Вредните навици и рисковете за здравето

4 коментара0/5

В следствие на ежедневните стрес и напрежение почти всеки човек е прихванал някой вреден навик, с помощта на който „изпуска парата“. Но истината е, че някои на пръв поглед безобидни навици са опасни и крият рискове за здравето.

Вредните навици и рисковете за здравето

Гризене на ноктите

Когато някои хора са под стрес или под влияние на дълбок психологически проблем, те „избиват“ напрежението като си гризат ноктите. Но освен, че въпросният навик е неприятен за околните и остава видими грозновати следи върху ръцете, той носи и здравословни рискове. Гризейки ноктите си, вие отваряте път на микробите към устата.

Не е изключено да се инфектират венците, да се сдобиете с афти и да увредите нокътната си плочка. Вредният навик може да доведе до зачервяване и подуване на кожата около нокътя, да остави рани, а в най-тежкия случай се стига и до заболяването паронихия (инфекция на ноктите).

Има някои хитрини, които ще ви избавят от неприятния навик. Една от тях съветва винаги да държите под ръка пила за нокти и всеки път, когато ви се прииска да гризете ноктите си, да изпускате напрежението с нейна помощ. Вариант 2 препоръчва да намазвате ноктите си с нещо кисело или горчиво.

Преяждане

Дали като израз на неразрешени емоционални проблеми, или просто защото ви е вкусно, вие не спирате да хапвате, въпреки че вече сте сити. Преяждането е един от най-рисковите за здравето вредни навици, тъй катоноси със себе си един куп заболявания – от затлъстяване и висок холестерол до диабет, хипертония и проблеми със сърдечно-съдовата система. Не е изключено преяждането да прерасне в хранително разстройство.

Добави описание

За да се избавите от вредния навик, променете хранителните си навици. Сервирайте в средно големи чинии, сипвайте порции, без да ги препълвате и когато сте се нахранили, веднага ги вдигайте. Помнете, че стомахът се нуждае от 20мин, докато изпрати сигнал на мозъка, че вече е пълен, затова винаги спирайте по-рано с храненето.

Пукане на кокалчета

Пукането на кокалчетата на пръстите е сигнал за неспокойствие и тревога. Преди години лекарите опровергаха твърдението, че вредният навик води до артрит, но пък откриха други нездравословни ефекти. Пукането на кокалчетата може да се отрази зле на ставите, като увреди ставната капсула и меките тъкани.

Освен това прави захвата на ръката по-слаб. За съжаление обаче този вреден навик е най-труден за изкореняване, тъй като няма много ефективни методи срещу него. Единственото, което психолози препоръчват, е да откриете източника на стрес, а междувременно да носите по-често ръкавици.

Скърцане със зъби

Скърцането със зъби, познато още с медицинското си наименование „бруксизъм“, обикновено се случва, докато човек спи, но не е изключено да се прави и съзнателно през деня. Израз е на прикрит стрес. Вредно е за здравето, тъй като може да предизвика зъбобол, болка в челюстите и главоболие. Желателно е да потърсите съвет от стоматолог, който ще провери колко сте „пристрастени“ и какви поразии сте направили. Не е изключено да ви препоръча носенето на силиконова шина за омекотяване и постепенно отказване от навика.

Добави описание

Хапане на устните

Хапането на устните е сред най-честите вредни навици, израз на тревога и притеснение. Смята се, че е и един от най-безобидните за здравето, но оставя неприятни следи. Хапането на устните уврежда кожата им, изсушава я и често води до рани и прокървявания. Не е полезно и за зъбите, тъй като ги прави по-чувствителни.

В някои случаи въпросният навик се използва като начин за сдържане на емоции, което пък се отразява негативно на нервната система. Специалисти съветват всеки път, когато ви се прииска да хапете устните си, да ги разтривате с пръст. Другият вариант, подходящ за жени, е да си слагат ярко червило. Възможността то да се появи върху зъбите им почти сигурно ще ги откаже.

Често покашляне

След дълго боледуване или в следствие на напрегната атмосфера, сте свикнали често да прочиствате гърлото си като се покашляте. Недостатъкът на вредния навик е не само дразнещия шум, но и рискът от увреждане на дихателните пътища. Ще елиминирате проблема, като пиете повече течности – чаят е с приоритет.

18.02.2013/ Христина Спасова

4 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 19.02.2013, 19:43 ч.

Хахахаха, да .. мамка му, пак не дочетох цялата тема, ми само по-важното .. Нервни привички ли - да чукаш с нокти по плота на нещо .. Сещате ли се, онова движение на пръстите, дето ги спускаш, започвайки от най-малкия. :) Е,...

Виж всички коментари за "Вредните навици и рисковете за здравето".

Още от "Съвети"

Преди да влезете във водата

Преди да влезете във водата

За любителите на плуването в море или градски басейн, радващи се на мокрото удоволствие, не е без значение дали ще рискуват здравето си.

Вреди ли климатика на здравето?

Вреди ли климатикът на здравето?

Мнозина забравиха за печките на дърва и предпочетоха мултифункционалността на климатика като по-чист и удобен начин за отопление през зимата и идеален за охлаждане през лятото. Но замисляли ли сте се за климатика от здравословна гледна точка?

Задържане на вода – кога и защо?

Задържане на вода – кога и защо?

Задържането на вода е често срещан проблем, особено през лятото. Понякога причините са съвсем безобидни, а в други случаи задържането на вода е симптом на заболяване или може да бъде причина за поява на такова.