Внимателно с хапчетата против забременяване!

0 коментара0/5

Хапчетата против забременяване са най-употребяваното предпазно средство от съвременните жени. Но техните вторични ефекти не са за подценяване.

Внимателно с хапчетата против забременяване!
 © Снимки: iStock.com

Кои са рисковете и мерките за сигурност, които трябва да познаваме при вземането на хапчетата против забременяване?

През 60-те години хапчетата против забременяване са символ на сексуалната свобода. Днес – най-баналното средство за предпазване от нежелана бременност. Специалистите обаче не престават да алармират за техните контраиндикации, свързани със сърдечно съдовата система. А световната здравна организация публикува доклади за канцерогенния ефект.

Първите хапчета „анти-бебе” са два-три пъти по-силно дозирани от съвременните. През 1988г. д-р Хелан Грант, една от създателите на предпазния продукт, го нарича „горчивото хапче”, имайки предвид рисковете от сърдечно-съдови и чернодробни заболявания, които то крие. Въпреки това по въпроса не се говори публично.

Хапчетата против забременяване имат социално значение и са тясно свързани с женската еманципация. Ясно е, че този начин на предпазване от забременяване няма да изчезне, защото е най-практичен и сигурен, но това не бива да попречи на дискусията за неговите добри и лоши страни, в която лекарите трябва да заемат разбираема и категорична позиция.

Хапчетата против забременяване - риск за сърцето и кръвоносните съдове!

Противозачатъчните хапчета влияят зле на състоянието на кръвоносната система. Това е доказано, но често е омаловажавано. Някои данни говорят за удвояване на рисковете от инфаркт и инсулт, както и от усложнения като флебит. При доказани сърдечно-съдови заболявания приемът на хапчетата против забременяване  е категорично противопоказан.

Контраиндикация са високото кръвно налягане, прекарани чернодробни болести, диабетът, високото съдържание на холестерол в кръвта. При наднормено тегло и сериозна консумация на тютюн лекарите също се въздържат от предписване на хапчетата против забременяване.

На всеки две години жените, приемащи орален контрацептив, които нямат оплаквания, трябва да си правят изследвания за стойностите на холестерола, триглицеридите и глюкозата.

В случай на проблем, макар и незначителен на пръв поглед, тези изследвания се провеждат по-често.

Риск от ракови заболявания

Употребата на противозачатъчни се свързва главно с риск от рак на млечната жлеза. За последните 30 години случаите на това заболяване са се увеличили със 130%, а засегнатите са на все по-млада възраст. Разбира се, хапчетето против забременяване далеч не е единственият рисков фактор, но и пренебрегването на неговото влияние не върви в посока на качествената превенция. Всъщност оралните контрацептиви въздействат като инициатор или акселератор на канцерогенния процес по отношение на млечните жлези.

Прегледът на гърдите се извършва всяка година от специалист и поне веднъж месечно от самата жена чрез старателното им опипване.

След 35-годишна възраст ежегодните ехографии са най-подходящата превантивна мярка, но те не могат да заменят мамографията, която трябва да се прави поне веднъж на две години. Гинекологичната намазка е от абсолютна необходимост за ранното диагностициране на рака на маточната шийка. Тя се практикува веднъж годишно от гинеколога. На жените, които приемат орален контрацептив повече от седем години, се препоръчва ежегодна ехография на черния дроб, чрез която се следи за появата на доброкачествени тумори по този орган.

Вижте също:

Хапче за спешна контрацепция след секс>>>

Нежеланата бременност – методи за контрацепция>>>

Внимателно с хапчетата против забременяване!

Алтернативите на хапчетата против забременяване

Съществуват различни други средства против забременяване, които не са хормонални.
Сред тях са презервативът, спиралата, диафрагмата, пръстенът и други.

Обратно на разпространеното мнение, спиралата – може да се  използва не само от вече раждали жени, а и от младите момичета – в този случай те са по-малки и се предписват от гинеколог след ехография на матката, – бактериологично изследване за пикочни инфекции и гинекологична намазка.

Спиралата се поставя с местна упойка и трябва да бъде сменена най-много след две години. Препоръчва се гинекологичното наблюдение при поставена спирала да е засилено – 3 прегледа годишно – и допълнително да се приема желязо по време на месечния цикъл, за да се намали силата на кръвотечението.

Да припомним и за един друг метод, който е 100% натурален – всекидневното измерване на температурата съчетано с изследване на маточен секрет. Този метод позволява точното определяне на оплодителния период и, ако е приложен старателно и под контрола на специалист, дава много добри резултати.

Пръстенът от мека пластмаса е напоен с хормони. Той се поставя във вагината като тампон и в продължение на 3 седмици изпуска естроген и прогестерон.Внимателно с хапчетата против забременяване! След като премине месечният цикъл, се отстранява. Предназначен е за жени под 40 години, които не пушат или пушат малко. Понякога обаче пръстенът смущава сексуалния акт, а освен това е ефикасен едва след първите седем дни от поставянето.

Лепенките  се поставят на корема, ръката или бедрото, но никога върху гърдите или близо до тях. От тях през кожата се просмукват двата хормона прогестерон и естроген, за да преминат след това в кръвта. Лепенките имат едноседмично действие. Те са толкова ефикасни, колкото и хапчетата против забременяване, но имат и същите противопоказания при сърдечно-съдови или чернодробни заболявания.

Оперативното лигиране на маточните тръби се прилага все по-рядко, защото вече е възможно окончателната контрацепция да се постигне по неоперативен път. Това става чрез поставяне на мек имплант, изработен от никел и полиетиленови влакна, който провокира тъканна реакция в тръбите и те се запушват в срок от три месеца и завинаги. Затова е необходимо жената да е абсолютно сигурна в желанието си никога повече да не забременява.

Презервативът – никога не остарява!

Освен че предпазва от бременност, презервативът  представлява бариера за болестите, предавани по полов път. Неочаквано влюбване, лятна авантюра, добре полято с алкохол вечерно забавление и… изкушението ни завладява!

Нищо по-практично от презерватив, предвидливо поставен в дамската чанта – не тежи, не заема много място, освобождава от притесненията и отваря врата за удоволствието. Всичко това се отнася и за женските презервативи.

Ако сте алергични към латекса, не забравяйте, че има и полиуретанови.

Още от "Съвети"

Досадното хълцане – достойно за Гинес

Досадното хълцане – достойно за Гинес

Хълцаме след хранене, хълцаме след препиване, понякога ни се струва, че хълцаме дори без причина. Хълцането може да трае няколко минути или да ни тормози в продължение на месеци. Но едно е ясно, хълцането е досадно, дразнещо и дори изморително.

Задържане на вода – кога и защо?

Задържане на вода – кога и защо?

Задържането на вода е често срещан проблем, особено през лятото. Понякога причините са съвсем безобидни, а в други случаи задържането на вода е симптом на заболяване или може да бъде причина за поява на такова.

Пълна упойка

Пълна упойка

Пълната упойка е едно от най-успешните постижения в медицината и един от най-големите страхове на пациентите. Под пълна упойка днес човек бива поставен, когато му предстои сериозна операция или болезнена процедура.