Полезни съвети при ларингит

0 коментара0/5

Ларингитът е неприятно състояние, което може да бъде провокирано от различни причинители. Има обаче няколко полезни неща, които човек с ларингит може да направи, за да облекчи неприятните усещания. Вижте полезни съвети при ларингит.

Полезни съвети при ларингит
 © iStock

Ларингитът е възпаление на ларингса – вашата „гласова кутия”, намираща се в гърлото ви. Основният симптом на ларингита е дрезгавостта или дискомфортът при говорене, а не толкова болката. Болка се усеща най-вече при преглъщане, а често се наблюдава и по-обилно отделяне на слюнка. Ларингитът се дели на два вида – остър и хроничен.

Ако страдате от ларингит, следващите няколко полезни съвета могат да ви бъдат от полза:

Дайте почивка на гласа си, но НЕ шепнете

Хроничният ларингит може да се появява при хора, които използват повече гласа си като учители или певци, например. Най-добрият начин  да облекчите ларингита, е като даде почивка на своя глас и се стремите да говорите възможно най-малко. В никакъв случай обаче не се опитвайте да шепнете, защото това само може да влоши положението ви.

Прочетете още по темата:

Ларингит – когато останем без глас

Пийте много течности

Пиенето на течности и поддържането на хидратация е важно за бързото възстановяване на гърлото при ларингит. Водата е най-добрият избор, който може да направите, ако страдате от ларингит. В периода на лечение избягвайте напитките с кофеин, защото те дехидратират. Също така се въздържайте и от консумацията на газирани напитки.

11 признака, че не пиете достатъчно вода >>>

Добави описание

Проверете се за алергии

Алергиите – независимо дали става въпрос за домашни любимци, полени или фъстъци, могат да доведат до възпаление на гърлото и ларингит. Ако страдате от ларингит на всеки няколко седмици или месеци и не знаете защо, най-добре се проверете за алергии.

Внимавайте с киселините

Яжте храни, които предотвратяват или успокояват киселинния рефлукс. Това са храни като банани, листни зеленчуци и чай от джинджифил. Това може да ви помогне да избегнете възпаление на ларингса, причинено от излишни киселини в стомаха.

Избягвайте дразнителите

Ако често страдате от ларингит и сте пушач, това е една добра причина да откажете цигарите. Също така вашата работа или хоби също може да съдържат дразнители, отговорни за появата на ларингит. Различни химикали или пък дървесен прах – това са неща, които могат да доведат от ларингит. Най-добре носете маска и се уверете, че пространството, в което работите, е добре проветрено.

4 съвета, с които да откажете цигарите веднъж завинаги >>>

Правете си гаргара

Водата със сол успокоява гърлото и има антимикробни свойства. Ако вашият ларингит е придружен от възпалено гърло или пък се дължи на бактериална инфекция като стрептокок в гърлото, гаргарата със солена вода ще ви помогне.

10.05.2017/Милена Алексиева

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Полезни съвети при ларингит".

Още от "Съвети"

Коледни пости за здраве

Коледни пости за здраве

Коледните пости вече започнаха, а с тях и здравословният начин на живот. Много хора постят освен по религиозни причини, но и именно за здраве. Постите прочистват организма от токсините, зареждат ви с нови сили и укрепват здравето ви.

Край, от утре спирам цигарите!

Край, от утре спирам цигарите!

Никога не е късно за едно добро решение. България е била на трето място в Европа по брой пушачи – 36% от населението. Броят им сред жените непрекъснато расте. Ала най-силно засегнати от този вреден навик са младежите – почти 74%.

Сливици – кога и защо се махат?

Сливици – кога и защо се махат?

Сливиците имат защитна функция срещу вируси, пряко свързани са с имунната система, но честото им възпаляване ги превръща в диагноза. Да се махат ли сливиците?