Празнична депресия – 5 съвета как да се справим

1 коментар0/5

Празнична депресия – когато нямате настроение, духът на Коледа ви ужасява, а всеки празничен ангажимент ви изнервя. Лошо настроение, модерният термин за което, е празнична депресия. Вижте нашите 5 съвета как да избегнете и да се справите с празничната депресия.

Празнична депресия – 5 съвета как да се справим
Празнична депресия – 5 съвета как да се справим © istockphoto.com

Традиционно празниците са любимото ни време, но понякога, заради всички ангажименти, могат да се превърнат в кошмар. Неслучайно съществува и състояние празнична депресия. За някои причината се крие в натоварения график, за други – извънредните разходи. Не всички хора успяват да се преборят с ангажиментите, което води до нервност, потиснатост, честа смяна на настроенията. 

Сезонна депресия - какво да знаем, как да се справим >>>

10 начина да се преборим със зимната депресия >>>

Вижте няколко съвета как да се справите с празничната депресия, за да не развали както вашата Коледа, така и на близките ви.

  • Празнична депресия: Организирайте се!

Забравете за пазаруването в последния момент. Напрежението от липсата на време изнервя и със сигурност ще ви развали настроението. Направете списък с подаръци и го изпълнете преди 20-ти декември. Ако можете, пазарувайте в делнични дни или в обедната почивка. Така ще спестите време и нерви, прекарани в претъпканите магазини точно преди празниците.

Празнична депресия – 5 съвета как да се справим

  • Празнична депресия: Определете бюджет за подаръци

По-големите финансови разходи често са причина за стрес около празниците и за празнична депресия. Затова нашият съвет е да определите бюджет: или цена за подарък на човек или обща сума, в която да се вместите.

Заложете на символични подаръци, те обикновено са по-облекчаващи бюджета. Ако имате време, изработете нещо. Всеки ще се зарадва на ръчно изработен от подарък

  • Празнична депресия: Не се страхувайте да отказвате

Няма как да се видите с всички близки и роднини по празниците, освен ако не искате да жертвате времето си за почивка. Затова се научете да казвате НЕ. Намерете време само за най-близките си хора, а останалото ви свободно време отделете за най-важните хора в живота ви – самите вие, половинките и децата си.

Празнична депресия – 5 съвета как да се справим

  • Празнична депресия: Заложете на бързи ястия

За много домакини празниците се равняват на заточение в кухнята! Познато ли ви е? Салати, предястия, основни, десерти. Просто няма край. И понеже са празници, много домакини готвят засукани, амбициозни идеи, които ги обричат за цял ден на печката.  Затова планирайте предварително менюто – изберете лесни и бързи ястия. Подходящи са основни ястия, приготвени в глинени съдове. Може да купите готови салати, а за десерт да заложите на сладки изкушения, които да приготвите от предния ден – чийзкейк, мъфини, доза шоколадови суфлета, които само да изпечете преди сервиране за 7 минути.

5 вкусни рецепти за чийзкейк >>>

Изпитаната рецепта на Розали за вкусно шоколадово суфле >>>

  • Празнична депресия: Не правете компромис със съня

Достатъчно е, че не си доспивате целогодишно. Не правете компромис с това и по празниците. Една от основните причини за празнична депресия е преумората, пряк резултат от недоспиването. Отделяйте си поне 7-8 часа сън дневно, а защо не и повече.

А вие как се справяте със стреса около Коледните празници? Изпитвали ли сте празнична депресия?

14.12.2015/ Радослава Михайлова

1 коментарДобави коментар »

Domakinka

От Domakinka15.12.2015, 16:19 ч.

По такива дълги празници настроението ми се скапва преди всичко от липсата на нещичко допълнително към заплатата. Огромни разходи и сметки... Другата причина е самотата. Обречена съм да си стоя у дома и сама да...

Виж всички коментари за "Празнична депресия – 5 съвета как да се справим".

Още от "Съвети"

Как да преборите гъбичките по краката?

Как да преборите гъбичките по краката?

Гъбичките по краката са истински кошмар - упорити, отблъскващи и съвсем не така безобидни, те до последно отказват да оставят организма ви на мира. Как да преборите гъбичките по краката?

Пролетната умора – неприятна и победима

Пролетната умора – неприятна и победима

Пролетната умора засяга 50% от хората и е една от най-честите причини за физическото неразположение през този период.

Най-честите здравни цели през новата година

Най-честите здравни цели през новата година

Много хора имат навика да гледат на новата година като на възможност да се променят и да започнат на чисто, затова си правя списъци с цели, които да преследват. Вижте най-честите здравни цели, които хората си поставят през новата година.