Със или без сутиен?

3 коментара0/5

Със или без сутиен – кое е по-полезно за гърдите ви? Гледайте на сутиена не само от естетическа, но и от здравна гледна точка. Ето какви са ползите и минусите от носенето на сутиен.

Със или без сутиен?
Със или без сутиен?

Защо жените носят сутиен?

Основно причините са две – красив и здрав бюст. Повечето жени не излизат навън без сутиен, тъй като той оформя бюста им, дори може да го направи визуално по-голям, прикрива зърната (студеното време и настръхналите зърна създават особено чувство на дискомфорт у много жени, докато други така се чувстват още по-секси и привлекателни). Жените с по-пищен бюст също не могат да се разделят със сутиена си, дори и у дома, тъй като смятат, че така ще предпазят гърдите си от отпускане.

Избор на сутиен

Със или без сутиен?

Сутиенът трябва да е преди всичко удобен, да не ви притиска и смачква, и да е от естествени материи. С или без банел отново зависи от това как се чувствате по-удобно. Банелите придават по-хубава форма на сутиена и бюста, но се случва да започнат да убиват и дори да разраняват кожата ви. Що се отнася до жените със силиконов бюст, вариантът без банели е много добър и удобен. Що се отнася до спортните сутиени, изберете такива без банел, а материята трябва да е дишаща и незадържаща влага.

Полезен или вреден е сутиенът?

Сутиенът (особено такъв, който не ви е по мярка и е по-тесен) може окаже негативно влияние върху развитието на бюста, тъй като го пристиска и пречи на нормалния растеж и оформяне. Също така тесните сутиени са вредни, тъй като нарушават притока на кръв към бюста, а в зависимост от това колко стегнати са, пречат и на дихателния процес. 

Липсата на сутиен може ли да причини болки в кръста и гърба? Според изследвания в тази област липсата на сутиен не води до болки дори при жените с по-пищен бюст.

Липсата на сутиен предпазва или води до отпускане на бюста? По този въпрос споровете са най-много. От една страна се смята, че сутиенът поддържа бюста и пречи на гравитацията, тоест пречи на бюста да се отпусне. От друга страна, обаче, се смята, че точно носенето на сутиен пречи на  мускулатурата на гърдите (т.нар лигаменти на Купър) и води до отпускането на бюста. Логичното обяснение е, че работата на мускулите става излишна, тъй като сутиенът изпълнява тяхната функция, което води до атрофирането им.

Със или без сутиен?

Това обаче не означава, че сутиенът като цяло е вреден. Просто не трябва да се прекалява с носенето на такъв. У дома или по време на сън е времето, когато трябва да си починете от сутиена. Докато при интензивни спортни занимания сутиенът е дори задължителен, тъй като придържа гърдите и убира вибрациите по време на тичане, скачане на въже и други спортове, като така предпазва гърдите от отпускане.

02.10.2013/Ели Йорданова

3 коментарaДобави коментар »

Гостенка ..

От Гостенка .. 03.10.2013, 00:12 ч.

Харесвам макс 2 типа сутиени, останалите са ми дискомфортни, особено тия бриджитки и тъй навлезлите сутиени с подплънки.. Ужас! Лятото и когато спя, разбира се - без, когато случая позволява - също, имам добре оформен...

Виж всички коментари за "Със или без сутиен?".

Още от "Съвети"

Мързелът като симптом и заболяване

Мързелът като симптом и заболяване

Мързелът е дъщеря на богатството и майка на бедността. Това е особено психологическо състояние, присъщо за всяко живо същество. Блаженият мързел обаче може да се окаже и болестно състояние.

Хормоните – извор на младостта

Хормоните – извор на младостта

Собственият ни извор на младост се нарича хормони. Можем ли да направим така, че той да не пресъхне? Разбира се.

Целебните храни

Целебните храни

И децата знаят, че има храни, които никак, ама никак не са полезни.