Първа помощ при домашни инциденти

0 коментара0/5

В домашни условия понякога се случват инциденти. Повечето от тях са безобидни, но ако не им се обърне внимание могат да се влошат или да оставят неприятни белези. Какво да правим и как да лекуваме домашни инциденти?

Първа помощ при домашни инциденти

Изгаряне, опарване

Когато готвите на печката или сервирате топла храна, миг невнимание може да ви коства пареща „целувка“ на кожата. Бабите казват – ако си опарите пръста, бързо го сложете зад ухото и няма опасност от белези. По-използваният метод е изгореното да се сложи веднага под струя студена вода, за да се охлади. По този начин болката намалява и възможността за трайни наранявания също спада.

В някои случаи могат да се появят и мехури – колкото и да ви дразнят, не ги пукайте, защото така вредите на кожата си много повече. За да мине по-бързо изгореното място мажете го с мехлем от алое вера или невен. Помагат също намазването с мед, свинска мас и жълтък и компреси от суров настърган картоф.

Порязване и драскотини

В бързината при приготвянето на вечерята понякога се случва да пролеете кръвта си в името на вкусната гозба (буквално). Порязването с нож е сред най-честите домашни инциденти. 

Добави описание

Задължително дезинфекцирайте раната – за целта използвайте йод, спирт, по-силен алкохол, кислородна вода или дезодорант.

Не бързайте да слагате лепенка. Първите капки кръв, които излизат от раната, „изнасят“ вредните вещества, попаднали при порязването. След като сте почистили пострадалото място, може да го намажете с крем за по-бързо заздравяване и едва тогава да го превържете. За да избегнете подобни домашни инциденти, дръжте ножовете винаги наточени, тъй като те изискват по-слаб натиск в сравнение с изтъпените. Така рискът, приборът да стане нестабилен в ръката ви, намалява значително.

Синини и цицини

Когато подрежда и чисти, опасността да се удари в ръб на някоя мебел не е никак малка. За да не останат трайни следи, веднага след удара вземете мерки.

Някои слагат студен компрес върху удареното място, други го мажат с олио, а трети съветват да направите компрес от лук. Мокра амбалажна хартия или влажна филия хляб също ще ви свършат работа. За да не стане синината прекалено голяма, превържете мястото с еластичен бинт за едно денонощие.

Изваждане на трънче или треска

За мнозина работата в градината е равносилна на развлечение и почивка. Не е изключено обаче да се сдобиете с досадно трънче в пръстите си, докато се въртите около цветята. Извадете трънчето, но само с чисти ръце и пинсети или игла, които предварително сте дезинфекцирали в спирт или някакъв алкохол.

Добави описание

Не правете грешката да забивате иглата прекалено на дълбоко. Идеята е да се засегне само най-горната част от епидермиса, за да си отворите път към трънчето и да го издърпате, без да предизвикате кървене. Ако пък дразнителят вече се е показал на повърхността, пробвайте да го извадите, като притиснете с пръсти мястото около него, за да „изскочи“.

Лекарите съветват да не продължавате с ваденето на трънчето, ако вече са минали 10мин. Освен това, в случай, че се забавите, дезинфекцирайте мястото, за да не се инфектира. Много хора с по-нисък праг на болка се оплакват от неприятната процедура. За да мине всичко безболезнено, предварително натъркайте мястото с кубче лед. След като извадите трънчето, измийте ръцете си със сапун.

30.09.2013/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Първа помощ при домашни инциденти".

Още от "Съвети"

Биологичният часовник – час след час

Биологичният часовник – час след час

Понякога, без основателна причина, се чувствате уморени, сънливи или пък обратното – пълни с енергия. Често усещанията са продиктувани от биологичния часовник на организма, затова проследихме неговия режим час след час.

Цигарите – всичко е въпрос на воля

Цигарите – всичко е въпрос на воля

„От утре спирам цигарите“ е реплика на много пушачи. Дори и да не го спазят, все пак това е по-добрият вариант от тези, които казват, че нямат никакво намерение да ги откажат.