Първа помощ при цистит

2 коментара0/5

Почти всяка жена познава дискомфорта и болката на цистита. Има ли обаче какво да се направи, преди да посегнете към антибиотиците? Вижте няколко изпитани съвета за първа помощ при цистит.

Първа помощ при цистит
 © istockphoto.com

Облекчете болката

Може би най-неприятният симптом при цистита е усещането, че постоянно ви се ходи до тоалетна, съчетано с лека болка. Лесен начин да се справите с тези симптоми са обикновените обезболяващи, които пиете при болки в корема или менструални болки. Съчетани с другите ни съвети, те ще ви помогнат безболезнено да се справите с цистита.

Затоплете се

При първа поява на симптомите на цистит, можете да вземете горещ душ. Затоплете добре тялото си, като наблегнете на зоната около бъбреците и пикочния мехур. Подобно затопляне може да стане и с вълнен шал или друга дреха, увита около кръста, в случай, че не сте у дома. Затоплянето ще намали поне за кратко усещането за парене.

Понякога може да помогне и затоплянето на краката в леген с гореща вода и сол. След това не забравяйте да обуете топли чорапи, за да се задържи топлината.

цистит

Пийте много течности

Когато циститът не се е усложнил, можете да се справите с него само с помощта на течности. Направете си около литър чай и го изпийте за около 40 минути. Правете подбони процедури през деня. Многото приети течности ще помогнат за изхвърлянето на бактериите, намиращи се в пикочния мехур и уретрата. Някои лекари препоръчват да съчетаете тези "ударни" дози течности с хапчета на билкова основа.

След като симптомите изчезнат, е препоръчително да продължите този режим още 2-3 дни

Намалете сладкото

Циститът причинява болка и дискомфорт, което може да ви накара да потърсите утеха в сладките храни. Добре е обаче, да се въздържате от сладко, поне докато се борите с досадния цистит. Причината е, че захарта отслабва имунитета и създава перфектната среда за развитие на бактерии.

цистит, парене

Доверете се на билките

Всеки фармацевт може да ви помогне да изберете билки, от които да си направите лечебен чай. Подходящи варианти са мечо грозде, червена боровинка, черен бъз, хвойна, жълт кантарион. Има и много "миксове" от билки, събрани специално за да се справят с инфекции на пикочните пътища. Имайте предвид, че билките действат по-бавно. Облекчението няма да дойде веднага. Ако забележите влошаване на симптомите, потърсете незабавно лекар, който вероятно ще предпише антибиотично лечение.

бременна жена

 

ВИЖТЕ СЪЩО:

Цистит по време на

бременност. Какво да правим?>>>

 

По аптеките ще откриете и билки, които да пиете в продължение на месеци, не само за да излекувате цистита, но и да предотвратите появата му в бъдеще.

Как да предотвратим появата на цистит?

Има някои малки промени в ежедневието, които можете да направите. Те няма да гарантират, че никога няма да се разболеете от цистит, но ще намалят вероятността.

  • Носете памучно бельо. Бельото от изкуствени материи пречи на кожата да диша и по този начин създава идеалната среда за развитие на бактерии. 
  • Използвайте интимен гел без ароматизатори. Интимният гел, особено такъв, който можете да откриете само в аптеките, поддържа нормалното pH и предотвратява развитието на бактериите.
  • Пийте много течности ВСЕКИ ден. Така ще ходите по-често до тоалетната и бактериите няма да се задържат в пикочните пътища.
  • Отидете при нефролог и проверете дали нямате камъни/ песъчнки в бъбреците. Понякога изхвърлянето на песъчинки от бъбреците може да причини симптоми, които мнозина бъркат с цистита.

24.10.2016

 

жълт кантарионмечо грозде

  Жълт кантарион - незаменима           Мечо грозде - лек чудо

                          билка                                              при цистит

 

бъзчервена боровинка

      Бъз - природна рецепта                      Червена боровинка в

                                                                            домашната аптека

                                                             

2 коментарaДобави коментар »

Domakinka

От Domakinka15.03.2017, 15:14 ч.

Преодолях хроничния проблем с Чай на Ламбрев - шест месеца вместо вода.

Виж всички коментари за "Първа помощ при цистит".

Още от "Съвети"

Здраве според вида на ноктите

Здраве според вида на ноктите

Ноктите са отражение на вътрешното здраве. В зависимост от цвета, формата, релефа, наличието на несъвършенства по ноктите може да се гадае какво е здравословното ви състояние.

Как да излекувате херпеса на устните?

Как да излекувате херпеса на устните?

През есента, когато ни погнат вирусите и настинките, хората са застрашени от херпес на устата. Как да излекувате неприятния дразнител и какво облекчава болката при херпес на устните?