Празнична депресия – 5 съвета как да се справим

1 коментар0/5

Празнична депресия – когато нямате настроение, духът на Коледа ви ужасява, а всеки празничен ангажимент ви изнервя. Лошо настроение, модерният термин за което, е празнична депресия. Вижте нашите 5 съвета как да избегнете и да се справите с празничната депресия.

Празнична депресия – 5 съвета как да се справим
Празнична депресия – 5 съвета как да се справим © istockphoto.com

Традиционно празниците са любимото ни време, но понякога, заради всички ангажименти, могат да се превърнат в кошмар. Неслучайно съществува и състояние празнична депресия. За някои причината се крие в натоварения график, за други – извънредните разходи. Не всички хора успяват да се преборят с ангажиментите, което води до нервност, потиснатост, честа смяна на настроенията. 

Сезонна депресия - какво да знаем, как да се справим >>>

10 начина да се преборим със зимната депресия >>>

Вижте няколко съвета как да се справите с празничната депресия, за да не развали както вашата Коледа, така и на близките ви.

  • Празнична депресия: Организирайте се!

Забравете за пазаруването в последния момент. Напрежението от липсата на време изнервя и със сигурност ще ви развали настроението. Направете списък с подаръци и го изпълнете преди 20-ти декември. Ако можете, пазарувайте в делнични дни или в обедната почивка. Така ще спестите време и нерви, прекарани в претъпканите магазини точно преди празниците.

Празнична депресия – 5 съвета как да се справим

  • Празнична депресия: Определете бюджет за подаръци

По-големите финансови разходи често са причина за стрес около празниците и за празнична депресия. Затова нашият съвет е да определите бюджет: или цена за подарък на човек или обща сума, в която да се вместите.

Заложете на символични подаръци, те обикновено са по-облекчаващи бюджета. Ако имате време, изработете нещо. Всеки ще се зарадва на ръчно изработен от подарък

  • Празнична депресия: Не се страхувайте да отказвате

Няма как да се видите с всички близки и роднини по празниците, освен ако не искате да жертвате времето си за почивка. Затова се научете да казвате НЕ. Намерете време само за най-близките си хора, а останалото ви свободно време отделете за най-важните хора в живота ви – самите вие, половинките и децата си.

Празнична депресия – 5 съвета как да се справим

  • Празнична депресия: Заложете на бързи ястия

За много домакини празниците се равняват на заточение в кухнята! Познато ли ви е? Салати, предястия, основни, десерти. Просто няма край. И понеже са празници, много домакини готвят засукани, амбициозни идеи, които ги обричат за цял ден на печката.  Затова планирайте предварително менюто – изберете лесни и бързи ястия. Подходящи са основни ястия, приготвени в глинени съдове. Може да купите готови салати, а за десерт да заложите на сладки изкушения, които да приготвите от предния ден – чийзкейк, мъфини, доза шоколадови суфлета, които само да изпечете преди сервиране за 7 минути.

5 вкусни рецепти за чийзкейк >>>

Изпитаната рецепта на Розали за вкусно шоколадово суфле >>>

  • Празнична депресия: Не правете компромис със съня

Достатъчно е, че не си доспивате целогодишно. Не правете компромис с това и по празниците. Една от основните причини за празнична депресия е преумората, пряк резултат от недоспиването. Отделяйте си поне 7-8 часа сън дневно, а защо не и повече.

А вие как се справяте със стреса около Коледните празници? Изпитвали ли сте празнична депресия?

14.12.2015/ Радослава Михайлова

1 коментарДобави коментар »

Domakinka

От Domakinka15.12.2015, 16:19 ч.

По такива дълги празници настроението ми се скапва преди всичко от липсата на нещичко допълнително към заплатата. Огромни разходи и сметки... Другата причина е самотата. Обречена съм да си стоя у дома и сама да...

Виж всички коментари за "Празнична депресия – 5 съвета как да се справим".

Още от "Съвети"

Съвети от д-р Теменуга Братанова за повишаване на имунитет

Съвети от д-р Братанова за повишаване на имунитета

Как да подсилим имунитета през есента? Помагат ли алетернативните методи за засилване на имунната система? Вижте какво съветва д-р Теменуга Братанова.

Съветите на Ева Кулева за любовта, връзките и как да обичаме себе си

Съветите на Ева Кулева за любовта, връзките и как да обичаме себе си

Чували ли сте за професията лайф коуч? Ева Кулева е един от експертите в тази сфера. Вижте съветите на Ева Кулева как да се научим да обичаме себе си и как това ще се отрази позитивно на откриването на подходящия партньор, изграждането на здрава връзка.

За да не се уморяват очите ви

За да не се уморяват очите ви

Вашата работа е свързана с компютъра, по цял ден сте пред него.В последно време сте забелязали, че някъде към обяд, очите ви започват да сълзят, да ви дразнят, все едно че имате прашинки в тях.