естествената форма на гърдите. Всъщност е точно обратното. Сутиените подпират гърдите в една определена позиция, което отслабва мускулите, които ги държат стегнати. Това води до по-бързо увисване на гърдите.

Без сутиен за по-добро кръвообращение

Стегнатите сутиени и тези, които не са ни точно по мярка (като размер на чашката или обиколка) влошават кръвообращението. Смята се също така, че ако системно носите стегнат сутиен, рискът от сърдечно-съдово заболяване се покачва. Причината: Стягането е точно там, откъдето минават някои от големите кръвоносни съдове в тялото.

Вижте също:

Сутиен според формата на гърдите >>>

7 сутиена, от които всяка жена има нужда >>>

5 грешки, които допускаме при избора на бельо >>>

жена сутиен, гърди, бюст

Без сутиен за здрави гърди

Напоследък много се спекулира с идеята, че отказването от сутиена намалява риска от рак на гърдата. Това не е категорично доказано, тъй като се смята, че фактори като генетичната предразположеност и начина на живот оказват по-голямо влияние. 

Има обаче други ползи за здравето от неносенето на сутиен. Намалява се потенето, кожата има повече възможност да диша и не се замърсява толкова, колкото когато носите сутиен

Вижте също:

10 любопитни факта за женските зърна >>>

15-годишно проучване във Франция доказва, че носенето на сутиен намалява растежа на тъкани в областта на гърдите. Това е важно освен за формата на гърдите, така и за различни заболявания, рискът от които може значително да се намали.

Без сутиен за повече удобство

Вероятно почти всяка жена ще се съгласи, че един от най-блажените моменти на деня е да се прибере у дома, да свали сутиена си и облекчено да въздъхне. Подобно на въздишката, която се чува след слизането от неудобни обувки. Това важи не само за неудобните като размер, но и като материя сутиени.

Бралетката е удобна алтернатива на сутиена:

Затова ви съветваме, ако не можете в ежедневието си да се откажете от сутиена, то да подберете такъв, който ви е максимално удобен. Идеалните ежедневни варианти са безшевни и без банели, с правилно избрана обиколка и верният размер чашка. Инвестирайте във вашия сутиен в името на удобството и най-вече на здравето.

12.05.2017/ Радослава Михайлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Защо е полезно да НЕ носим сутиен?".

Още от "Съвети"

За здрав уринарен тракт при децата и възрастните

За здрав уринарен тракт при децата и възрастните

Възпаленията на уринарния тракт са изключително чест здравословен проблем и създават дискомфорт, особено при жените.

Умеренето физическо натоварване подсилва имунитета

Как да подсилим имунитета при ниски температури

Макар че пролетта чука на вратата ни, вирусите и гриповете все още са в своята стихия. Единственото, което ще ви предпази от тях, е силният имунитет.

Как пролетта влияе на здравето?

Как пролетта влияе на здравето?

Влияе ли пролетта на здравето ни и как? Вижте някои от най-често срещаните здравословни проблеми през пролетта. Как пролетта влияе на здравето?